PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
Maj 23, 2012, 01:18:35 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Linki sponsorowane
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rehabilitacja po operacji metodą Nussa  (Przeczytany 747 razy)
ania 81
Newbie
*

Reputacja: +0/-0

« : Grudzień 29, 2011, 12:00:28 »

Wiele jest opisów jak wygląda przebieg operacji, a czy ktoś mógłby napisać jak wygląda, rehabilitacja po operacji, czy są to tylko ćwiczenia oddechowe?
zaq
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Grudzień 29, 2011, 12:43:55 »

Zaczne od tego ze ja juz jestem po drugiej operacji (wyjecia). Przez caly okres (25 miesiacy) kiedy mialem 2 blachy mocno interesowalem sie rehabiltacja. We wroclawiu jest pan docent Mraz ktory doktoryzowal sie z tego i dalej zbiera dane na temat ludzi po operacjach i ich funkcjonowania. Ogolne zasady ktore mi przedstawiono to :przez pierwszy miesiac cwiczenia oddechowe oraz pozniej duzo spacerow itd . Pierwszorzedna zasada o ktorej mowili lekarze oraz rehabilitanci we Wroc to "wszystko robic symetrycznie" unikajac skretow . Cos w tym jest , bo sam odczuwalem przy skretach bole, zas bedac w szpitalu za pierwszym razem (przy wlozeniu blach) , przywiezli chlopaka mi do pokoju, ktoremu blacha sie odczepila... i mial reopreacje. Po miesiacu zalecano basen ( zabka , plecy - ogolnie style z symetrycznymi ruchami badz ustabilizowanym tułowiem). Silownia (wszystkie symetryczne ruchy najlepiej na maszynch , budujac miesnie klatki i plecow, ale majac ustabilizowany tułow), wazne jest aby wzmacniac przede wszystkim miesnie plecow, oraz sie nie garbic co na poczatku zdarzalo mi sie czesto. Z mojego doswiadczenia wynikalo takze , ze kiedy miale mocno rece wyprostowane do gory i narzucilem sobie ciezar dodatkowy np na silowni , to odczulem bole, wiec odrzucilem tego rodzaju cwiczenia. Pzdr 
ania 81
Newbie
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 29, 2011, 01:00:38 »

Dziekuję za szybką odpowiedż. Co prawda operację mam dopiero we wrześniu w Poznaniu, więc jest jeszcze sporo czasu, ale czekanie powoduje, że wciąż się o tym myśli i chciałoby się wszystko wiedzieć dokładnie jak to jest po operacji. Pozdrawiam.
streetball
Newbie
*

Reputacja: +19/-0

« Odpowiedz #3 : Grudzień 31, 2011, 12:35:10 »

Mi tylko powiedzieli czego nie mogę robic i na co uważać. Żadnej rehabilitacji , ani ćwiczeń nie miałem.

PE - Operowany Nuss'em 23.06.2010 Gdańsk
http://www.pectus.pl/index.php/topic,2976.0.html
Triel
Newbie
*

Reputacja: +4/-0

« Odpowiedz #4 : Styczeń 06, 2012, 02:42:43 »

http://www.pectus.pl/index.php/topic,3298.0.html  ---> w tym temacie podałam ćwiczenia,jakie ja otrzymałam po operacji PE.Może się przydadzą.

Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również w nas.

Operowana metodą Nussa 23.11.2010 w Poznaniu

http://www.pustamiska.pl/
ania 81
Newbie
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 23, 2012, 07:46:28 »

Ćwiczenia przeglądałam, pewnie się przydadzą, ale mam jeszcze pytanie ile czasu po operacji trzeba odczekać, żeby zacząć ćwiczyć?
bezPC
Newbie
*

Reputacja: +6/-4

« Odpowiedz #6 : Luty 23, 2012, 03:30:04 »

po pierwszej operacji 3 miesiace a po wyjeciu 6 tygodni.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
kolektory próżniowe - apartamenty we wrocławiu - sejfy - gabloty ogłoszeniowe - AIRCAST Stabilizator nadgarstka StabilAi