PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
Maj 22, 2012, 04:23:48
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
:
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
>
Pectus Excavatum / Pectus Carinatum
>
Zdjęcia
(Moderatorzy:
Xsantes
,
dabcio
) >
Kolejny pectus - prosze o rade :)
Strony: [
1
]
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Kolejny pectus - prosze o rade :) (Przeczytany 1193 razy)
guacamole
Newbie
Reputacja: +0/-0
Kolejny pectus - prosze o rade :)
«
:
Luty 10, 2011, 04:28:22 »
Jako ze jest to moj pierwszy post na tym forum, chcialem serdecznie wszystkich powitac. Dwa miesiace temu ukonczylem 17 lat. Mam pectusa ktory uksztaltowal mi sie z czasem. Zaczelo sie w 1 - 2 gimnazjum gdzie wada praktycznie byla niezauwazalna i w ostatnim czasie znacznie sie powiekszyla. Teraz bardzo mi przeszkadza, nie stanowi na szczescie zagrozenia dla mojego zdrowia, ale meczy mnie psychicznie. Tak wiem, ze sam sobie stwarzam problem
ale naprawde chcialbym juz cos z tym zrobic i wygladac w miare normalnie. Wyjscia na basen czy na plaze troche mnie krepuja, ale nie tylko o to chodzi, po prostu chcialbym dobrze wygladac sam dla siebie. Bylem na konsultacji w Poznaniu i ogolnie rzecz biorac mam ustalony termin operacji, ktorej uwaga CHOLERNIE sie boje. Na sama mysl - nogi z waty. Z reguly jestem osoba o raczej optymistycznym podejsciu, lecz jesli chodzi o czyjes zdrowie (MOJE!) wyglada to zupelnie inaczej - "a co jesli operacja sie nie powiedzie i bede musial przechodzic jakas rehabilitacje przez dlugie dlugie lata? a co jesli potem klatka sie zapadnie i caly ten czasz ktory poswiecilem na operacje i po pojdzie na marne? a co jesli bedzie zgon??!!" Lekarz w Poznaniu (ponoc najlepszy szpital jesli chodzi o zabiegi metoda Nussa) powiedzial ze mieli raz przypadek gdzie ledwo odratowali dziewczyne przy wyjmowaniu blaszki. Tak to u mnie wyglada. Uwage moja zwrocil jednak temat zalozony przez pana Pixela -
http://www.pectus.pl/index.php/topic,2568.0.html
.. POMPKA. Zacznijmy od tego ze osobiscie wydaje mi sie ze Pixel ma mniej zaawansowana wade od mojej, ale patrzac pod efektach, szczerze powiem ze jestem zaskoczony. Czy sama pompka jestem w stanie zmniejszyc moja wade chociaz w polowie? Nie mowie tutaj o calkowitym skorygowaniu klatki, bo wiem ze to niemozliwe, ale czy moge dzieki niej i ewentualnemu jak nie koniecznemu odpowiedniemu zestawu cwiczen osiagnac widoczne efeokty? Martwi mnie natomiast jedna rzecz. Pan Pixel ma 24 lata i jego cialo jak i kosci sa juz dojrzale. Ja zas naleze do osob ktore "wyskoczyly" w poznym wieku i jestem pewien ze jeszcze troche drogi przede mna w okresie dojrzewania. I teraz tak.. uzywajac tej pompki przyzwyczajam klatke do innej pozycji wiec tym samym sprawiam ze kosci sa troszke mieksze. Klatka po jakims czasie od uzycia pompki wroci do pierwotnego stanu (przynajmniej na poczatku uzywania pompki). Biorac pod uwage te miekkie kosci, pierwotna pozycje klatki i to ze proces dojrzewania caly czas trwa, istnieje taka mozliwosc ze tylko poglebie wade? Bardzo chcialbym uniknac tej operacji, jesli istnieje jakas metoda zmiejszenia tej wady (cwiczenia wiem ze odpadaja) - w kazdym badz razie chce cos z tym zrobic, jesli ta pompka ma pomoc jestem w stanie zakupic ja za te 2, 3 tysiace, czy ile ona kosztuje. Prosze o rady, opinie itp. itd.
Tu wstawiam kilka zdjec z moim pieknym doleczkiem:
1.
http://img132.imageshack.us/i/frontld.jpg/
- FRONT
2.
http://img546.imageshack.us/i/lewa.jpg/
- LEWA
3.
http://img825.imageshack.us/i/prawa.jpg/
- PRAWA
4.
http://img819.imageshack.us/i/zblizenieq.jpg/
- ZBLIZENIE - Z LEWEJ STRONY WYGLADA TROCHE GORZEJ..
Pozdrawiam
guacamole
somnium
Newbie
Reputacja: +6/-0
Odp: Kolejny pectus - prosze o rade :)
«
Odpowiedz #1 :
Luty 10, 2011, 11:28:08 »
Witamy Witamy
Nie uważamy, że sobie coś wmawiasz, bo wiemy jak to ze strony psychicznej wygląda
Dobrze, ze poczyniłeś kroki w sprawie operacji
Na kiedy masz termin jeśli mogę spytać??
Wiadomo, że operacja to nic przyjemnego, jednak sam jestem przed i się boję, to pocieszam się tym, że w większości ta operacja się udaje i jakoś ludzie to przechodzą i są zadowoleni. Choć dzisiaj sam myślałem, kto za to odpowie jak się nie wybudzę po operacji etc.... Ale lepiej wierzyć , ze się uda.
Ogólnie co do Twojej wady :
Uważam, że nie jest tragiczna!! Mam podobną, może ciut większą, a może taką samą, ale wiem, że wstyd się pojawić z taką klatą gdziekolwiek, dlatego też operuję za pół roku.
Uważam jednak , że wszystkiego trzeba w życiu spróbować. Jestem już po operacji na nogę, która się nie udała, ale cieszę się z samego faktu, że spróbowałem.
O pompce się nie wypowiem, bo nie używam , a też zastanawiam się jak zrobić, żeby uniknąć operacji.
Jeszcze można wszczepić silikon czy bio alcamid i wypełnić dołek
Tyle z mojej strony, pozdrawiam i pozytywnego myślenia
guacamole
Newbie
«
Odpowiedz #2 :
Luty 11, 2011, 12:22:26 »
Operacje mam ustawiona na sierpien, jednak rozmawialem dzisiaj z lekarzem i zapytalem czy istenieje taka mozliwosc zeby zrobic ta operacje wczesniej. Zapisal sobie ponoc w notesiku imie i nazwisko, ale powiedzial ze nie jest w stanie sie okreslic, poniewaz nie ma go w szpitalu i mam zadzwonic w poniedzialek, jak najbardziej wezmie mnie pod uwage skoro chce to zalatwic na "szybciora". Z tego co widze nie ma innej mozliwosci jak zrobienie tej operacji a jesli to jest jedyna mozliwosc to chce miec juz to jak najszybciej za soba. Uwazam ze jestem w stanie spokojnie przejsc przez okres rehabilitacji i zdzierzyc bol, byle tylko wszystko przeszlo jak nalezy. Jak wiadomo lekarz nie ponosi zadnej odpowiedzialnosci w razie gdyby operacja ew. sie nie powiodla. Duzo jest rzeczywiscie takich przypadkow zapadania w spiaczke przy zwyklej narkozie? Wezmy przyklad pani ze szwecji ktora chciala sobie zrobic silikony, ponoc nie wspomniala o tym ze miala padeczke w dziecinstwie co jest wazne w przypadku narkozy. Odnosnie samej klatki to wszyscy mi mowia ze ta wada jest nie duza (bo owszem tak naprawde nie jest jakas ogromna) itp. itd. ogolnie bardzo neguja moja decyzje odnosnie operacji, ale dla mnie stanowi ona wysoki dyskomfort psychiczny, ktory z czasem mocno sie nasilil. Mam symetryczna klatke i ogolnie uwazam ze jestem w miare dobrze zbudowany tylko ten dooooool, jak bardzo bym chcial zeby go nie bylo.... ahhh Staram sie odrzucic te najczarniejsze mysli, majac nadzieje ze wszystko bedzie ok.
somnium
Newbie
«
Odpowiedz #3 :
Luty 11, 2011, 12:41:34 »
Ej!! Halo halo
Jak to masz na sierpień!? W Poznaniu?? A kiedy byłeś na pierwszej konsultacji???
Ja czekam już od roku w kolejce i jak prosiłem na czerwiec czy lipiec to nie było miejsc, a zapisywałem się w grudniu!! Mam dopiero sierpień :/
Więc i tak się ciesz, bo masz szczęście, że tak szybko!
Nie myślę o tym, że się nie uda, bo przy małych wadach, a takie mamy jest większe prawdopodobieństwo doprowadzenia do normalności
Ty to jeszcze młody, więc lepiej to zniesiesz. Będzie OK
A czas szybko mija, więc zaraz wakacje
guacamole
Newbie
«
Odpowiedz #4 :
Luty 11, 2011, 12:56:21 »
Nie powiem Ci jak to dziala bo widzisz sam nie wiem. Kiedy bylem?! Cos okolo miesiaca temu (pierwszej i jedynej kosultacji). Czy nie powinienem miec robionych jakis badan najpierw? Przyjdzie poniedzialek, zadzwonie do niego tak jak mi kazal to wtedy dam znac. O tak to prawda czas leci jak szalony.. Czy wie ktos cos na temat silikonu ? Czy to jest warte w ogole zainteresowania? Jeszcze jedna rzecz wyczytalem przed chwila cos co mnie bardzo zaniepokoilo, 1 na 100 przypadkow podczas tej operacji to zgony -
http://www.dalehay.com/comment/593
nie jestem pewien czy to jest wiarygodne zrodlo ale w tym momencie to juz mi sie we lbie przegrzalo
Pozdrawiam
«
Ostatnia zmiana: Luty 11, 2011, 01:06:32 wysłane przez guacamole
»
somnium
Newbie
«
Odpowiedz #5 :
Luty 11, 2011, 12:42:16 »
Dziwne!! Ale byłeś na konsultacji u dr Pawlaka?? Ja na samą konsultację czekałem 4 miesiące i miałem wziąć ze sobą RTG, żeby doktor widział jak to wygląda...
O silikonie nie wiadomo za wiele - trzeba chyba dzwonić do prywatnych klinik chirurgii plastycznej i pytać czy się tym zajmują. Natomiast o klinikach robiących bio alcamidem to wysłałem gdzieś linka na forum. (
http://www.polmax.net/str194.html
)
To są tylko statystyki!!
Muszą pisać, bo wiadomo, że są takie przypadki.. Ale czemu myślisz o najgorszym
A tu efekt tego wypełnienia:
http://www.medecine-plastique.com/bio-alcamid.html
Sam musisz zdecydować czy takie rozwiązanie Cię interesuje
Jest to kosztowne, bo koszt to od 4000 do 10000zł...
streetball
Newbie
Reputacja: +19/-0
«
Odpowiedz #6 :
Luty 11, 2011, 12:49:32 »
ale dla mnie stanowi ona wysoki dyskomfort psychiczny, ktory z czasem mocno sie nasilil
Po operacji będziesz pewny siebie, wszystko się zmieni. Po operacji wszystko jest takie proste, łatwiej się dąży do celu.
PE głównie siedzi w głowie, ale bez operacji się da się tego zmienić. No chyba że ktoś potrafi no to respect
Za przeproszeniem nie pie****, że 1 na 100 osób umiera, bo z tego powodu nikt na świecie nie umarł, mówię to z przeszukania 1000000000000 stron w internecie i rozmowach z lekarzami z PE. Nie strasz ludzi!!!!!!!!!!!!
Rozmawiałem z dr. Żurkiem i mówił że nie słyszał żeby na świecie był przypadek śmierci. A na pewno byłoby o tym głośno.
W gruncie rzeczy nie jest to trudna operacja.
Ty czasem trochę po znajomościach nie byłeś u dr. Pawlaka? Bez obrazy xd
Pozdro;)
«
Ostatnia zmiana: Luty 11, 2011, 08:23:12 wysłane przez streetball
»
PE - Operowany Nuss'em 23.06.2010 Gdańsk
http://www.pectus.pl/index.php/topic,2976.0.html
Grand Canyon
Newbie
Reputacja: +13/-5
«
Odpowiedz #7 :
Luty 11, 2011, 07:32:22 »
Też się zgodzę z tym, że twierdzenie o śmiertelności 1 osoby na 100 podczas Nussa, jest bzdurą. Pytałem kiedyś dra Adamczaka czy mieli przypadek śmiertelny, mówił że nie i że nie słyszał nawet o takim przypadku w całej Polsce. Potwierdził jedynie, że bardzo rzadko, ale owszem zdarzają się pewne problemy innego rodzaju np właśnie z podaniem znieczulenia ogólnego.
guacamole
Newbie
«
Odpowiedz #8 :
Luty 11, 2011, 11:41:08 »
Nie nie. Nie bylem po znajomosci pierwszy raz go na oczy widzialem a ja sam jestem z Kielc, wiec troche do Poznania mam. Nie mam zamiaru straszyc ludzi, po prostu taka glupote przeczytalem z reszta wyslalem link, raczej napisalem to poniewaz wlasnie chcialem zeby ktos temu zaprzeczyl i bardzo dobrze ze to zrobiles. Jade natomiast na konsultacje z lekarzem (tez chyba w Poznaniu) odnosnie pompki bo z tego co widze i czytam da sie ladnie poprawic ta wade dobierajac do tego odpowiedni zestaw cwiczen a biorac pod uwage ze moja wada w moim mniemaniu nie jest tak duzo to moze cos da sie z tym zrobic. Jak sadzicie, jest sens sie za to zabierac?
edit
jeszcze jedna rzecz. Odnosnie narkozy. Boje sie jej o tyle ze mialem kiedsy w mlodosci padaczke ciemieniowo skroniowa, ktora przeszla z czasem. Oczywiscie zaznaczylem to doktorowi. Samej konsultacji nie mialem z dr. Adamczyk tylko z jakims innym takim grubiutkim, bardzo symptyczny facet.
«
Ostatnia zmiana: Luty 12, 2011, 12:05:02 wysłane przez guacamole
»
Strony: [
1
]
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------