PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
Maj 24, 2012, 04:19:16
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
:
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
>
Pectus Excavatum / Pectus Carinatum
>
Powitalnia
(Moderatorzy:
Xsantes
,
dabcio
) >
Ohayo
Strony: [
1
]
2
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Ohayo (Przeczytany 4525 razy)
Kailo
Newbie
Reputacja: +1/-0
Nie Taki Pectus Straszny Jak Go Malują :D
Ohayo
«
:
Październik 22, 2007, 09:43:09 »
TREŚĆ SKASOWANA.
Ze względu na jej żenującą dla mnie treść xDDDDDDDD Troche dorosłem.
Oczywiście za pierwszym razem ortopeda powiedział abym uczęszczał na basen i pływał na plecach.Nabierał do pełna płuc powietrze i wypychał klatkę.
Lecz ja wiem ,że to nic nie daje... Chyba nawet pogłębia moje myśli ,że nic mi nie wychodzi i dołuje się.
Cieszyłbym się bardzo jakby ktoś mi pomógł.
Oto moje fotki:
http://img147.imageshack.us/img147/7808/dsc00159vg5.jpg
http://img140.imageshack.us/img140/2207/dsc00157kp2.jpg
http://img140.imageshack.us/img140/9489/dsc00158vu6.jpg
Wiecej fotografii niebawem
«
Ostatnia zmiana: Luty 01, 2012, 12:08:14 wysłane przez Kailo
»
Bida
Newbie
Reputacja: +0/-0
Odp: Ohayo(Dzieńdobry)
«
Odpowiedz #1 :
Październik 22, 2007, 10:25:40 »
Witaj... Też mam 15 lat... Może moja wada była mniejsza ale psychika była w strzępach... Klasa nie dawała wytchnienie, byłem wytykany... Skraj nerwicy... Po operce zmieniło się dużo... Głównie postawa klasy... Nie raz widzieli jak ledwo idę prawie siny bo znowu ktoś mi zawalił w klatę (o tak... 2 miesiąc po operacji a w sql ulubiony dowcip to "połamałem plastikową klatę"). Rozumiem Cię doskonale... Ja miałem operację w Lublinie, wszystkie koszty pokrywane są z ubezpieczenia, zabieg jest opisany wiele razy na forum, a co do życia przed i po... Spora różnica...
1. O wiele mniejsze kompleksy
2. Trzeba uważać, przez 2 miesiące praktycznie 0 sportu...
Jak chcesz zapytać o inne konkrety to GG:6154534
Kailo
Newbie
«
Odpowiedz #2 :
Październik 22, 2007, 10:42:08 »
Tego się też boje.
Dość długo nad tym myślałem.
Powiedz jak czuje się gdy ktoś uderzy Ci w klatkę w pierwsze dwa miesiące??
Czy jeśli zrobi to mocno to może spowodować coś np.Zapadnięcie klatki?
Podobno są dwa sposoby lub ich połączenie.
Popytam Cie na GG albo niech ktoś tutaj mi odpowie.
Chce aby moja mama to przeczytała.
Bida
Newbie
Reputacja: +0/-0
«
Odpowiedz #3 :
Październik 22, 2007, 11:41:39 »
Z tym uderzeniem to tylko na początku jest problem bo przecie mostek jest wyłamany tak jakby... Ale jest coś na co trza uważać zawsze... Miejsce ponad bliznami, czyli mocowanie płytki... O łączeniu nie wiem zbyt wiele... A co do bólu to wystarczył (przynajmniej mi) apap i odejście na bok i uspokojenie się...
Maniek
Newbie
«
Odpowiedz #4 :
Październik 23, 2007, 09:06:38 »
Cześć Mateusz
Czytając Twoją historie i oglądając zdjęcia to wypisz , wymaluj moja historia życia ( no może oprócz historii cioci). Mam taka sama wade jak Ty i wież mi że będzie coraz gorzej. Ja mam 32 lata plus teraz doszło skrzywienie kręgosłupa , nie przespane noce ( bo po prostu zaczyna boleć). Przy takiej wadzie w wiekiem dochodzi coraz więcej schorzeń. Moja żona równiez to akceptuje ale co z tego jak masz zaporę psychiczną aby się rozebrać i pobawić z własnymi dziećmi w morzu. Za młodu tylko sie wstydzisz a jak masz własna rodzinę to dochodzi coś gorszego- ogromna złośc że nie możesz pobyc ze swoją rodzina na plaży czy basenie nie wzbudzając ogólnego zainteresowania. Lekarze pierwszego kontaktu całe życie wmawiali mi że nic się nie da zrobić że się okalecze i inne pierdoły. I dopiero przez to forum trafiłem do dr Adamczaka. Troche się pośmiał z tego co mówili mi lekarze pierwszego kontaktu ( + ortopeda) i efekt jest tego taki że jutro jade na operację do Poznania. Troche późno ale doktor powiedział że jak się chce to wszytko można.
Nie zastanawiaj się bo jesteś w najlepszym wieku do tego typu operacji. A doktor pobierał nauki od samego Donalda Nussa.
Odwagi, bo decyzja może być tylko jedna a całe życie przez Tobą.
pozdrawiam
mariusz
«
Ostatnia zmiana: Październik 23, 2007, 11:03:14 wysłane przez Maniek
»
popielanka
Gość
«
Odpowiedz #5 :
Październik 23, 2007, 10:47:10 »
Hejka!
Na poczatku mojego wpisu chcialabym pozdrowic cie Kailo bardzo serdecznie. Patrzac na twoje zdjecia widac ze wada nie jest mala ... :| i mysle ze napewno bedzie sie wpisywala do naprawy. Z reszta to najlepiej powie ci lekarz do ktorego zdecydujesz sie pojsc. Powiem ci ze jezeli czujesz sie zle z ta klatka to jest to najwazniejszy motyw by taka operacje zrobic. Ja zmarnowalam sobie kilka dobrych lat zyjac z pectusem (teraz lekarze pytaja mnie "dlaczego tak dlugo?").
Co do reakcji twoich rowiesnikow to jest to niestety normalne zachowanie ludzi w wieku gimnazjalnym, ktore zrozumiesz i tak naprawde zaczniesz olewac dopiero w pozniejszym wieku . Ja niestety do krzywej klatki piersiowej, ktora oczywiscie ukrywalam mialam obrzydliwy , bo jeden z pierwszych aparat na zeby + wtedy jeszcze krzywe kły
, pelna twarz tradziku i okulary ;]. Spotykalam sie z niemilymi komentarzami mojego wygladu i naprawde w tym wieku bylo to jak noz wbity w plecy. Zamykalam sie w sobie ale mam nadzieje ze nie dotknie cie to w tak duzym stopniu jak mnie. (po to jest to forum by sobie pomagac)
Jezeli bedziesz kiedys potrzebowac jakiejs porady pisz gg997194.
Co do Twojej śp. Cioci to naprawde przykra sprawa
Ja zdecydowalam sie na operacje wlasnie tym samym sposobem co Twoja Ciocia. Ale nie wydaje mi sie ze rak piersi zostal spowodowany ta operacja, jak to zrozumialam z tego co napisales.
Duzo czytalam na temat sposobow operacyjnych i zdecydowalam ze w tym wieku jedynym dla mne rozwiazaniem bedzie sposob ravitcha. Polegajacy na wycieciu kawalka czesci chrzestnej i wyciagniecie klatki
Chodzi sie wtedy okolo 8 tygodni z taka specjalna ramka. Co do nussa przerazilo mnie to ,ze w moim wieku trzeba przygotowac sie na duze bole, ktore niekiedy prowadza do zazywania ogromnej ilosci tabletek przeciwbolowych. :|. Z reszta duzo by tu pisac ale tu chodzi o ciebie. Jestes mlodszy i jest wiecej mozliwosci
Operacja jak jestes ubezpieczony jest darnowa
takze jest to duze ulatwienie dla nas pectusow
Proponuje Tobie a przede wszystkim Twojej mamie (bo jestes niepelnoletni) wizyte u specjalisty, ktory powie wam najlepiej co robic
Narazie trzymam kciuki i mam nadzieje ze wszystko bedzie ok ;]
buziaki gorace
Ania ;]
Apriliana
Newbie
Reputacja: +6/-2
HEj hej
«
Odpowiedz #6 :
Październik 23, 2007, 11:08:12 »
Hej Kailo, Popielanko i reszto forumowiczów. TO moze teraz ja napiszę parę słów. Mam 23 lata i również męczy mnie PE. Juz teraz wiem na pewno, że poddam sie operacji, bo z pectusem cięzko mi życ. Nie chodzi tu juz o kwestię kosmetyczną ale zdrowotną. Szybkie męczenie się, brak powietrza to standard. Wadę mam od dzieciństwa ale o zaleceniach do operacji dowiedziałam się raptem w tym roku. Wcześniej zaden z ortopedów, a uwierzcie mi, że trochę sie do nich w swoim zyciu nachodziłam, nie dopuszczał mysli o zabiegu.Słyszałam od wielu, że taka moja natura, że wada nie jest duża i basen zrobi swoje, jednak jest to jedna wielka bujda. W te wakacje poszłam do dobrego fachowca- torakochirurga i on naświtlił mi całą sprawę. Stwierdził, że mam ucisk na serce i kiepską wydolnośc. Mam nadzieje, że mój koszmar sie niebawem skonczy. Póki co zapisana jestem jeszcze do dr Adamczaka na 29 listopada i zobaczymy co powie jeszcze on. Mam nadzieje, że bedzie dobrze, także Kailo rób badanie spirometryczne, rentgen klatki i do lekarza. Pozdrawiam Was serdecznie i zdrówka życzę.
FLAY
Newbie
Reputacja: +8/-4
«
Odpowiedz #7 :
Październik 23, 2007, 04:37:45 »
Witaj!
Na twoim miejscu przejechałbym sie do kilku torakochirugrów m.in do dr Adamczaka z Poznania oraz dr Kazimierza Goździuka z Lublina. Zawsze lepiej zasięgnąc rady kilku lekarzy gdyż wtedy można dobrać odpowiednie leczenie... Sądząc po zdięciach to wada nadaje sie na met. ravitha, musisz sie liczyć z bliznami dośc znacznymi jednak to nic w porównaniu z ładną klatą...
tu kontakt do p. Goździuka
http://www.spsk4.lublin.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=4&Itemid=22
PS Czy rodzice wyrażają zgode na operacje? porozmawiaj z nimi poważnie!
PZDR
Kailo
Newbie
«
Odpowiedz #8 :
Październik 23, 2007, 05:25:25 »
Dzięki za pomoc.
TREŚĆ SKASOWANA
Muszę przyznać ,że Forum spisuje się bardzo dobrze i bez niego na pewno bym się nie zdecydował na operacje.
Na pewno nie jestem sam i nie tylko ja tak myślę.
Dziękuje jeszcze raz.
Od dzisiaj pisze tutaj relacje z każdego dnia i postępy.
Chce wiedzieć jeszcze jakich lekarzy polecacie?
Poznań-Dr.Adamczyk|z tego co czytam chyba on jest najlepszy
ale nie wiem jak wygląda czas po operacji i jak ktoś do mnie przyjedzie jeśli będę tam(w Poznaniu)leżał.
Choć może i to dobry pomysł bo pewność ,że jestem bezpieczny jest dla mnie ważna.
«
Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2011, 12:43:26 wysłane przez Kailo
»
traper56
Newbie
«
Odpowiedz #9 :
Październik 24, 2007, 09:39:56 »
Witaj, z fotek zamieszczonych przez Ciebie wynika, że wada jest dość duża. Mój syn ( 13 lat ) również miał podobną wadę, może troche mniejszą, i jest już po operacji. Zabieg wykonywał dr Adamczak, dokładnie 2 miesiące i 2 dni temu. Syn czuje się bardzo dobrze, już dawno nic mu nie dolega, a sama operacja tez nie była taka straszna. Efekty za to SUPER!!!!!!!!!! Wg mnie powinieneś jak najszybciej umówić sie na wizytę, a skoro jesteś z Piotrkowa, to nie szukaj gdzie indziej, tylko jedź prosto do Poznania. 12-15 lat to najlepszy wiek na korygowanie takich wad, potem już o wiele gorzej wszystko sie znosi. Serdecznie pozdrawiam.
Kailo
Newbie
«
Odpowiedz #10 :
Maj 08, 2009, 12:15:14 »
To znow ja;]
Chcialem tylko powiedzieć ze przeszedłem operacje i kiiiiilka komplikacji...
Ogólny efekt nie jest taki straszny i płytka wystaje mi z boku bo trochę się skrzywiła :]
Mam 2 płytki w tym 1 ustawiona na sztorc co strasznie komplikuje sprawę lecz nie to było i jest najgorsze...
Najgorzej jest kichnąć :]
Radeq1988
Newbie
Reputacja: +1/-3
«
Odpowiedz #11 :
Maj 18, 2009, 02:28:49 »
Pochwal się zdjęciami nowej klatki
jestem ciekaw jak to wyszło.
bek
Newbie
Reputacja: +3/-1
«
Odpowiedz #12 :
Maj 19, 2009, 11:27:24 »
Cytat: Kailo Maj 08, 2009, 12:15:14
To znow ja;]
Chcialem tylko powiedzieć ze przeszedłem operacje i kiiiiilka komplikacji...
Ogólny efekt nie jest taki straszny i płytka wystaje mi z boku bo trochę się skrzywiła :]
Mam 2 płytki w tym 1 ustawiona na sztorc co strasznie komplikuje sprawę lecz nie to było i jest najgorsze...
Najgorzej jest kichnąć :]
ja jestem 3 miechy po operacji i nadal jak kichne to jest tragiczne uczucie ; d
Radeq1988
Newbie
Reputacja: +1/-3
«
Odpowiedz #13 :
Maj 19, 2009, 05:59:45 »
Ja jestem 3 miechy i 17 dni po operacji i kichanie u mnie też jest tragiczne, może nie aż tak jak na początku ale unikam tego jak ognia
Kailo
Newbie
«
Odpowiedz #14 :
Wrzesień 10, 2009, 11:58:22 »
Fotki już niebawem wstawię.
Byłem na konsultacjach i każdy z lekarzy proponuje mi jeszcze jedną operację.
Czemu?
Niebawem zobaczycie.
EDIT:1
O to i mój ex PE ;]
http://img196.imageshack.us/img196/449/p110909014501.jpg
http://img89.imageshack.us/img89/2624/p0909092249.jpg
http://img15.imageshack.us/img15/6909/p110909014601.jpg
A tu zdjątko pamiątka:
http://img338.imageshack.us/img338/8238/p100309125901.jpg
http://img15.imageshack.us/img15/1552/p1103091136.jpg
«
Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2009, 08:10:44 wysłane przez Kailo