PECTUS.pl - Klatka Piersiowa Lejkowata, Klatka Piersiowa Kurza, Pectus Excavatum, Pectus Carrinatum
Grudzień 08, 2023, 10:45:56
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
:
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
PECTUS.pl - Klatka Piersiowa Lejkowata, Klatka Piersiowa Kurza, Pectus Excavatum, Pectus Carrinatum
>
Pectus Excavatum / Pectus Carinatum
>
Szpitale i kliniki
>
WROCŁAW - DOLNOŚLĄSKIE CENTRUM CHORÓB PŁUC
(Moderatorzy:
Kriter
,
dabcio
,
piłkarz90
) >
Operacja Wrocław 24.08.2011
Strony: [
1
]
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Operacja Wrocław 24.08.2011 (Przeczytany 14795 razy)
gwardzista3
Newbie
Reputacja: +0/-0
Operacja Wrocław 24.08.2011
«
:
Sierpień 30, 2011, 01:06:26 »
Na wstępie link do "tematu o mnie":
http://www.pectus.pl/index.php/topic,2859.msg11179.html#msg11179
W ramach rozwinięcia pozwolę sobie przytoczyć epikryzę mego pobytu w szpitalu:
"17 letni chłopiec przyjęty do tut, Ośrodka w powodu deformacji klatki piersiowej o typie klatki lejkowatej celem operacyjnej korekcji zniekształcenia.
Po przygotowaniu zabieg operacyjny przeprowadzono w znieczuleniu ogólnym w dniu 24.08.11. Wykonano plastykę klatki piersiowej sposobem Nussa z założeniem jednego implantu. Przebieg pooperacyjny niepowikłany, rany goja sie prawidłowo, po uzyskaniu pełnego i trwałego upowietrznienia miąższu płucnego, dren w opłucnej usunięto.
Po ustabilizowaniu dolegliwości bólowych i uruchomieniu wypisany w stanie ogólnym i miejscowym dobrym do domu."
Własnymi słowami:
Do szpitala przyjechałem 23.08.2011 (wtorek). Tego dnia moim głownym zajeciem była gra na psp, zaliczenie wszystkich badań( badanie krwi, ekg, rtg, gazometria) oraz rozmowa z 2 gościami ( jak sie obudzili po operacji), bo tego dnia mieli wyciagana plytke. Nastepnego dnia wstałem o 6 rano-> kapiel-> 7 rano tabletka-> 8 rano operacja-> 12-13 zostalem wybudzony juz na sali, no i dalej z tego dnia malo pamietam , bo wiekszosc przespalem. Next dzien to lekki bol, niezjedzone sniadanie, rehabilitacja przeciwzakrzepowa z sexy rehabilitantką, wyciągniecia drenażu no i to tez w sumie tyle ( głownie lezalem i spalem). Najgorsza była 3 doba, bo tak bolalo, ze szok, no ale wytrzymalem. 4 doba to juz 0 bólu w porownaniu z wczesniejsza, wiec to troche ciekawe. Wyszedłem do domu 5 dni po operacji, czyli w poniedzialek, 29.08.2011.
Zdjęcia:
Przed:
http://imageshack.us/g/705/dscn8801y.jpg/
5 dni po operacji:
http://imageshack.us/g/21/dscn8828y.jpg/
Ogolnie rzecz biorąc wracam do zdrowia, za tydzien mam nadzieje ze pojde do szkoly. Pokrzepia mnie mysl, ze klatka i tak jeszcze troche pojdzie do przodu, bo plytka ma pracowac do 7 miesiecy + 2-3 x w tygodniu basen = miodzio
Pozdrawiam!
MR
Newbie
Reputacja: +8/-3
Odp: Operacja Wrocław 24.08.2011
«
Odpowiedz #1 :
Sierpień 30, 2011, 07:59:38 »
wygląda całkiem dobrze, gratuluje
a kto Cię operował?
pozdrawiam,
MR
gwardzista3
Newbie
«
Odpowiedz #2 :
Sierpień 30, 2011, 08:27:04 »
"całkiem"- dzieki
dr. Łukaszewicz
mstmarcin
Newbie
Reputacja: +4/-0
«
Odpowiedz #3 :
Wrzesień 13, 2011, 01:48:22 »
Powiedz czy jesteś zadowolony jak opuchlizna zejdzie całkiem, jak wiesz mnie operował ten sam dr, koniec historii znasz...
I ja bym w takie cuda, że płytka pójdzie do przodu nie wierzył - kto takie głupoty pieprzy w ogóle? Poszła, ale do tyłu.
«
Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2011, 01:50:37 wysłane przez mstmarcin
»
Wrocław DCCHP, Nuss: IN 2009 & OUT 2011
konrad882732
Newbie
«
Odpowiedz #4 :
Wrzesień 21, 2011, 10:39:22 »
nie wierzył że ta płytka pracjue wypychająco do 7 miesięcy raczej zawsze troche sie cofa ale w sumie zawsze to i tak wygląda lepiej jak było ale nie można poweidzeć że jest zajebiście i niestety w moim przypadku też
«
Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2011, 02:11:40 wysłane przez konrad882732
»
halibana
Newbie
Reputacja: +34/-41
«
Odpowiedz #5 :
Wrzesień 22, 2011, 02:21:16 »
Wg mnie klatka zrobiona tak sobie .
Tzn wiadomo ze jest lepiej niz bylo. Ale widac ze lekarz nie jest wirtuozem. 1 Pltka wstawiona tak ?
[ ps 7 miechow to ona pracuje, ale nie do przodu tylko do tylu w gromiąco wiekszosci przypadkow, dr Schaar podobno czasem ustawia klatke z nadkorekcją slyszalem]
gwardzista3
Newbie
«
Odpowiedz #6 :
Wrzesień 24, 2011, 12:19:08 »
Miesiąc po operacji:
http://imageshack.us/g/217/dscn8926n.jpg/
Halibana:
"Tak sobie" to pojęcie wzgledne... Wiadomo, ze nie kazda operacja wyjdzie w 100%, ze klata odrazu "pro zajebista", co brałem oczywiscie pod uwage. Z efektu zadowolowny jestem umiarkowanie, ale o zalamce nie ma mowy ( wkoncu poprawa bardzo duza, lecz nie ogromna).
PS: Hail PokerStars.com !
1 plytka.
konrad882732
:
basen+ 7 miesieczny efekt "ruchomego" mostka powinien wypchnac klate jeszcze bardziej. Co do łukow to mialem takowe przed operacja, a naet ciut wieksze, takze nie bede sie do tego odnosil. Dr. lukaszewicz to sceptyczny, mlody lekarz, do ktorego rowniez nie bede sie odnosil.
Do ogólu:
Ogromnie zadwolony jestem, ze operacja odbyła się bez zadnych powikłan. Boł utrzymywal się przez 2 dni od samej operacji, no ale to chyba logiczne. Po wyjsciu ze szpitala wykupiono mi szereg tabletek przeciwbolowych ( od ketonalu, po paracetamol), ale do dnia dzisiajszego wszystkie pudeleczka są nadal zamkniete- nie bylo jeszcze dnia w ktorym by mnie cos bolalo, chyba ze zaczynam sie smiac na maxa, ale bol przechodzi po paru sekundach...
Na dzień dzisiejszy stwierdzam, ze warto bylo sie poddac operacji. Z nicierpliwoscia czekam na grudzien, bo od grudnia 2-3x w tygodniu basenik.
Pozdrawiam wszystkich pectusow, półpectusow, wszystkich z prawie prosta klata-patrz ja ( moj okres leczenia wcale sie nie zakonczyl, bo ma on trwac 2 lata...) oraz tych o ktorych operacja dała maksymalny efekt !
konrad882732
Newbie
«
Odpowiedz #7 :
Wrzesień 24, 2011, 02:01:06 »
jak patrze teraz na nowe zdjęcia to wygląda to lepej a nawet całkiem nieźle popracować troche nad brzuszkiem i będzesz gonił laski na plaży ogulnie to można pogratulować nawet te łuki nie są aż takie złe jak ty jesteś zadowolony to reszta jest bez znaczenia
«
Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2011, 02:04:08 wysłane przez konrad882732
»
halibana
Newbie
Reputacja: +34/-41
«
Odpowiedz #8 :
Marzec 21, 2012, 12:15:42 »
Dawaj Upload jestem strasznie ciekaw tego efektu ruchomego mostka, bo imo po NUSSie klatka nie moze juz isc do przodu moze minimalnie niezauwazalnie :-)
czekam na upload ; p
Strony: [
1
]
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Pectus Excavatum / Pectus Carinatum
=> Rejestracja na forum
=> Powitalnia
=> Pectus excavatum
=> Pectus carinatum
=> Pectus superior
=> Życie codzienne Pectusów
=> Zdjęcia
=> Ćwiczenia
=> Operacja
=> Szpitale i kliniki
===> BYDGOSZCZ - CENTRUM ONKOLOGII IM. PROF. FRANCISZKA ŁUKASZCZYKA
===> CHORZÓW - CENTRUM PEDIATRII I ONKOLOGII IM. DR E. HANKEGO
===> WROCŁAW - DOLNOŚLĄSKIE CENTRUM CHORÓB PŁUC
===> WARSZAWA - INSTYTUT MATKI I DZIECKA
===> WARSZAWA - INSTYTUT "POMNIK - CENTRUM ZDROWIA DZIECKA"
===> KRAKÓW-KROWODRZA - SZPITAL SPECJALISTYCZNY IM. JANA PAWŁA II
===> GDAŃSK - POMORSKIE CENTRUM TRAUMATOLOGII IM.M. KOPERNIKA
===> WARSZAWA-ŚRÓDMIEŚCIE - SAMODZIELNY PUBLICZNY DZIECIĘCY SZPITAL KLINICZNY
===> GDAŃSK - AKADEMICKIE CENTRUM KLINICZNE AKADEMII MEDYCZNEJ
===> ZABRZE - SAMODZIELNY PUBLICZNY SZPITAL KLINICZNY NR 1 IM PROF. STANISŁAWA SZYSZKO SUM W K-CACH
===> WROCŁAW-ŚRÓDMIEŚCIE - SAMODZIELNY PUBLICZNY SZPITAL KLINICZNY NR 1 WE WROCŁAWIU
===> LUBLIN - SAMODZIELNY PUBLICZNY SZPITAL KLINICZNY NR 4
===> KATOWICE - SAMODZIELNY PUBLICZNY SZPITAL KLINICZNY NR 6 ŚLĄSKIEGO UNIWERSYTETU MEDYCZNEGO
===> RYBNIK - SAMODZIELNY PUBLICZNY ZAKŁAD OPIEKI ZDROWOTNEJ WOJEWÓDZKI SZPITAL SPECJALISTYCZNY NR 3
===> SZCZECIN - SPECJALISTYCZNY SZPITAL IM. PROF. ALFREDA SOKOŁOWSKIEGO
===> WARSZAWA - SZPITAL DZIECIĘCY IM. PROF. DR. MED. JANA BOGDANOWICZA
===> POZNAŃ-JEŻYCE - SZPITAL KLINICZNY IM. KAROLA JONSCHERA UNIWERSYTETU MEDYCZNEGO IM. KAROLA MARCINKOWSKIEGO
===> WEJHEROWO - SZPITAL SPECJALISTYCZNY IM. FLORIANA CEYNOWY
===> BYDGOSZCZ - SZPITAL UNIWERSYTECKI NR 1 IM. DR. ANTONIEGO JURASZA
===> ZIELONA GÓRA - SZPITAL WOJEWÓDZKI SPZOZ
===> KRAKÓW-PODGÓRZE - UNIWERSYTECKI SZPITAL DZIECIĘCY
===> BIAŁYSTOK - UNIWERSYTECKI SZPITAL KLINICZNY
===> ZAKOPANE - UNIWERSYTECKI SZPITAL ORTOPEDYCZNO-REHABILITACYJNY
===> POZNAŃ-JEŻYCE - WIELKOPOLSKIE CENTRUM PULMONOLOGII I TORAKOCHIRURGII IM. EUGENII I JANUSZA ZEYLANDÓW
===> OLSZTYN - WOJEWÓDZKI SPECJALISTYCZNY SZPITAL DZIECIĘCY IM.PROF.DR STANISŁAWA POPOWSKIEGO
===> ŁÓDŹ - WOJEWÓDZKI SZPITAL SPECJALISTYCZNY IM. M. KOPERNIKA
===> RABKA-ZDRÓJ - INSTYTUT GRUŹLICY I CHORÓB PŁUC
===> WROCŁAW - EMC INSTYTUT MEDYCZNY SPÓŁKA AKCYJNA SZPITAL ŚWIĘTEGO ROCHA W OZIMKU
===> BIAŁYSTOK - UNIWERSYTECKI DZIECIĘCY SZPITAL KLINICZNY IM. L. ZAMENHOFA
=> Pompka próżniowa inż. Klobe
=> Nowości
=> Ciekawe strony
=> VIP - Very Important Pectus
=> Po godzinach
=> English Forum
Informacje organizacyjne
=> Regulamin forum
=> Strona i forum