PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
Maj 23, 2012, 02:11:35
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
:
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
>
Pectus Excavatum / Pectus Carinatum
>
Zdjęcia
(Moderatorzy:
Xsantes
,
dabcio
) >
Mój pectus
Strony:
1
[
2
]
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Mój pectus (Przeczytany 7389 razy)
yanush
Administrator
Newbie
Reputacja: +9/-0
Mój pectus
«
Odpowiedz #15 :
Sierpień 25, 2004, 12:00:45 »
Oczywiście, że wyjmą. W moim przypadku trzeba nosić go około dwóch lat, więc mniej więcej za rok co mnie zbytnio nie pociesza. Jutro jade na kontrole, żeby się dowiedzieć czy te wszystkie moje dolegliwości są normalne po tak długim czasie i czy coś sie da na to zaradzić.
PE, zoperowany metodą Nuss'a. Po wyjęciu płytki.
Adrian_listek
Global Moderator
Newbie
Reputacja: +4/-4
Mój pectus
«
Odpowiedz #16 :
Sierpień 25, 2004, 10:28:45 »
powodzenia na badaniach
E 19 lat
yanush
Administrator
Newbie
Mój pectus
«
Odpowiedz #17 :
Sierpień 25, 2004, 11:08:55 »
No byłem u lekarza rentgeny wyszły wporzadku, nawet bardzo. A na bóle niestety jestem skazany, podobno są mniejsze lub większe w zależności czy żebra sie mniej lub bardziej poddają. Widać cały czas moje kości się bronią. Podobno regularne używanie voltaren gel'u może trochę pomóc, bo to na kości, stawy, mięśnie. Zobaczymy, od dzisiaj zaczynam oby pomogło.
adam
Reputacja: +2/-0
Mój pectus
«
Odpowiedz #18 :
Sierpień 25, 2004, 11:31:34 »
Cieszę się, że twoje wyniki są dobre.
A odnośnie voltaren gel'u to kiedyś miałem okazję używać go i muszę przyznać, że działał świetnie. Ból był o wiele mniejszy, a często ustawał całkowicie. No, ale to była inna sytuacja. Mam nadzieję, że i tobie pomoże.
E, już 20 lat
Beata
Gość
Mój pectus
«
Odpowiedz #19 :
Wrzesień 15, 2004, 11:32:35 »
to prawda po operacji nie jest kolorowo... a mi po pol roku tez sie przesunela ta "belka" nie zycze nikomu tego uczucia... ja spalam na boku, to bylo dlamnie najlepsze, jak lezalam na plecach to bolaly mnie 2boki, tam gdzie byly konce tej blaszki, a tak w ogole to chyba w kazdej pozycji bolalo... tak sie zastanawiam, bo macie ciecia na 2bokach, jestem ciekawa, jak tam to wlozyli, bo ja jestem przecieta w poprzek calej klatki.
yanush
Administrator
Newbie
Mój pectus
«
Odpowiedz #20 :
Wrzesień 15, 2004, 11:46:07 »
Witamy Beato na forum. Zapraszam do rejestracji, wtedy nie będziesz już tylko gościem.
A wracając do pytania. W skrocie podniesli mostek 'ręcznie' do góry, włożyli belke przekręconą końcami do góry, a póżniej przekręcili w normalną pozycję i przymocowali boki blaszkami. Najlepiej to widać i jest opisane tutaj ->
http://www.chkd.org/about_us/pectus_overview.asp
Agiii
Gość
Mój pectus
«
Odpowiedz #21 :
Wrzesień 22, 2004, 11:48:38 »
yanush
, witam..:)sloneczko...przeczytalma..i zycze Ci ....jak i rowniez innym powrotu do zdrowia .....duzo sily.......i wiary na lepsze.......Pozdrawiam
yanush
Administrator
Newbie
Mój pectus
«
Odpowiedz #22 :
Wrzesień 24, 2004, 11:44:29 »
No myślałem, że tu wogóle nie zajrzysz, ale szacunek w takim razie i dzieki
[
Dodano
:
06 Lis 2004 03:48 pm
]
Do tej pory było dosyć smutno i boleśnie w moim wątku. Ale 13 miesiąc okazał się jednak dla mnie szcześliwy. Lewy bok, który tak dokuczał przestał wogóle. Czasami tylko troszeczke boli mnie w prawym, ale da się z tym żyć. W nocy też plecy już tak nie bolą, 70% nocy przesypiam spokojnie i bez pobudek jak to wcześniej było. Jest już tak gdzieś od miesiąca, ale nie chciałem pisać żeby nie zapeszać. Dopiero teraz jak mam pewność. Bo wcześniej były takie momenty, że czułem się lepiej przez jakiś czas a później nagle dupa. Ale teraz się ustabilizowała sprawa. 2 tyg temu byłem nawet na dyskotece i bawiłem się intensywnie. Tydzień temu upiłem się z wrażenia - była podwójna okazja, bo kumpel przyjechał na tydzień z Anglii
No i nadal jest okej, więc jestem dobrej myśli. Chciałem się podzielić z Wami tą wesoła nowiną, że jednak operacja w moim wieku to nie tylko samo cierpienie i warto zaryzykować. Da się wyjść na prostą chociaż troszkę to trwało. Teraz trochę szybciej zaczął mijać czas i jest już 14 miesięcy od pierwszej operacji. Celowo ominąłem ten 13 miesiąc w opisie, chociaż wcale nie okazał się pechowy
Adrian_listek
Global Moderator
Newbie
Reputacja: +4/-4
Mój pectus
«
Odpowiedz #23 :
Listopad 14, 2004, 10:59:56 »
cieszymy sie razem z Toba
E 19 lat
adam
Reputacja: +2/-0
Mój pectus
«
Odpowiedz #24 :
Listopad 16, 2004, 12:18:33 »
To dobrze, że wreszcie przestaje cię boleć. Oby tak dalej!
E, już 20 lat
yanush
Administrator
Newbie
Mój pectus
«
Odpowiedz #25 :
Grudzień 05, 2005, 12:16:28 »
Po ostatniej kontroli u lekarza w lipcu, kazał mi zgłosić się pod koniec listopada - poczatek grudnia prosto do ordynatora ze zdjęciami rtg. Trochę się najpierw przeraziłem jak dr zaczął mówić, że nie jest zadowolony z wyników operacji i dobrze, by było założyć płytkę jeszcze raz. Nie mam idealnej klatki po operacji, ale jednak nie zgodzę się na ponowne jej założenie. Z sercem jest lepiej, klata wyglada dużo lepiej niż przed operacją dlatego 19-tego grudnia idę już tylko na wyjęcie płytki. Myślę, że nie warto się dalej tym molestować dla samego wyglądu. W międzyczasie zdążyłem się wyleczyć z kompleksu 'dołka' co w głównej mierze zawdzięczam mojej obecnej dziewczynie.
W tej chwili minęły jakieś 2 lata i 3 miesiące od operacji, nadal dokuczają mi plecy, nie mogę spać na boku, a w ostatnich dniach pobolewa mnie wszystko wokół od zmian pogody. Już mnie to wszystko trochę męczy. Mógłbym wyglądać idealnie, ale boje się, że stracę najfajniejszy okres mojego życia na noszenie płytki.
Także na gwiazdkę powinienem być już w domu bez metalu w środku i spokojnie wypoczywac :-) Jak wrócę do siebie po wyjęciu płytki chce trochę popracować nad klatką, ale ćwiczeniami. Postaram się zdać relacje z wyjęcia płytki po powrocie. Trzymajcie kciuki za mnie i lekarzy :-)
olimpa
Newbie
Reputacja: +0/-0
Mój pectus
«
Odpowiedz #26 :
Grudzień 12, 2005, 08:29:15 »
Ty tu jesteś weteranem
Pewnie już nie możesz się doczekać bo to już w poniedziałek. Mam nadzieję, że wyjęcie płytki będzie pomyślne i wszystkie dolegliwości bólowe przejdą. Ja napewno będę trzymać kciuki (nauczycielowi od hiszpańskiego powiem, że nie mogę pisać klasówki
). Czytając ten wątek od początku do końca jestem trochę przerażona, ale może się odwarzę.
Malki
Mój pectus
«
Odpowiedz #27 :
Grudzień 19, 2005, 10:55:34 »
Witam państwa... trochę mnie tu nie było... nie z mojej winy...
Aż mi sie włosięta zjeżyłygdy przeczytałem ten wątek od belki do belki... No i utwierdziłem sie w moim starym przekonaniu: " Niet dla skalpela póki pektus nie powoduje poważniejszych dolegliwości zdrowotnych." Jasne, czasem operacja jest potrzebna, ale tylko dla celów estetycznych ?? W życiu bym się tak nie poświęcił...
Frankenstein
Mój pectus
«
Odpowiedz #28 :
Styczeń 03, 2006, 01:15:32 »
19-tego grudnia idę już tylko na wyjęcie płytki.
Napisz coś jak było. W końcu jesteś (po mnie :wink: ) chyba jedyną osobą po wyjęciu płytki Nussa. Pozdrowienia
ŁUCHEMU ZAWSZE WYDAJE SIĘ, ŻE CI CO TAŃCZĄ SĄ SZALENI
Strony:
1
[
2
]
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------