PECTUS.pl - Klatka Piersiowa Lejkowata, Klatka Piersiowa Kurza, Pectus Excavatum, Pectus Carrinatum
Grudzień 08, 2023, 11:06:44 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Reklama
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 10 latka po operacji  (Przeczytany 7381 razy)
devoid
Newbie
*

Reputacja: +2/-0

Zobacz profil Email
« : Grudzień 15, 2009, 09:04:21 »

Mam pytanie jak długo będą utrzymywać się bóle pleców po zabiegu,i czy to normalne, że bolą akurat plecy a nie np. żebra. Drugie pytanie: czuje te klamry (czy zaczepy od płytki,mocujące) pod skórą u mojej córki, czy to normalne,??znajomy po zabiegu nie wyczuwał ich w ogóle.

Pozdrawiam serdecznie.
dabcio
Moderator
Newbie

Reputacja: +13/-3

gg:9078533 gg:9078533
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Grudzień 15, 2009, 11:40:38 »

1) Bóle pleców.

To każdego sprawa indywidualna. Nie ma na to opisanej jakieś reguły. Zależy tylko i wyłącznie od Pectusiaczka Mrugnięcie. Mnie plecy bolały około 2 tygodnie.

2) Czy to normalne?

Tak, jest to normalne. Operacja od razu prostuje klateczkę. Żebra zaczynają się wyginać tak jak jeszcze nigdy się nie wyginały. Pragnę jeszcze dodać, że w zimę ogólnie bardziej mnie zawsze klatka bolała. Nie wiem z czego to wynika. Pogoda?

3) Czucie klamr.

Tutaj ja mam do Ciebie pytanie, czy Twoja córeczka jest szczuplutka, czy wręcz odwrotnie? Oczywistym jest, że u osób chudych płytka będzie bardziej wyczuwalna. (U mnie da się ją "dotknąć".

4) Czy to normalne?

Myślę, że nie ma czym się przejmować. Jak ja chodziłem na kontrole to doktor zawsze zaczynam sprawdzanie czy wszystko "ok" od zaczepów.

Jeśli masz jakieś wątpliwości to po prostu zadzwoń i umów się na wizytę kontrolną.

Pozdrawiam!

Operowany 14 maja 2008 metodą Nuss'a w CZD.
http://www.pectus.pl/index.php/topic,788.0.html
1 luty 2011 wyjęcie płytki w CZD.

Szczęśliwy posiadacz prostej klaty! Uśmiech
devoid
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Grudzień 15, 2009, 01:14:55 »

Dzięki za odpowiedz Uśmiech
Córka jest szczupła, marne 27 kg.Co do wizyty to umówiłam się, niestety najbliższy termin 8 luty:)
No ale dzisiaj sukces, poszłyśmy razem do sklepu i apteki, młoda dała radę:)
W szpitalu miała większą motywację,chciała jak najszybciej do domu więc śmigała natomiast w domu trochę się rozleniwiła i leży a to nie za fajna pozycja dla zleżałych pleców  Smutny Także muszę ją stawiać w pion plus masaże plecków.
Pozdrawiam
tamarind17
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Grudzień 15, 2009, 01:49:15 »

super, że wszystko się odbyło bez komplikacji Język
za miesiąc czeka to mnie, mam nadzieję że w szpitalu będzie kasa na te zabiegi i w wakacje będę mógł podrywać dziewczyny na basenie Język

a czy spanie dla córki stanowi jakiś problem? bo nie wiem jak się śpi na plecach bo zawsze kładę się na brzuch Chichot
trudno się przyzwyczaić?
devoid
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Grudzień 15, 2009, 04:09:30 »

No w sumie to nie ma innej opcji jak tylko spanie na plecach przynajmniej przez 2,5 msc,ale śpi spokojnie,przestała sapać,chrapać i pocić się w nocy.

Życzę powodzenia
seelk
Newbie
*

Reputacja: +3/-2

2944656
Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Grudzień 15, 2009, 05:29:02 »

Devoid: Czy to chodzi o małą Weroniczkę, która mnie odwiedzała na sali obok?  Uśmiech

Ja wyszedłem dzisiaj ze szpitala i najbardziej odczuwam kiedy boli to właśnie rany pooperacyjne czyli tam gdzie są te klamry, ale po wzięciu tabletki przychodzi ulga tylko mam nadzieję, że długo nie będę musiał ich zażywać  Mrugnięcie

Projektowanie stron internetowych

http://tworzenie-stron.info
devoid
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Grudzień 16, 2009, 09:59:58 »

Seelk: tak to mała Weroniczka ;)pozdrawia cię serdecznie
tak właśnie liczyłam wczoraj Tobie dni do wyjścia i zastanawiałam się ja się czujesz.Ciesze się,że jesteś już w domu wyśle Ci nr gg zapraszam do rozmowy,wsparcie osób z tym samym problemem jest najcenniejsze,kurcze źle napisałam,każde wsparcie jest cenne ale wymiana doświadczeń PE bezcenne:)
Pozdrawiam A
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2007, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
serwis wind program - kontynuuj czytanie - kliknij aby przeczytać - przeprowadzki kraków - kalendarzyki