PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
Maj 24, 2012, 04:57:56 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Linki sponsorowane
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: PE - operować??  (Przeczytany 1702 razy)
michal
Newbie
*

Reputacja: +0/-0

« : Styczeń 02, 2008, 04:53:58 »

michal wita! o to moje PE:
http://img181.imageshack.us/img181/5305/hpim2290zb2.jpg
http://img142.imageshack.us/img142/2222/hpim2286pn8.jpg
http://img72.imageshack.us/img72/9731/hpim2284ri8.jpg
Jak myślicie operować? Decyzje mam podjąć w ciągu najbliższych dni Co?
Zabieg będzie kosztował mnie około 6000zl, mam 16lat:)
Operować będzie mnie dr hab. n.med. Sławomir Snela - co o nim sądzicie???

w Szpitalu Specjalistycznym Im.Świętej Rodziny
Rudna Mała 600
36-060 Głogów Młp.
okolice Rzeszowa
ośrodek jest nowiutki i PRYWATNY - tak chyba tak;], na stronie http://www.klinika-rzeszow.pl/ opinie dobre ale to opinie własne...
macie jakieś opinie?

mam pytania co do operacji... której nie jestem pewien

1.Czy to bardzo będzie boleć?
2.Kiedy wypisują do domu?
3.Po ilu miesiącach wyjmują płytkę?
4.Wady i minusy operacji metodą nussa???
5.Mogą wystąpić powikłania?
6.Coś może sie nie udać?
7.Głównie chodzi mi o efekt kosmetyczny, bo nie uciska mi na serce, jak uzyskać dobre efekty?
8.Po kilku tygodniach od operacji słyszałem ze wiele osób dostaje zadyszki itp. ?
9.Co z ćwiczeniami? drążek i pływanie po operacji?
10. coś od was??
11. o i oceńcie moje PE
PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ
z góry THX
otaksobie
Gość
« Odpowiedz #1 : Styczeń 02, 2008, 07:48:19 »

Witaj! Pytasz czy się operować...? To jest tylko i wyłącznie Twoja decyzja. Jeśli masz kompleksy z powodu swojej klatki, nie czujesz się zbyt dobrze ze swoim wyglądem, to odpowiedź jest jedna: TAK.

Doświadczeń z tym szpitalem nie mam i raczej na forum z tego co pamiętam nie był poruszany wątek związany z tym szpitalem.

1.Czy to bardzo będzie boleć?

Zależy jak bardzo jesteś wytrzymały na ból. Każdy znosi to zupełnie inaczej, ale musisz się przygotować na zupełnie inny rodzaju bólu...Z drugiej strony jednak masz dopiero 16 lat, więc Twoje żebra oraz mostek są na tyle elastyczne, że może boleć o wiele mniej niż Twoich starszych kolegów i koleżanki.

2.Kiedy wypisują do domu?

Różnie, różnie. Od 5 - 7 dni. Jeśli nie ma żadnych powikłań (najczęściej występuje odma) to wypisują bardzo szybko.

3.Po ilu miesiącach wyjmują płytkę?

Płytkę nosi się zazwyczaj od 1 roku do 2 lat. W zależności od wieku. Młodsi zazwyczaj rok starsi 2 latka.

4.Wady i minusy operacji metodą nussa???

Nie widzę minusów.

5.Mogą wystąpić powikłania?

Mogą. Patrz punkt 2. O innych powinien poinformować Cię Twój lekarz.

6.Coś może sie nie udać?

Wszystko zależy od lekarza. Jak jest dobry, to nie spartaczy.

7.Głównie chodzi mi o efekt kosmetyczny, bo nie uciska mi na serce, jak uzyskać dobre efekty?

U Ciebie wada jest symetryczna więc możesz spodziewać się dobrych efektów.

8.Po kilku tygodniach od operacji słyszałem ze wiele osób dostaje zadyszki itp. ?

Po kilku tygodniach nie powinno się jeszcze biegać ale jak kto woli. Pewnie, że zadyszka może wystąpić ale z upływem czasu może być tylko lepiej.

9.Co z ćwiczeniami? drążek i pływanie po operacji?

Ćwiczenia ustala lekarz. Nic na własną rękę.

10. coś od was??

Wiem że to Twoja sprawa, ale po co wydawać tyle kasy...w Poznaniu, Łodzi i innych miastach zrobią Ci za friko o ile jesteś ubezpieczony, a efekt będzie taki sam.

11. o i oceńcie moje PE

Standardowy pectusik,symetyczny. Widywało się większe.

Witamy na forum!

« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2008, 07:51:30 wysłane przez otaksobie » Zapisane
michal
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 02, 2008, 08:57:31 »

odma  Co?
chyba raczej sie zdecyduje na operacje - myśląc przyszłościowo Z politowaniem
traper56
Newbie
*

Reputacja: +1/-0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Styczeń 03, 2008, 03:52:47 »

Witaj, dowiedz sie przede wszystkim ile operacji przeprowadził ten lekarz, bo sam wiesz, że praktyka czyni mistrza. Po za tym 6000 to niemała kwota, więc rozważ czy nie lepiej troche poczekać w kolejce i wykonac to bezpłatnie ( na razie fundusz to jeszcze pokrywa ), do tej kwoty mogą jeszcze dojśc kolejne za konsultacje pooperacyjne, itd. My czekaliśmy na operacje u dr Adamczaka tylko 4 miesiące, ale podobno teraz kolejka jest dłuższa. Serdecznie pozdrawiam.
Apriliana
Newbie
*

Reputacja: +6/-2

« Odpowiedz #4 : Styczeń 03, 2008, 08:02:07 »

Proponuję z całym szacunkiem Poznań. Jest to jedyny szpital w Polsce, który operuje tak dużą liczbe PE. Sa tam doświadczeni fachowcy.Warto poczekac parę miesięcy bo nie jest sztuką wywalić mnóstwo kasy na marne...
michal
Newbie
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 03, 2008, 10:29:23 »

sam jego tytuł mówi za siebie,
ale zastanawia mnie ta odma??
czesto sie ją dostaje? jak dlugo sie leczy??
otaksobie
Gość
« Odpowiedz #6 : Styczeń 03, 2008, 11:51:29 »

wiesz...na tytułach się można przejechać. Czasem nie-profesor i nie-dr hab. może zrobić cudnie operacje. No ale lepiej dowiedz się ile operacji wykonał. Jak na razie doktor Adamczak cieszy się największym szacunkiem na tym forum. (u już dużo osób się o niego operowało). Niech Cię nie zastanawia odma..bo może się wdać albo i nie.
FLAY
Newbie
*

Reputacja: +8/-4

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Styczeń 04, 2008, 08:19:50 »

Dr Adamczak powiedział że Odma pojawia sie bardzo często i nie jest groźna. Czasami te ,,płyny" same sie wchłaniają i jest wszystko ok a czasami trzeba założyc sączki, co jest bardziej nieprzyjemne niż bolesne i niebezpieczne.
michal
Newbie
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 05, 2008, 11:48:59 »

dziękuję wszystkim za szybkie odpowiedzi
nad decyzja sie zastanawiam
rodzice czytając o tej odmie troche sie przestraszyli, wcześniej nie mieli nic przeciwko operacji teraz juz się boją
otaksobie
Gość
« Odpowiedz #9 : Styczeń 05, 2008, 01:18:01 »

Bez odmy się raczej nie da...Przy przekłuciu klatki piersiowej zawsze musi się dostać do środka pewna ilość powietrza. Praktycznie po każdej operacji na klatce piersiowej występuje odma (większa lub mniejsza). Przy odmie po operacji ma się problemy z oddychaniem ale to mija. Możesz uspokoić rodziców Uśmiech
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
darmowe pozycjonowanie - biografia - pobierowo - doradztwo personalne - Dorwać gringo torrent