PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
Maj 24, 2012, 06:06:08 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Linki sponsorowane
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Proszę o radę.  (Przeczytany 2773 razy)
Genesis
Newbie
*

Reputacja: +0/-0

« : Wrzesień 29, 2008, 06:34:55 »

Witam Wszystkich !

Mam 16 lat, moim problemem jest kurza klatka, przeszkadza mi to bardzo, nawet powiem że ciąży na psychice i czasami mam strasznego doła, więc chciałbym się z operować, mógłby mi ktoś przybliżyć jak to jest :
1. Na czym polega operacja, jak wygląda ?,
2. Czy mając 16 lat nie jestem już za stary ?,
3. Jak przekonać rodziców i lekarza, że muszę się z operować, bo ciężko mi z tym żyć ?,
4. Chciałbym się operować w Poznaniu, i ostatnie pytanie brzmi, czy czas oczekiwania na wizytę jest   
    długi i czy np. lepiej już teraz się umówić żeby w wakacje być operowanym ?.

Bardzo prosiłbym o wszelkie informacje, ponieważ strasznie mi na tym zależy.

Z góry dziękuje.
Pozdrawiam.
     Michał
dabcio
Moderator
Newbie

Reputacja: +10/-3

gg:9078533 gg:9078533
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Październik 03, 2008, 09:35:29 »

Odpowiem Ci na 3 pytanie.

Wystarczy porozmawiać. Przecież rodzice wiedzą o tym, że masz PC. A co do lekarza to idziesz na wizytę i również mówisz, że chcesz poddać się operacji. Żadnej wielkiej filozofii w tym nie ma.

Operowany 14 maja 2008 metodą Nuss'a w CZD.
http://www.pectus.pl/index.php/topic,788.0.html
1 luty 2011 wyjęcie płytki w CZD.
Szczęśliwy posiadacz prostej klaty! Uśmiech
dusza
Newbie
*

Reputacja: +1/-0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Styczeń 06, 2009, 05:38:39 »

nie pytaj o operacje czy mozna tylko kiedy  na kase chorych mozesz czekac nawet rok .prywatnie jesli masz szczepienie przeciwko zoltaczce to nawet za tydzien cena na rok 2008 6500zl okolo tygodnia w klinice pozniej juz z gorki dwa miesiace i na boisko no moze dwa i pol
dabcio
Moderator
Newbie

Reputacja: +10/-3

gg:9078533 gg:9078533
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Styczeń 13, 2009, 04:07:09 »

pozniej juz z gorki dwa miesiace i na boisko no moze dwa i pol
Powodzenia :|

Operowany 14 maja 2008 metodą Nuss'a w CZD.
http://www.pectus.pl/index.php/topic,788.0.html
1 luty 2011 wyjęcie płytki w CZD.
Szczęśliwy posiadacz prostej klaty! Uśmiech
aemiluss
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Styczeń 13, 2009, 06:37:00 »

Wystarczy porozmawiać. Przecież rodzice wiedzą o tym, że masz PC. A co do lekarza to idziesz na wizytę i również mówisz, że chcesz poddać się operacji. Żadnej wielkiej filozofii w tym nie ma.

jeśli chodzi o rodziców to nie takie proste. ja na przkład moich nie moge przekonac:/
sławko
Newbie
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 16, 2009, 10:24:34 »

Wiek 16 lat nie jest zbyt późnym, ja miałem zabieg w wieku 18 lat.
Rodzice powinni Cię zrozumieć i wspierać, wada jaką posiadasz wpływa niekorzystnie na Twoją psychikę i samoocenę...
Operacja PC polega na poskładaniu mostka od nowa, co wiąże się z jego złamaniem i często także usunięciem jego "złej" części...
halibana
Newbie
*

Reputacja: +31/-35

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Grudzień 22, 2009, 09:27:07 »

jeśli chodzi o rodziców to nie takie proste. ja na przkład moich nie moge przekonac:/

To oni potrzebuja czegos z tych opcji :

1. KONSULTACJI Z PSYCHOLOGIEM
2. KONSULTACJI Z LEKARZAMI zeby wytlumaczyli IM problem z Twojego PUNTKU WIDZENIA
3. ZAZNAJOMIENIA SIE Z ZAWARTOSCIA TEGO FORUM, z opisami ludzi  ktorzy maja ŻAL DO SWOICH RODZICOW ze wzbraniali ich przed taka operacja.  widzialem ze 2-3 takie wypowiedzi.

Min chlopaka do ktorego matka mowila ze lekarze Ci jeszcze wieksza krzywde zrobia nie kombinuj.
I chlopak napisal ze teraz dopiero w wieku 28 lat bedzie szedl na ta operacje !!

Moi rodzice mi nic nie pomagali bo nie wiedzieli ze da sie z tym cos zrobic.

Nie mam do nich rzadnych pretensji, bardziej do niewyedukowanych lekarzy  pierwszego kontaktu ze nikt nigdy nie zastanowil sie nad tym problemem i nie poslal na dalsze konsultacje !!!!

ALE GDY IM POWIEDZIALEM , ze znalazlem na necie informacje dokladne  adresy , wypowiedzi ludzi przed i po operacjami.
Ze to sie teraz operuje i to z bdb  wynikami  -  to od razu matka sie w pelni zajela sprawa, pojechala ze mna w styczniu 2009 do poznania, i w styczniu 2010 mam miec operacje.

bezPC
Newbie
*

Reputacja: +6/-4

« Odpowiedz #7 : Grudzień 23, 2009, 03:16:38 »

Jestes w idealnym wieku na operacje!
Ja mialem moja operacje po 30-tce i strasznie sie ciesze. Mialem PC od 13go roku zycia i praktycznie przez 5 lat bylem w sobie zamkniety.
Operacje mialem prawie 3 miesiace temu i jestem okropnie zadowolony. W koncu odzyskalem moja druga polowe zycia ktorej nie mialem przez ponad 20 lat!
W moim wieku po operacji nussa do domu ze szpitala wyszedlem po 2 tygodniach (mialem powiklanie z plynem pod plucem) a w sumie po 4 tygodniach po operacji wrocilem do pracy.
Wszystko przestalo mnie bolec jeszcze jak bylem w szpitalu.
Czasami myslalem ze mnie cos boli ale jak sie okazalo to jest tylko to niewygodne uczucie plytki wsadzonej w klate Uśmiech Juz tyle tygodni po operacji ale jeszcze sie do niej nie przyzwyczailem Uśmiech

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
meble - tunezja sierpień 2012 - pozycjonowanie google - pneumatyka - adwokat gdańsk