PECTUS.pl - Klatka Piersiowa Lejkowata, Klatka Piersiowa Kurza, Pectus Excavatum, Pectus Carrinatum
Czerwiec 04, 2023, 04:41:11 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Reklama
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 6 miesięcy po operacji metodą Nussa, siłownia, pompki??  (Przeczytany 9499 razy)
kasan5
Newbie
*

Reputacja: +0/-0

Zobacz profil Email
« : Maj 14, 2017, 08:04:05 »

Witam, może coś na początek powiem o sobie, mam 23 lata mam szewską klatkę piersiową asymetryczną( z prawej strony bardziej wgięte żebro. Operację miałem 8.11.2016 we Wrocławiu, cóż wrażenia po operacji miałem mieszane, nie było tak jak sobie to wyobrażałem, poprzez tą asymetrię dolna prawa strona jest na całej długości jednego żebra czy nawet dwóch wklęśnięta. Ale górę mam wyprostowaną jak należy, opuchlizna zeszła, i nie wygląda to zbyt dobrze, ale zaakceptowałem to i tak jest o wiele lepiej niż było przed operacją. Minęło już 6 miesięcy od operacji i zastanawiam się czy nie ma żadnych przeciwwskazań co do robienia pompek i chodzenia na siłownię ćwiczyć. Kłaść się na brzuchu i naciskać na klatkę wiem, że nie mogę, i podnosić dużych ciężarów też nie, ale można ćwiczyć na lżejszych ciężarach Uśmiech. Kilka opinii wyszukałem, że chodzą na siłownię i pompki robią, ale może znajdzie się ktoś kto ćwiczy po operacji, lub czy ktoś wie jak to z tym wszystkim jest? Jedynie mogę masą zakryć to co jeszcze pozostało, a przy 179cm wzrostu i wadze 61 kg to raczej nie za wiele się zakrywają nieprawidłowości Język. Dlatego też chcę popracować nad sobą Uśmiech. Wybaczcie, ale zawsze się rozpisuję Mrugnięcie
damian25
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Maj 15, 2017, 10:55:35 »

Hej a jak długo czekałeś na operacje we Wrocławiu? Długo dochodziłeś do siebie PO? Uśmiech
kasan5
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Maj 15, 2017, 11:09:36 »

Szczerze powiem, co mnie bardzo zaskoczyło, że byłem na wizycie na początku października, a termin operacji wyznaczyli na 8 listopada, więc czekałem tylko miesiąc. Operowali mnie w Dolnośląskim Centrum Chorób Płuc. Pierwsze 3 dni po operacji były obolałe, co następny dzień brałem już mniej tabletek, i coraz więcej mogłem. Pierwsze trzy miesiące są najgorsze, i chodzi mi tutaj o sen, spałem prawie, że na siedząco, no i oczywiście codziennie w nocy coś mocnego przeciwbólowego. Nie bolała klatka a właśnie plecy bo na nich cały czas spałem, potem już próbowałem spać na boku , i teraz śpię już normalnie bez problemu. Kwestia sprawności po operacji jest myślę indywidualna, bo każdy przeżywa to inaczej.
VINCIS
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Maj 20, 2017, 04:07:44 »

Ja mam w sobie 2 płytki od 3 lat (wyjęcie za 11 dni) i chodzę na siłke tak od ponad roku i robie na max cięzarach i nic mi nie jest Język

20 maj 2014 - operacja metodą Nussa w Poznaniu
1 czerwiec 2017 - wyjęcie płytek
kasan5
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Maj 23, 2017, 09:21:38 »

Byłem już 3 razy na siłowni, i daje radę Uśmiech, tylko mam trochę problem z pompkami i podciąganiem się, ale do wyrobienia Język
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2007, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Growth Prospects - program dla komornika - świąteczne kosze - ts2 space - kalendarze