PECTUS.pl - Klatka Piersiowa Lejkowata, Klatka Piersiowa Kurza, Pectus Excavatum, Pectus Carrinatum
Grudzień 08, 2023, 10:45:56 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Reklama
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Operacja Wrocław 24.08.2011  (Przeczytany 14795 razy)
gwardzista3
Newbie
*

Reputacja: +0/-0

« : Sierpień 30, 2011, 01:06:26 »

Na wstępie link do "tematu o mnie":

http://www.pectus.pl/index.php/topic,2859.msg11179.html#msg11179

W ramach rozwinięcia pozwolę sobie przytoczyć epikryzę mego pobytu w szpitalu:

"17 letni chłopiec przyjęty do tut, Ośrodka w powodu deformacji klatki piersiowej o typie klatki lejkowatej celem operacyjnej korekcji zniekształcenia.
Po przygotowaniu zabieg operacyjny przeprowadzono w znieczuleniu ogólnym w dniu 24.08.11. Wykonano plastykę klatki piersiowej sposobem Nussa z założeniem jednego implantu. Przebieg pooperacyjny niepowikłany, rany goja sie prawidłowo, po uzyskaniu pełnego i trwałego upowietrznienia miąższu płucnego, dren w opłucnej usunięto.
Po ustabilizowaniu dolegliwości bólowych i uruchomieniu wypisany w stanie ogólnym i miejscowym dobrym do domu."

Własnymi słowami:

Do szpitala przyjechałem 23.08.2011 (wtorek). Tego dnia moim głownym zajeciem była gra na psp, zaliczenie wszystkich badań( badanie krwi, ekg, rtg, gazometria) oraz rozmowa z 2 gościami ( jak sie obudzili po operacji), bo tego dnia mieli wyciagana plytke. Nastepnego dnia wstałem o 6 rano-> kapiel-> 7 rano tabletka-> 8 rano operacja-> 12-13 zostalem wybudzony juz na sali, no i dalej z tego dnia malo pamietam , bo wiekszosc przespalem. Next dzien to lekki bol, niezjedzone sniadanie, rehabilitacja przeciwzakrzepowa z sexy rehabilitantką, wyciągniecia drenażu  no i to tez w sumie tyle ( głownie lezalem i spalem). Najgorsza była 3 doba, bo tak bolalo, ze szok, no ale wytrzymalem. 4 doba to juz 0 bólu w porownaniu z wczesniejsza, wiec to troche ciekawe. Wyszedłem do domu 5 dni po operacji, czyli w poniedzialek, 29.08.2011.

Zdjęcia:

Przed: http://imageshack.us/g/705/dscn8801y.jpg/

5 dni po operacji: http://imageshack.us/g/21/dscn8828y.jpg/

Ogolnie rzecz biorąc wracam do zdrowia, za tydzien mam nadzieje ze pojde do szkoly. Pokrzepia mnie mysl, ze klatka i tak jeszcze troche pojdzie do przodu, bo plytka ma pracowac do 7 miesiecy + 2-3 x w tygodniu basen = miodzio

Pozdrawiam!
MR
Newbie
*

Reputacja: +8/-3

« Odpowiedz #1 : Sierpień 30, 2011, 07:59:38 »

wygląda całkiem dobrze, gratuluje Uśmiech
a kto Cię operował?

pozdrawiam,
MR
gwardzista3
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 30, 2011, 08:27:04 »

"całkiem"- dzieki Mrugnięcie

dr. Łukaszewicz
mstmarcin
Newbie
*

Reputacja: +4/-0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 13, 2011, 01:48:22 »

Powiedz czy jesteś zadowolony jak opuchlizna zejdzie całkiem, jak wiesz mnie operował ten sam dr, koniec historii znasz...
I ja bym w takie cuda, że płytka pójdzie do przodu nie wierzył - kto takie głupoty pieprzy w ogóle? Poszła, ale do tyłu.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2011, 01:50:37 wysłane przez mstmarcin » Zapisane

Wrocław DCCHP, Nuss: IN 2009 & OUT 2011
konrad882732
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 21, 2011, 10:39:22 »

nie wierzył że ta płytka pracjue wypychająco do 7 miesięcy raczej zawsze troche sie cofa ale w sumie zawsze to i tak wygląda lepiej jak było ale nie można poweidzeć że jest zajebiście i niestety w moim przypadku też
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2011, 02:11:40 wysłane przez konrad882732 » Zapisane
halibana
Newbie
*

Reputacja: +34/-41

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 22, 2011, 02:21:16 »

Wg mnie  klatka zrobiona tak sobie .

Tzn wiadomo ze jest lepiej niz bylo. Ale widac ze lekarz nie jest wirtuozem.  1 Pltka wstawiona tak ?

[ ps 7 miechow to ona pracuje, ale nie do przodu tylko do tylu  w gromiąco wiekszosci przypadkow, dr Schaar podobno czasem ustawia klatke z nadkorekcją slyszalem]
gwardzista3
Newbie
*

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 24, 2011, 12:19:08 »

Miesiąc po operacji:

http://imageshack.us/g/217/dscn8926n.jpg/

Halibana:
"Tak sobie" to pojęcie wzgledne... Wiadomo, ze nie kazda operacja wyjdzie w 100%, ze klata odrazu "pro zajebista", co brałem oczywiscie pod uwage. Z efektu zadowolowny jestem umiarkowanie, ale o zalamce nie ma mowy ( wkoncu poprawa bardzo duza, lecz nie ogromna).

PS: Hail PokerStars.com !

1 plytka.

konrad882732:
basen+ 7 miesieczny efekt "ruchomego" mostka powinien wypchnac klate jeszcze bardziej. Co do łukow to mialem takowe przed operacja, a naet ciut wieksze, takze nie bede sie do tego odnosil. Dr. lukaszewicz to sceptyczny, mlody lekarz, do ktorego rowniez nie bede sie odnosil.

Do ogólu:

Ogromnie zadwolony jestem, ze operacja odbyła się bez zadnych powikłan. Boł utrzymywal się przez 2 dni od samej operacji, no ale to chyba logiczne. Po wyjsciu ze szpitala wykupiono mi szereg tabletek przeciwbolowych ( od ketonalu, po paracetamol), ale do dnia dzisiajszego wszystkie pudeleczka są nadal zamkniete- nie bylo jeszcze dnia w ktorym by mnie cos bolalo, chyba ze zaczynam sie smiac na maxa, ale bol przechodzi po paru sekundach...

Na dzień dzisiejszy stwierdzam, ze warto bylo sie poddac operacji. Z nicierpliwoscia czekam na grudzien, bo od grudnia 2-3x w tygodniu basenik.

Pozdrawiam wszystkich pectusow, półpectusow, wszystkich z prawie prosta klata-patrz ja ( moj okres leczenia wcale sie nie zakonczyl, bo ma on trwac 2 lata...) oraz tych o ktorych operacja dała maksymalny efekt !

konrad882732
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 24, 2011, 02:01:06 »

jak patrze teraz na nowe zdjęcia to wygląda to lepej a nawet całkiem nieźle popracować troche nad brzuszkiem i będzesz gonił laski na plaży ogulnie to można pogratulować nawet te łuki nie są aż takie złe jak ty jesteś zadowolony to reszta jest bez znaczenia
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2011, 02:04:08 wysłane przez konrad882732 » Zapisane
halibana
Newbie
*

Reputacja: +34/-41

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Marzec 21, 2012, 12:15:42 »

Dawaj Upload jestem strasznie ciekaw  tego efektu ruchomego mostka, bo imo po NUSSie   klatka nie moze juz isc do przodu moze  minimalnie niezauwazalnie :-)

czekam na upload ; p
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2007, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
odkryj więcej tu - pełen raport - kosze prezentowe kraków - ksw szkolenia bhp opole - paczki swiateczne szczecin