Witam wszystkich!!!
Mam 25 lat. Z PC zmagam sie od okolo 15 roku zycia. Na poczatku ortopeda mamil mnie informacjami, iz mozna pozbyc sie tego metoda nieoperacyjna. W tym celu uczeszczalem na gimnastyke korekcyjna, basen itp. Jednak czas uplywal, a efektow nie mozna bylo zaobserwowac. Byl to bodajze jeden z najgorszych okresow w moim zyciu - bylem zagubiony, brakowalo mi pewnosci siebie, nie moglem nigdzie znalezc wielu informacji na temat PC (w tamtych czasach dostep do Internetu nie byl jeszcze tak powszechny), zastanawialem sie dlaczego to sie pojawilo, myslalem, ze problem ten nikogo oprocz mnie nie dotyczy etc. Wreszcie po kilku latach udalem sie do innego ortopedy. Lekarz ten mial calkiem odmienne podejscie do sprawy (byc moze wynikalo to stad, iz mial juz wczesniej do czynienia z podobnym przypadkiem??). Wyjasnil mi, ze jedyna metoda skorygowania tego jest leczenie chirurgiczne (choc nigdy nie ma gwarancji powodzenia i moga wystapic ewentualne powiklania) badz proba "zatuszowania" tego poprzez serie cwiczen wzmacniajacych miesnie klatki piersiowej i plecow. Wybralem to drugie rozwiazanie. Zaczalem codzienne cwiczenia, ktore konsekwentnie wykonywalem przez ponad 5 lat. Taki trening trwal zwykle okolo 3 godzin. A jako, ze rozpoczynalem go o dosyc nietypowej porze - zazwyczaj okolo godziny 23 to konczylem w srodku nocy (niekiedy zdarzalo sie, iz przeciagal sie az do 5 rano). Dzisiaj sam sie sobie dziwie - jak to bylo mozliwe?, skad mialem w sobie tyle determinacji?
Po tych 5 latach przerzucilem sie na rower, biegi dlugodystansowe i zaczalem chodzic na silownie (ale wykonuje tam tylko niektore cwiczenia). I taki stan trwa od 3 lat. Nigdy przy tym nie mialem problemow z oddychaniem lub krazeniem.
Oczywiscie w pelni nie jestem zadowolony ze swojego wygladu, aczkolwiek widze ogrom pracy jaki "w siebie" wlozylem. Warto bylo.
Zupelnie niedawno natrafilem na to forum. Osobiscie nie znam nikogo kto borykal by sie z podobna dolegliwoscia (sam takze sie z tym nie afiszuje, wiec nie powinienem sie temu dziwic) dlatego ciesze sie, ze moglem poznac historie innych osob.
I wlasnie czytajac Wasze posty zaczalem zastanawiac sie nad operacja. Postaram sie dodac kilka moich zdjec i poprosze o ocene "ludzi z branzy"

.