PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
Maj 23, 2012, 11:57:11 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Linki sponsorowane
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: solarium!:)  (Przeczytany 510 razy)
hone_y
Newbie
*

Reputacja: +0/-0

« : Lipiec 14, 2011, 08:13:10 »

Nurtuje mnie pewne pytanie.. operacje mialam juz 2 lata temu, chcialabym sie troszke opalic, mowie tu o opalaniu w miare rozsadku. Lekarz zaraz po operacji zakazal mi nawet zwyklego opalania na sloncu, a jesli juz to troszke i blizn nie wolno mi bylo opalac..ale minelo juz troche czasu:( jak bylam ostatnio zapomnialam zapytac wiec blagam pomozcie! Uśmiech
Jak jest u was? na slonku opalam sie normalnie, blizny smaruje kremem z filtrem 50 lub 100 ale w solarium to i tak nie zadziala.. wiec jak? Uśmiech
trelemorele86
Newbie
*

Reputacja: +3/-0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Lipiec 16, 2011, 01:28:43 »

Masz rację,że filtr na solarium nie zadziała Niezdecydowany Dobrze byłoby poradzić się dermatologa lub kosmetologa, który oceni rozmiar i rodzaj twoich blizn( w jakim stanie są wrażliwe), zależy też jaki masz fototyp skóry. Pamiętaj,że blizny na solarium zazwyczaj bardziej ciemnieją i generalnie odradza się solarium. Istnieją też specjalne sztyfty dostępne w aptekach(pamiętam,że firma Avene produkowała jeden) do ochorny znamion i blizn przed szkodliwym promieniowaniem ale zazwyczaj jest firmy produkują je ze wskazniem przed promienami UVB a na solarium jest przewaga UVA. Zależe jak bardzo zależy Ci na równomiernej opaleniznie, czasem na solarium istnieje możliwość wyłączenia pewnej partii lamp. Może też rozważyć oplanie natryskowe...Ja osobiście wybrałabym słońce bo tu jak piszesz filtrami możesz chronić blizny.
somnium
Newbie
*

Reputacja: +6/-0

« Odpowiedz #2 : Lipiec 16, 2011, 04:02:51 »

A ja bym zakleił małymi plasterkami Uśmiech
hone_y
Newbie
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 18, 2011, 09:45:50 »

wlasnie..moze sprobuje plasterki?? Uśmiech zalezy mi na rownomierniej bo za 5 tyg biore slub a obecnie przebywam w klimacie nie sprzyjajacym opalaniu..zero slonca..;/;/ ech..wiec nie mam wyjscia! karnacje mam ciemniejsza, opalam sie szybko, blizny sa takie rozowe.. jedna jest ladnie zagojona nawet, a 2 niezbyt-bpo pekly mi szwy po operacji i krzywo sie zroslo:(

bede sie opalac w staniku i dodatkowo zakleje plasterkami. Moze to pomoze? zalezy mi glownie zeby opalic dekolt i plecy, wiec nie mam nic przeciwko 'bialym' sladom.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2011, 09:47:23 wysłane przez hone_y » Zapisane
somnium
Newbie
*

Reputacja: +6/-0

« Odpowiedz #4 : Lipiec 18, 2011, 10:06:42 »

Wiesz co, ja myślę, że plasterki spokojnie pomogą. Osobiście sam opalałem się na wiosnę (w solarium) i nie zaklejałem blizn, tylko, że ja mam na nogach, ale opalałem się jakoś pół roku od operacji. Chciałem zaklejać, ale stwierdziłem, że jak są zagojone to nie ma potrzeby Mrugnięcie
Ale Tobie polecam dla bezpieczeństwa, bo to jednak inna część ciała.. Myślę, że same plastry wystarczą i możesz opalać się topless Uśmiech
MR
Newbie
*

Reputacja: +7/-3

« Odpowiedz #5 : Lipiec 24, 2011, 07:27:47 »

blizn nie można opalać przez rok, później zachowując zdrowy rozsądek, tak mówi mój kolega chirurg

pozdrawiam,
MR
Lipton1
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Lipiec 24, 2011, 09:53:57 »

Jak to nie można opalać? Jestem 2 miechy po operacji, opalałem i opalam się normalnie i nic się nie dzieje! Żadne plasterki! Czy jak rozetniesz sobie nogę, potem się zagoi i zrobi się blizna to nie możesz jej opalać przez rok?

Jasne, że jak jest się krótko po operacji, ma się szwy lub od razu po zdjęciu to broń Boże tego opalać, ale po 2 latach? To już się blizna nie goi. Zostaje taka jak jest więc spokojnie Mrugnięcie
MR
Newbie
*

Reputacja: +7/-3

« Odpowiedz #7 : Lipiec 26, 2011, 10:31:48 »

można słuchać lekarzy i wyciągać wnioski samemu a można być najmądrzejszym na świecie a potem zastanawiać się dlaczego ma się np przebarwienia skóry w miejscu blizn....

powodzenia

MR
trelemorele86
Newbie
*

Reputacja: +3/-0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Lipiec 26, 2011, 11:16:40 »

Tak tylko dodam pro forma gdyby ktos na to jeszcze nie wpadl Język
Moze warto samodzielnie wpisac w google np. Rodzaje blizn, blizny pooperacyjne, opalanie blizn, Mrugnięcie Mozna w ten sposob ciekawych rzeczy sie dowiedziec Chichot

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
hepatil - kurier polska - kenia - tartaki kujawsko-pomorskie - noże kuchenne