PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
Maj 23, 2012, 12:01:03 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Linki sponsorowane
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ćwiczenia po operacji - ostatecznie!  (Przeczytany 649 razy)
pec2199
Newbie
*

Reputacja: +0/-0

« : Lipiec 16, 2011, 08:16:43 »

Witam,
Za parę miesięcy będę miał operację. Bardzo interesuję mnie czy, co, i jak będę mógł ćwiczyć po operacji tak żeby nic nie spieprzyć. Powiedziano mi, że będę miał metal przez 3 lata. To dużo i nie chciałbym mocno "zflaczeć" przez ten czas. Znalazłem na tym forum sporo na ten temat jednak za dużo tam zdań typu: "moim zdaniem", "wydaje mi się", " chyba" itp. Znalazł się nawet geniusz który ćwiczył wyczynowo sporty walki, zdziwiony, że coś tam mu sie przestawiło Szok . Dr Pawlak powiedział mi, że "nie zalecają" ćwiczeń na siłowni jednak nic ponad to. Ma ktoś może konkretne informacje na ten temat? Tzn co zalecają i odradzają LEKARZE i z jakiej przyczyny ?
streetball
Newbie
*

Reputacja: +19/-0

« Odpowiedz #1 : Lipiec 16, 2011, 09:55:35 »

Witam,
Za parę miesięcy będę miał operację. Bardzo interesuję mnie czy, co, i jak będę mógł ćwiczyć po operacji tak żeby nic nie spieprzyć. Powiedziano mi, że będę miał metal przez 3 lata. To dużo i nie chciałbym mocno "zflaczeć" przez ten czas. Znalazłem na tym forum sporo na ten temat jednak za dużo tam zdań typu: "moim zdaniem", "wydaje mi się", " chyba" itp. Znalazł się nawet geniusz który ćwiczył wyczynowo sporty walki, zdziwiony, że coś tam mu sie przestawiło Szok . Dr Pawlak powiedział mi, że "nie zalecają" ćwiczeń na siłowni jednak nic ponad to. Ma ktoś może konkretne informacje na ten temat? Tzn co zalecają i odradzają LEKARZE i z jakiej przyczyny ?
Mi w Gdańsku dr. Żurek powiedział, że przez 3 miesiące nie chodze na wf, a potem normalnie robić wszystko, pytałem o siłownie mówił że można Uśmiech W sumie to dobrze , bo można wzmocnić mięśnie klatki, żeby po wyjęciu płytki nic się nie zapadło. Gram w kosza , w wakacje co dwa dni meczyki gramy, często jestem poobijany, wiec wiadomo że gramy konkretnie i jakoś nic mi nie jest:) Po operacji żyje się normalnie Uśmiech

PE - Operowany Nuss'em 23.06.2010 Gdańsk
http://www.pectus.pl/index.php/topic,2976.0.html
Drax
Newbie
*

Reputacja: +6/-0

« Odpowiedz #2 : Lipiec 17, 2011, 11:20:18 »

Tak jak u kolegi wyżej, również operował mnie Dr. Żurek a Akademii Medycznej w Gdańsku. Powiedział mi, żeby przez 3 miesiące uważać na siebie i dał mi zwolnienie na 3 miesiące z W-F. Powiedział, że po upływie tego czasu mogę śmiało zacząć ćwiczyć na siłowni, ale na początku bez żadnych szaleństw.

Więc tak:
Aktualnie ćwiczę na siłowni [zacząłem 6 miesięcy po operacji, później kliku miesięczna przerwa, teraz znowu wróciłem do ćwiczeń].
Po tych 3 miesiącach po operacji robiłem ćwiczenia ogólnorozwojowe, aby dojść do siebie. Wiadomo, kondycja nie ta i znaczny spadek siły.

Do wyjęcia płytki zostało mi mniej więcej 5 miesięcy. Podnoszę śmiało 80 kg na klatę na ławeczce i robię pełny w tygodniu plan treningowy.
Płytka mnie w tym nie ogranicza.

W dodatku, miałem kilka upadków w czasie gry w piłkę nożną i innych okolicznościach, i to dość mocnych, przy których nawet nie pamiętałem [nie uświadamiałem sobie], że mam  w sobie jakiś metal.

Co do bólu, to mnie wam czasami bóle klatki. głównie przy miejscach gdzie jest przymocowana. Głównie przy leżeniu na boku lub gdy się obracam na inny bok; przy jakieś krzywej pozycji itp.

Gdy zacząłem teraz ćwiczyć na siłowni, bóle praktycznie się nie pojawiają i znowu zapominam, że mam w sobie coś metalowego  Duży uśmiech

Operacja wcale nie zmusza Nas, by przestać przez ten czas korzystać z życia. Najważniejsze, aby tylko w krótkim czasie po niej uważać na siebie, aż płytka zrośnie się w naszym ciele, bo później całkowicie się o niej zapomina.

PE  Operowany Nuss'em 17.12.2009  Uśmiech
streetball
Newbie
*

Reputacja: +19/-0

« Odpowiedz #3 : Lipiec 17, 2011, 01:12:18 »

Operacja wcale nie zmusza Nas, by przestać przez ten czas korzystać z życia. Najważniejsze, aby tylko w krótkim czasie po niej uważać na siebie, aż płytka zrośnie się w naszym ciele, bo później całkowicie się o niej zapomina.

O to, to, to Uśmiech Dokładnie święte słowa.

A usiąść i nic nie robić po operacji też nie jest dobrze. Na początku trzeba wszystko z głową robić , nie na siłe.

Przecież każdy robi operacje po to, żeby właśnie korzystać z życia Uśmiech

PE - Operowany Nuss'em 23.06.2010 Gdańsk
http://www.pectus.pl/index.php/topic,2976.0.html
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
pomysły na biznes - gry online - oriflame - Tworzenie stron - last minute madera