PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
Maj 22, 2012, 04:53:06
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
:
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
>
Pectus Excavatum / Pectus Carinatum
>
Zdjęcia
(Moderatorzy:
Xsantes
,
dabcio
) >
Pectus u dziewczyny- operować?
Strony: [
1
]
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Pectus u dziewczyny- operować? (Przeczytany 1535 razy)
trelemorele86
Newbie
Reputacja: +3/-0
Pectus u dziewczyny- operować?
«
:
Kwiecień 17, 2011, 02:10:10 »
Witam Wszystkich!
Jestem na forum zaledwie od miesiąca. Jak wiele osób tutaj do pewnego czasu nie zdawałam sobie sprawy, że z pectusem można coś zrobić. W dzieciństwie kazano mi pchać ścianę (tak w ramach różnych ćwiczeń) bo wtedy na pewno klatka się wyrówna. No niestety mam już 24lata i się nie wyrównała. Nie sprawia mi większych problemów poza "od czasu do czasu" kłuciem po prawej stronie co zaznaczyłam na jednym ze zdjęć strzałką(kiedy leżę płasko na plecach), zresztą wydaje mi się, że jest tam jakby wgłębienie
Jakoś nigdy nie zwracałam uwagi na to jak oddycham ale ostatnio właśnie jak robiłam zdjęcia płasko na plecach leżąc to nie było łatwo
Zresztą jak większość pectusów po prostu się garbię
Jeśli ktoś zauważy, że moje piersi są nierówne to jest to poprawne spotrzeżenie, moja prawa strona jest bardziej zapadnięta niż lewa co widać również po wystającym obojczyku. Co do piersi to mają się wyrównać jak zajdę w ciążę...czyli pewnie tak jak i pchanie ściany dało efekty...
Poczyniłam kroki w kierunku operacji (Poznań a także w Anglii) ale nie jestem jeszcze przekonana do niej w 100%...
A oto zdjęcia:
http://img15.imageshack.us/g/klatka1m.jpg/
pozdrawiam,
trelemorele
«
Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2011, 02:13:24 wysłane przez trelemorele86
»
ddr
Newbie
Reputacja: +2/-0
Odp: Pectus u dziewczyny- operować?
«
Odpowiedz #1 :
Kwiecień 17, 2011, 08:08:53 »
Witam jeśli oddychanie sprawia ci trudność to ja na twoim miejscu zgłosił się do lekarza bo kto wie co bedziee za 20lat? Ale tak jak mówie jeśli z oddychaniem jest dobrze lekarz nie widzi sensu żadnego operwac to ja bym nie operował
Pozdrawiam
Falbanka weteranka
Newbie
Reputacja: +1/-0
«
Odpowiedz #2 :
Kwiecień 17, 2011, 09:13:36 »
Szczerze mówiąc nie jestem przekonana do operacji w Twoim przypadku. Ale lepiej, żeby się wypowiedzieli Ci, którzy maja operację za sobą w dzisiejszych czasach. Z tego co piszą, wystające żebra pozostają. Dołka w mostku jako takiego nie masz. Dekolt masz ładny. Z czasem trudności w oddychaniu się nie powiększają, co mogę sama już potwierdzić, bo mam 53 lata i wagę większą dziś o 20 kg. Czy opłaca się skórka za wyprawkę? Należę do tej grupy PE, którzy zrobili operację ze względów psychicznych. (Medycznie też była uzasadniona, ale się nie udała). Jeżeli nie jesteś w 100 % przekonana, to daj sobie spokój. Nie życzę komplikacji, ale bywają. No i zawsze jest to ingerencja, i to duża w organizm. Nie może nie pozostawić śladów. Nie mówię o bliznach. Chodzi mi o bóle w klatce, o zrosty...
Którą metodę operacji wybrałaś?
trelemorele86
Newbie
«
Odpowiedz #3 :
Kwiecień 18, 2011, 01:40:05 »
Osobiście wolałabym metodę Nussa ale póki co czekam do 25 lipca na konsultację w Poznaniu
Zastanawiam się czy gybym nosiła płytki a zaszła w tym samym czasie w ciąże może to przyczynić się do gorszego samopoczucia/ negatywnych skutków np. "cofnięciu się" mostka ponownie
Nijak obecny czas na ewentualną operację mi nie odpowiada, pewnie gdybym miała teraz naście lat znacznie łatwiej byłoby mi podjąć decyzję. Żałuję, że w Polsce nie ma lepszych programów kontrolnych dzieci z pe i ich monitorowania
somnium
Newbie
Reputacja: +6/-0
«
Odpowiedz #4 :
Kwiecień 18, 2011, 11:08:24 »
Polska ze wszystkim jest zacofana.. Jak to nauczyciele u mnie mawiali, Polska jest daleko za murzynami
Taka prawda!
trelemorele86
Newbie
«
Odpowiedz #5 :
Kwiecień 19, 2011, 03:16:00 »
Szczerze to niektóre "murzyńskie" kraje już nas wyprzedzają
konrad882732
Newbie
Reputacja: +0/-0
«
Odpowiedz #6 :
Kwiecień 21, 2011, 06:39:06 »
no wada jest eh jak ci przeszkadza to cie zoprują ale nuss może nie dać rady na te wystające sexy łuki żebrowe więc efekt może cie w pełni nie zadowolić powinnaś skonsultować sie z naszymi specjalistami i niech oni wyrażą swoją opine czy efekt będzie sie pokrywał z twoimi oczekiwaniami żeby nie wyszedł babok
Kriter
Newbie
Reputacja: +10/-7
«
Odpowiedz #7 :
Kwiecień 28, 2011, 10:38:37 »
Zrób sobie bilans co Ci da operacja, jakie przyniesie straty. Zastanów się czy masz na to czas, siłę, pieniądze. To niby błahe kwestię a jednak. Po operacji może się okazać, że nadal masz jakiś kompleks psychiczny. To siedzi głęboko w człowieku.
halibana
Newbie
Reputacja: +31/-35
«
Odpowiedz #8 :
Czerwiec 23, 2011, 02:20:34 »
kurde na 1 rzut oka, rzeczywiscie przydaloby sie op. nussem zeby wszystko wyrownac
ale teraz zastanawiam sie jak gleboko masz ten mostek cofniety, przez piersi ciezko to ze zdjec ocenic.
to ze z wiekiem problemy z oddychaniem moga narastac
to najprawdziwsza prawda
, to ze ktos wypowiadajacy sie rpzedemna mowi ze to nie prawda , nic takiego nie ma. nie oznaza ze, W WIELU PRZYPADKACH nasilać się nie będą !
byl typ w poznaniu w 2008 roku chyba bokser amatorski, musial przerwac boxing w wieku 32 bodjarze, bo tak zaczelo mu sie zle oddychac ze nie mogl normalnie trenoac nie mowiac o walce. I mu to zrobil Adamczak, czy byl zadowolony itd pozniej nie wiem
streetball
Newbie
Reputacja: +19/-0
«
Odpowiedz #9 :
Czerwiec 23, 2011, 04:44:17 »
Ja czułem silne kłucie gdy miałem PE, teraz tego nie mam. Często mi się słabo robiło np. jak stałem w kościele itd. Przy bieganiu pamiętam bolało mnie. Teraz tego nie ma;D
PE - Operowany Nuss'em 23.06.2010 Gdańsk
http://www.pectus.pl/index.php/topic,2976.0.html
Strony: [
1
]
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Pectus Excavatum / Pectus Carinatum