PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
Maj 23, 2012, 12:47:15 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Linki sponsorowane
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Przekonanie rodziców o operacji! WAŻNE !!  (Przeczytany 415 razy)
buul
Newbie
*

Reputacja: +0/-0

Zobacz profil Email
« : Październik 20, 2011, 10:19:29 »

Witam, otóż mam taki problem, gdy wspomniałem rodzicom o operacji od razu zostałem zrugany... Po prostu rodzice nie chcą się na operacje zgodzić ( natomiast ja już jestem w 100% zdecydowany ). Taki problem mam zapewne nie tylko ja. Więc proszę Was ( forumowiczów, gości ) abyście napisali w tym wątku jakieś skierowanie do rodziców którzy nie pozwalają dzieciom zrobić sobie operacji, aby przemyśleli to na spokojnie. Chodzi mi przede wszystkim abyście napisali o pozytywnych skutkach operacji i przedstawili swoje argumenty ( zachęcam osoby po operacji, do pisania w tym temacie). Jak każdy wie, zapadnięta klatka jest to taki jakiś uszczerbek na zdrowiu psychicznym ( i nie tylko ) od którego za wszelką cenę nie możemy się uwolnić (dyskomfort, nie chodzenie na plaże, wstyd przed innymi, depresja związana z dołkiem )

Chodzi mi właśnie o to, żeby rodzic który nie pozwala na operacje przeczytał ten temat i na nowo się zastanowił, więc proszę o napisanie jakie korzyści daje operacja. Moim zdaniem, operacja jest bardzo ważna, dzięki niej możemy "odrodzić" się na nowo.

A najlepsze jest to, że rodzice nie mają takiego "doła" i nie wiedzą jak to jest... Słyszę tylko :
 "ćwicz, na pewno klatka się wypchnie"
"czego się wstydzisz, zdejmij bluzkę"

Ale rodzice nie mogą zrozumieć ze mamy w sobie "blokadę" którą dzięki operacji możemy "zdjąć", nawet gdy się nie uda, to próbowaliśmy, będziemy zadowoleni przed samym sobą że coś chcieliśmy zrobić w tym kierunku a że się nie udało... no trudno! przynajmniej próbowaliśmy. Nikt nie mówił że życie jest idealne... Ale według mnie każdy kto chce powinien mieć szanse na zrobienie sobie takiej operacji, dla mnie jest to marzenie... Więc proszę o jakąś apelację do rodziców, na pewno pokaże im ten temat. Wy pectusowcy, rozumiecie mnie najlepiej. Pozdrawiam

Serdecznie pozdrawiam wszystkich pectusowców i proszę o odpowiedzi.
streetball
Newbie
*

Reputacja: +19/-0

« Odpowiedz #1 : Październik 21, 2011, 02:47:06 »

Doskonale Cie rozumiem. Ja z rodzicami walczyłem z 2 lata chyba, a jak już byłem zdecydowany na maksa i wiedziałem że chce w Gdańsku operację, to pytałem ich dzień w dzień czy się zgodzą, po pół roku udało się Chichot

PE - Operowany Nuss'em 23.06.2010 Gdańsk
http://www.pectus.pl/index.php/topic,2976.0.html
tomi89
Newbie
*

Reputacja: +2/-0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Październik 23, 2011, 12:47:00 »

Ile masz lat? Może zamiast się użerać trochę poczekasz... Ja mam 22 lata i operacja jest konieczna (tak powiedział mi lekarz). Moi rodzice nie robili problemu wręcz przeciwnie to ja nie chciałem pod nóż bo wada była mała teraz to tragedia niby nie powinna się powiększać ale tak nie jest. Słaba kondycja, żadnych sportów ekstremalnych itp. A że się tak spytam jaki podają powód? Trzymaj się Uśmiech Aha daj foto do oceny
buul
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Październik 23, 2011, 11:01:54 »

Mam 18lat (prawie 19 ), Rodzice jak usłyszą słowo operacja to już nie chcą rozmawiać. Powód? - operacja to operacja ( niebezpieczeństwo ). Ich zdaniem lepiej nic nie robić i żeby zostało tak jak jest i bez żadnych problemów, niż zrobić sobie operacje i mieć problemy bo coś się nie uda itp.
MR
Newbie
*

Reputacja: +7/-3

« Odpowiedz #4 : Październik 23, 2011, 11:30:58 »

witam,

mam 32lat, za 2tygodnie druga operacja (wyjęcia blach), mam 2 letniego syna i jeżeli będzie miał tą samą wadę to go wyślę na operację, wiem co to znaczy mieć pectusa i nie chciał bym aby przez to przechodził

nie pozdrawiam rodziców którzy nawet nie próbują zrozumieć problemów swoich dzieci! 
resztę pozdrawiam,
MR
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2011, 11:56:24 wysłane przez MR » Zapisane
rg21
Newbie
*

Reputacja: +1/-0

« Odpowiedz #5 : Październik 23, 2011, 01:03:21 »

"ćwicz, na pewno klatka się wypchnie" to drastycznie ujmując wierutne brednie, a jak słyszę w moim kierunku "czego się wstydzisz, zdejmij bluzkę" to umiera we mnie mała cząstka mojego jestestwa. Takie teksty są jak sztylet wbijany prosto w serce.

Z drugiej strony, skoro masz 18 lat to masz pełne prawo samodzielnie decydować o swoim życiu. Rozumiem doskonale, że możesz jeszcze nie być w pełni samodzielny, ale przecież rodzice na pewno cie kochają i nie wyrzucą z domu tylko dlatego, że wrócisz z dwoma bliznami po bokach. Praprzyczyną ich negatywnego nastawienia do operacji jest Twoje dobro, więc na pewno będą Ci pomagać bez względu na okoliczności. Ale technicznie rzecz ujmując: już nie mogą Ci zabronić. Musisz powiadomić ich o swojej decyzji i zacznij działać.

Ja mam 25 lat i jestem świeżo po zabiegu, w środę mijają 3 tygodnie. Nie jestem zadowolony z tej operacji, dołek się zmniejszył ale jakoś nadal nie widzę siebie na basenie. Dlatego jestem wściekły na siebie, że nie zainteresowałem się tematem w Twoim wieku kiedy z młodych kości można jeszcze robić origami Uśmiech Jeśli chodzi o samopoczucie i powrót do zdrowia to tutaj wszystko jest na dobrej drodze, na 10 dzień już jeździłem samochodem, 3 dni później już wróciłem do pracy. A ponoć im starszy tym gorzej znosi się zabieg (wiadomo, indywidualna sprawa) więc statystycznie rzecz biorąc powinieneś szybko wrócić do formy i rodzice będą dumni Uśmiech

Morał na dziś: Rodzice nie przeżyją Twojego życia za Ciebie, więc póki ich masz, ZAWSZE pytaj o opinię, ale NIGDY o pozwolenie.
mstmarcin
Newbie
*

Reputacja: +3/-0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Październik 23, 2011, 06:14:01 »

Nie wiem czy istnieje metoda na dotarcie do rodziców czy innych ludzi nie mających PE z wytłumaczeniem czym to dla nas jest. Może nie ma. Kto miał nas zrozumieć, ten zrozumiał sam z siebie.
Niektórym nie mieści się w głowie, że to jest problem nie tylko zdrowotny, m.in. moim rodzicom, chociaż już jest po wszystkich operacjach. Nie blokowali mojej decyzji ze względu na zdrowie. A mi się nie chce już tłumaczyć, że to szerszy temat.

Wrocław DCCHP, Nuss: IN 2009 & OUT 2011
zalamany
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Październik 23, 2011, 07:05:00 »

Witam
Z problemem zapadnietej klatki borykam sie od 3 lat, kiedys tego nie zauwazalem leczy, gdy raz poszedlem na plaze to wszyscy ludzie jakos dziwnie sie na mnie patrzyli a dzieci smiali, dopiero wtedy zrozumialem jaki mam problem.
Od tamtego czasu ani razu przy kims nie zdjelem bluzki, moim marzeniem jest wyleczeniem tego, gdyz nie da sie z tym normalnie funkcjonowac. Moj ojciec mowi, ze wydumuje glupoty, lecz on nie rozumie jak ciezko mi z tym zyc. Z tego powodu nie moge chodzic z klasa na basen w ramach w-f, nie moge isc z kim kolwiek latem na plaze poopalac sie (z tego szczegolnie powodu jest mi zle, gdy znajomi ida na plaze prawie codziennie w wakacje ja nie moge), zawsze musze chodzic w bluzach, poniewasz zapadniecie przeswituje poprzez koszulke.
Rozumiem Cie Bull i Twoj problem dlatego sam szukam sposobu by przekonac moich rodzicow na ten krok.
Andzrej744
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Październik 24, 2011, 07:27:26 »

Witam
Ja jestem juz po operacji (przeszelem ja na poczatku wakacji) i jestem bardzo zadowolony z rezultatow, mam wstawione blaszki i w niczym mi one nie przeszkazaja, tez mialem spory problem z namowa rodzicow (mam 17 lat), lecz udalo mi sie ich przekonac i jestem z tego powodu bardzo szczesliwy. W nastepne wakacje bede pierrwszy raz od paru lat isc spokojnie na plaze i bawic sie na niej wraz z przyjaciolmi co bylo moim marzeniem od wielu lat.Kiedys bardzo lubilem plywac, lecz przez dolek nie moglem sie przezwyciezyc by zdjac koszulke przy innych. Narazie boje sie isc na basen, ze od naporu wody moze cos sie wydarzyc, lecz gdy uda mi sie to zagoic bede codziennie chodzil na basen Uśmiech
Pozdrawiam i zycze powodzenia w namawianiu swoich rodzicow. Pamietaj, ze im wczesniej tym lepiej!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
pozycjonowanie wągrowiec - Dozowniki do mydeł - treppe - photoshop download - emiraty arabskie all inclusive