witam
relacja z wizyty:
Wybrałem się z Gdyni do Doktora Orkiszewskiego na konsultacje. Musiałem mieć tomografię klatki ( 150zł) bez kontrastu, to istotne bo jak robiłem badanie to chcieli mi wcisnąć z kontrastem za 350 zł, i musiałem się wykłucać że potrzebuję zwykłe bez kontrastowe które w zupełności wystarcza. Dodam że warto sprawdzić płytę w domu bo moja u doktora się nie otworzyła i musiałem wysyłać pocztą po powrocie.
Kolejne badanie to spirometr ok 30 zł oraz echo serca 100 złociszy, tak więc trochę się uzbierało ale wszystko jest potrzebne do dokumentacji i do wglądu dla doktora.
Dotarłem na wizytę która się mieściła w zakładach sprzętu ortopedycznego w Poznaniu. Wizyta zaczęła się punkt 11, a był na niej obecny Doktor i Fizjoterapeuta. Doktor wyjaśnił mi na czym polega leczenie. Jestem osobą ćwiczącą na siłowni od dwóch lat i myślałem że ćwiczeniami zlikwiduję wadę. Niestety nic bardziej mylnego, pierwsze co dostałem całkowity zakaz ćwiczenia klatki piersiowej na siłowni. Pierw trzeba ją rozciągnąć i prawidłowo wysklepić elementy chrzęstne w żebrach, czyli taka kolejność jest optymalna
1 pompka
2 rozciąganie klatki piersiowej ( 3x dziennie)
3 orteza ( ule się da) zdejmujemy do spania oraz kąpieli jak również w trakcie rozciągania
4 ćw. oddechowe ( specjalne urządzenie w które się dmucha i utrzymuje piłeczkę jak najdłużej ) jest to nauka prawidłowego oddychania, nie z przepony ale z klatki piersiowej. Jet to bardzo istotne gdy mamy na sobie ortezę, ona uciska nam łuki żebrowe oraz uniemożliwia oddychanie przeponą przez co wymusza oddychanie z klatki piersiowej i faktycznie klata się unosi:D
bez tych wszystkich elementów jest nikła szansa na skuteczne leczenie!!!
W trakcie wizyty Fizjoterapeuta pokazuje ćwiczenia rozciągające - w leżeniu brzuchu wkładamy wałek pod pachy by klatka była podniesiona a brzuch przylegał do podłoża trzeba unosić kończynę górną jak najwyżej , ręce wyprostowane a kciuki wyznaczają kierunek, napięcie od 3 do 6 sekund i tak 10 razy w trzech płaszczyznach czyli ręce w przód, bok i pośrednio oraz czwarte ręce splecione do tyłu i robimy kołyskę głowa jak najwyżej czyli tak naprawdę 4 ćwiczenia po 10 powtórzeń czas ok 7 minut mi zajmuje . Doktor powiedział że bardzo ważna jest systematyka, że to jest tak jak ze szpagatem , bez codziennego treningu nie ma szans na efekt!!!
W trakcie konsultacji udajemy się do miejsca gdzie pracują technicy od sprzętu. Robią pomiar, wpłacamy zadatek 200zł ( w moim przypadku koszt ortezy wynosi 550zł ) + 13 zł za urządzenie do trenowania oddechu z kulkami oraz wizyta u doktora pierwsza 200zł. Koszta nie są jakieś małe ale za wizytę u doktora warto. Wizyta trwa ok 2h w czasie której wszystko jest wyjaśnione od A do Z .
Rokowania w moim przypadku to 7 miesięcy ale i tak nastawiam się na rok, ale nie odpuszczę.
łatwiej mają osoby które nie mają zbyt rozwiniętych mięśni piersiowych.
Całkowity koszt 1043 zł plus nocleg w Poznaniu 100zł oraz dojazd samochodem.
doktor stwierdził że jest to idealne rozwiązanie dla ludzi z małymi wadami, oraz wystającymi łukami żebrowymi
Mam nadzieję że objaśniłem wszystko, w razie pytań piszcie
lindowersv@wp.pl