PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
Maj 22, 2012, 04:47:27 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Linki sponsorowane
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wita Was PE w drugim półwieczu życia  (Przeczytany 675 razy)
Falbanka weteranka
Newbie
*

Reputacja: +1/-0

« : Kwiecień 03, 2011, 08:51:39 »

Kochani, dopiero dziś trafiłam na to forum. Mam 53 lata. Za sobą operację Ravitcha w osiemnastym roku życia i dwie ciąże zakończone pozytywnie. Pobieżnie przeleciałam kilka Waszych wpisów. Moje doświadczenia medyczne można porównać do opisu kuracji średniowiecznych, ale przeżyło się już to i owo. Jeszcze nie wiem, w którym temacie się wyzewnętrzniać, ale to pierwszy dzień... Muszę się rozejrzeć o czym piszecie i co Was ciekawi. Pozdrawiam wszystkich Pectusów - Falbanka weteranka
somnium
Newbie
*

Reputacja: +6/-0

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 03, 2011, 11:05:51 »

Oo!!! Witamy Uśmiech
Przyznam się szczerze, że zawsze myślałem, że taki "dołek" dotyczy tylko młodych, tego młodszego pokolenia (schorzenie cywilizacyjne?). Nie wypominając tutaj nowej Koleżance wieku, wręcz bardzo się cieszę, że są tacy ludzi i jest ich coraz więcej, bo to dla każdego coś nowego, coś ciekawego można się dowiedzieć Uśmiech
Także czekam na nowe wpisy - najlepiej zakładać swój własny temat w odpowiednim dziale, aby było przejrzyście Uśmiech
Pozdrawiam
Falbanka weteranka
Newbie
*

Reputacja: +1/-0

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 03, 2011, 11:46:48 »

Witaj, Somnium
Niestety, jestem żywym dowodem, że to nie jest sprawa cywilizacyjna. W moim wypadku genetyczna. Gen uaktywnił się też w przypadku mojego syna, ale nie w stopniu ostrym. Tyle, że ma typowe kształty Pectusa: mocno płaska klatka, kanciaste ramiona. W rodzinie znalazłam kilka niewielkich lejków w mostkach:dziadek, ojciec, bracia stryjeczni... Tylko ja poszłam na całość  Duży uśmiech Swego czasu czytałam jakieś badania, że próbowali podczas operacji sprawdzać jakość przyczepu przepony do mostka. Myśleli, że sztywność takowego jest odpowiedzialna za wciąganie mostka do środka. Teoria nie potwierdziła się. Podczas mojego leczenia poznałam około 20 PE, więc problem naprawdę istniał od zawsze. Jedyna różnica, że dopiero teraz istnieje internet... Somnium, proszę o podpowiedź, w którym dziale mam się zadomowić? W życiu codziennym?
somnium
Newbie
*

Reputacja: +6/-0

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 04, 2011, 04:12:53 »

Hmm.. To trudne pytanie Uśmiech Zależy o czym chcesz pisać? Jeśli to ma być relacja na temat przebytych operacji - to dział Operacja; natomiast ja założyłem swój temat w dziale Zdjęcia, ponieważ jestem przed zabiegiem, a po zabiegu też zamierzam dodać swoje fotki, więc, żeby była ciągłość tego samego tematu..
Poza tym każdy dział jest po krótce opisany tak jak np. Życie codzienne Pectusów - Kto lepiej nie zrozumie Pectusa, jak inny Pectus? :-) 
Tak więc jeśli to ma być ogólny wątek o życiu, to jak najbardziej w ten dział możesz się wpisać.

Co do Twojego posta: U mnie genetycznego podłoża nie ma, choć kto wie, czy pradziadek nie miał dołka.. Już raczej się tego nie dowiem :/ Poza tym lekarze też pytają o podłoże genetyczne. Odpowiadam, że nikt u mnie nie ma. Zresztą ja mam problem z układem kostnym, ale tego lekarze nie rozpatrują... Ogólnie babcia też ma problem z kośćmi, więc po nie to odziedziczyłem, ale babcia nie ma pectusa! Uśmiech

PS.
Mam nadzieję, że nie obraża to Pani, że piszę per Ty, ale taki jest świat Internetu Mrugnięcie
Triel
Newbie
*

Reputacja: +4/-0

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 11, 2011, 10:59:22 »

Falbanka weteranka witaj na forum Uśmiech

Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również w nas.

Operowana metodą Nussa 23.11.2010 w Poznaniu

http://www.pustamiska.pl/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
katalog stron - Curriculum Vitae - transmisje na zywo - AIRCAST Stabilizator nadgarstka StabilAi - seo katalog