Triel
Newbie
Reputacja: +4/-0
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 29, 2011, 04:51:08 » |
|
Ok,to wrzucę tu,może innym też się przydać.
Rehabilitacja pooperacyjna
Klatka piersiowa lejkowata
Ćwiczenia w pozycji siedzącej
1. Pozycja wyjściowa - ramiona wzdłuż tułowia,krążenie barków w przód,w tył.
2. Pozycja wyjściowa - ramiona wzdłuż tułowia,unoszenie barków - wdech,opuszczenie - wydech.
3. Pozycja wyjściowa - ramiona wzdłuż tułowia,ściąganie łopatek - wdech,rozluźnianie - wydech.
4. Pozycja wyjściowa - dłonie splecione razem,unoszenie rąk powyżej głowy - wdech,opuszczenie - wydech.
5. Pozycja wyjściowa - dłonie spoczywają na łokciach - tzw. 'nałożenie przedramion",unoszenie ramion - wdech,opuszczenie - wydech.
6. Pozycja wyjściowa - ręce na karku,odwiedzenie łokci - wdech,przywiedzenie - wydech.
7. Pozycja wyjściowa - skrzyżowanie przedramion na klatce piersiowej (dłonie na barkach),unoszenie łokci - wdech,opuszczenie - wydech.
8. Pozycja wyjściowa - dłonie spoczywają na wysokości brzucha,wdech - brzuch "rośnie",wydech - dłonie wciskają brzuch do kręgosłupa ( ćwiczenie oddychania przeponowego z oporem)
Każde ćwiczenie proszę powtórzyć 10 razy. Ćwiczenie przeponowe 4 x 10 powtórzeń z przerwami na odpoczynek
Po operacji przyszli do mnie rehabilitanci i trochę ze mną pracowali,później otrzymałam od nich kartkę z opisem powyżej i ćwiczyłam w domu.
|