PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
Maj 24, 2012, 06:05:47 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Linki sponsorowane
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: film  (Przeczytany 3506 razy)
Anonymous
Gość
« : Luty 19, 2005, 07:42:47 »

Film z operacji met. Nussa
http://www.childrens-mercy.org/windowsmedia/media/pectus.wmv
Ket

Reputacja: +0/-0

367784
Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #1 : Luty 23, 2005, 08:40:08 »

Powiem wam szczerze, że nie spodziewałam się tego co zobaczyłam. Cieszę się, że moja operacja nie wygladała w ten sposób (mam nadzieję  :lol: ). Ja oglądałam film z operacji ze strony Kliniki w Zabrzu, tam gdzie byłam operowana i mam nadzieję, że operowali mnie tak jak tam było pokazane, a nie tak jak na tym filmie. Pierwsza różnica to ta, że ja nie mam tego przecięcia po środki klatki, jedynie te po bokach. I druga, wydaje mi się ważna, że moja "blaszka" została wprowadzana pod stałym nadzorem kamery (mam bliznę po dziurce od niej), a nie na czuja, jak to było pokazane w tym filmie. Ale widocznie co klinika, to inna metoda. W każdym bądź razie metoda operacji w Zabrzu mi się bardziej podobała.

Pozdrawiam serdecznie  Chichot

PE, w 2004 operacja metodą Nuss'a. Już po wyjęciu płytki.
Adrian_listek
Global Moderator
Newbie

Reputacja: +4/-4

9115117
« Odpowiedz #2 : Luty 24, 2005, 03:58:47 »

ogolnie filmik ksztaltujacy Uśmiech

E 19 lat
Anonymous
Gość
« Odpowiedz #3 : Marzec 01, 2005, 06:49:27 »

a swoją drogą to widząc jak się ugina klatka dziecka,  można sobie tylko wyobrazić jaka musi byc siła by połamać żebra.
Anonymous
Gość
« Odpowiedz #4 : Marzec 02, 2005, 04:10:37 »

a skąd wiesz, że mu nie połamał?
Adrian_listek
Global Moderator
Newbie

Reputacja: +4/-4

9115117
« Odpowiedz #5 : Marzec 02, 2005, 07:20:55 »

no co wy ludzie napewnoe nie polamam to bylo mlode dziecko zebra sa wtedy bardzo gietkie  i mozna je niezle wyginac

E 19 lat
Pianek

2115049
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 16, 2005, 09:46:45 »

Troszke rozsmieszyla mnie wypowiedz na temat tej blizny po kamerze/To nie jest zadna blizna po kamerze skad takie pomysly??To jest dziurka po redonie zeby ktory odprowadza "chora" krew ktora zbira sie w okolicach plytki i ta dziurka nie znaczy ze miala pani kamere w sobie.TAk wogole chyba kazdy czlowiek po operacji zauwazyl ze wystaje mu rurka z ktorej leci krew,ja odrazu zauwazylem i nie pomyslalem ze moze ta rurka kamere mi wsadzili...Wiecej myslenie mniej marzen
Ket

367784
Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 16, 2005, 10:08:07 »

Wyobraź sobie, że ja mam dwie "dziurki". Jedną właśnie po rurce, która odprowadzała mi krew po operacji i która miałam jescze przez kolejne trzy dni, ponieważ miałam odmę, a druga "dziurka" jest właśnie po wprowadzeniu kamery. Widocznie nie wszyscy są operowani w ten sam sposób. Pozdrawiam, Ket.

A tutaj dla zainteresowanych link do strony kliniki w Zabrzu, również z filmem, gdzie pokazana jest właśnie ta dziurka i kamerą w nią wsadzona
http://www.laparoskopzabrze.strefa.pl/nuss.htm

Frankenstein
Gość
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 18, 2005, 12:34:51 »

Ket, ta kamera to torakoskop, a ta druga dziurka, bardziej z boku to po drenie. Odmę miałaś z powodu źle rozprężonych płuc, (w czasie torakoskopii wpomopwuje się powietrze) i potem trzeba te płuca rozprężyć zakładając prawidłowo dren, ale nie przejmuj się 99 % pacjentów operowanych w Zabrzu miało problemy z tymi drenami właśnie, no i odmą - wiesz już o późniejszych konsekwencjach takiej odmy, czy profesor mówił, że nie będzie zadnych? :lol:  :lol:  :lol:  Chichot
A tak swoją drogą, to strasznie naiwna z ciebie osóbka - przynajmniej jak na kogoś kto dobija do 30- tki. :?
Pozdrawiam.
Ket

367784
Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 18, 2005, 01:24:00 »

Nie wiem dlaczego twierdzisz, że jestem naiwna. Nie jestem lekarzem medycyny, chirurgiem itp. informacje, o którym pisałam powyżej nie były przeze mnie wymyślone, lecz jedynie powtórzone. To, że uwierzyłam lekarzowi nie oznacza, że jestem naiwna !!! Czy ktokolwiek z was nie uwierzyłby w to co mówi wam lekarz przed operacją Co? Przecież nie zalibyście ani jego, ani nie mielibyście pojęcia czy sposób w jaki was operuje jest właściwy. Więc bardzo cię proszę nie pisz że jestem naiwna, bo ty też oddałeś się w ręce tego samego chirurga. Z naiwoności Co???

A teraz jeśli możesz to napisz mi o tych konsekwencjach odmy, bo jak słusznie zauważyłeś profesor mnie o niczym nie poinformował.

Pozdrawiam, Ket.

Frankensiein

Reputacja: +1/-0

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 29, 2005, 12:54:08 »

Pisząc, że jesteś naiwna, co z resztą w dalszym ciągu podtrzymuję nie miałem na myśli „naiwności” z zakresu wiedzy medycznej. Niektórzy bowiem, co jakoś do tej pory ciężko i z ogromnym oporem mieści ci się w głowie studia medyczne kończyli i mimo to nie potrafią wykazać się teoretyczną wiedzą w tym zakresie o praktycznej już nie wspominając. Nie będę po raz kolejny pisać kogo konkretnego mam na myśli, bo z pewnością i tak zaczęłabyś oponować mając do tego zupełne prawo.
Wracając do wspomnianego torakoskopu to istotnie jest to kamera wprowadzana wewnątrz klatki, która działa na tej samej zasadzie co gastroskop na przykład, więc to akurat była racja.
Jeśli chodzi o powód mojego wyboru tego akurat szpitala, to właściwie można by powiedzieć, że gdybym nie poszedł tam, to gdzie indziej zabiegu bym raczej nie miał. Zadecydowały o tym w dużej mierze względy finansowe, a to z tego powodu, że w tamtym czasie były jeszcze Kasy Chorych i były straszne problemy z uzyskaniem zwrotu pieniędzy za wykonane zabiegi poza województwem, a o prywatnym zabiegu nie miałem co marzyć. Jak już kiedyś wspominałem Zabrze było najbliżej, a ja nie dysponowałem taką wiedzą jaką mam teraz, ani w zakresie technik operacyjnych, ani tym bardziej miejscami gdzie takie operacje się przeprowadza, nie miałem nawet dostępu do internetu. Dlatego też poświęciliśmy z Quasim naprawdę mnóstwo czasu, energii i niestety pieniędzy też, żeby stworzyć taki wykaz szpitali, który zamieściliśmy w dziale Szpitale i Kliniki, po to, żeby jak najwięcej osób mogło z niego skorzystać i nie popełnić tego błędu co my, zbyt pochopnie wybierając szpital. Cały czas zbieramy też publikacje naukowe na temat technik operacyjnych.
Tak więc w przeciwieństwie do ciebie nie kierowałem się w przy wyborze, e-mailami wysyłanymi z kliniki w Zabrzu, pełnymi hymnów pochwalnych na cześć pana profesora i jego wybitnych zdolności, bo przypuszczam, że tego typu bujdy księżycowe dały by mi sporo do myślenia, podobnie z resztą jak dały do myślenia Nowemu i nie wydaje mi się, żebym dał się na nie nabrać. Najprawdopodobniej prowadziłbym korespondencję przynajmniej z trzema, czy czterema szpitalami i to na tej podstawie oraz na podstawie konsultacji z lekarzami dokonałbym wyboru. Niestety możliwość wyboru szpitala, w którym chce się leżeć niezależnie od miejsca zamieszkania pojawiła się wraz z wprowadzeniem NFZ, czyli jak dla mnie trochę za późno.
Z tego co ty piszesz, mam tu na myśli to, że „nigdzie indziej lepszego specjalisty od profesora nie znalazłaś”, można się domyślać, że „ przeszukałaś” co najmniej pół Polski, a o umiejętnościach profesora przekonałaś się na własnej skórze, a ściślej mówiąc klacie. Jednak z twoich dalszych wypowiedzi wynika, że nie tylko nie jesteś zachwycona swoim obecnym wyglądem, ale jak piszesz powyżej napisałeś to wszystko nie znając tego człowieka. Sama przyznasz, że nie świadczy to o rozumności. Ja przynajmniej ani nie jechałem na drugi koniec kraju, ani nie usiłowałem dać żadnemu z lekarzy w łapę przed zabiegiem po to, żeby mnie oszpecił i poszedłem na zabieg „w ślepo”, nie mam więc powodu czuć się jak ostatni dureń. Poza tym ja już po fakcie, kiedy przekonałem się o efektach mojego zabiegu i porównałem je z efektami w innych szpitalach staram się ostrzegać innych przed profesorem i jego brakiem umiejętności w zakresie chirurgii klatek. Ty zaś z jednej strony narzekasz na szpecące cię zdeformowane żebra, a z drugiej wychwalasz szpital w Zabrzu jako jeden z najlepszych, godnych polecenia. Mądre to, to raczej nie jest. Chyba, że ja tu czegoś nie rozumiem?
Zastanawia mnie jednak jeszcze jedna rzecz, bo myślę, że to jaki szpital wybrałaś i dlaczego akurat ten, a nie inny nie ma tu większego znaczenia, chodzi mi jednak o coś innego - po zabiegu już kiedy przekonałaś się jak wyglądasz, piszesz, w kilku postach (m.in. do Lulki, do Jarady), że nie jesteś zadowolona ze swojego wyglądu, a ściślej mówiąc z wystających i zdeformowanych łuków żebrowych, skoro tak jest, a efekt kosmetyczny był dla ciebie ważny, to dlaczego wypisywałaś te wszystkie rzeczy zachęcające innych do zoperowania się właśnie w Zabrzu? Poza tym ostateczny efekt miał być ponoć osiągnięty przy wyjmowaniu blaszki z równoczesnym usunięciem łuku żebrowego więc te zachwyty były chyba cokolwiek przedwczesne. Nie sądzisz? A tak w ogóle to wydaje mi się, że jak się ma trzy dychy na karku, to powinno się przynajmniej wiedzieć tyle, że nie chwali się dnia przed wieczorem, piwa przed wypiciem, a chirurga przed operacją...
Pozdrawiam cię bardzo, bardzo serdecznie.

Bylibyśmy zaszczyceni gdybyś zechciała zostać honorowym członkiem Fan Klubu profesora, o którego tworzeniu się już kiedyś pisałem w „Figlach Pana Profesora”. Co ty na to?
Innych obecnych, bądź przyszłych fanów profesora i kliniki w Zabrzu również bardzo chętnie zapraszamy!
I jeszcze jedna prośba, jak będziesz na wizycie kontrolnej, to uściskaj pana profesora mocno ode mnie i Quasiego. Z góry dziękujemy.

Ps. Jeśli chodzi o konsekwencje odmy, to przykro mi, ale porada kosztuje 60 zł.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
warsztaty forex - taśmy samoprzylepne - agregaty malarskie - Serwis informacji - AIRCAST Stabilizator nadgarstka StabilAi