PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
Maj 22, 2012, 04:12:17
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
:
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
>
Pectus Excavatum / Pectus Carinatum
>
Zdjęcia
(Moderatorzy:
Xsantes
,
dabcio
) >
Operować czy też nie?
Strony: [
1
]
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Operować czy też nie? (Przeczytany 1535 razy)
somnium
Newbie
Reputacja: +6/-0
Operować czy też nie?
«
:
Grudzień 31, 2010, 05:07:53 »
Witam,
już dawno miałem dodać zdjęcia, ale robię to dopiero teraz, bo się nauczyłem
Pytanie jest następujące: Czy dać się pokroić czy nie?
Termin mam 'już' na sierpień, ale mam chwile zawahania.
Czytam Wasza wypowiedzi, że warto, więc chyba tak zrobię.
Fajnie jakby ktoś też miał na sierpień termin w Poznaniu??
A oto wspomniane fotki:
http://img839.imageshack.us/img839/140/klatka1.jpg
http://img80.imageshack.us/img80/7048/klatka2g.jpg
karllll
Newbie
Reputacja: +1/-0
Odp: Operować czy też nie?
«
Odpowiedz #1 :
Grudzień 31, 2010, 05:28:31 »
Jak już termin masz wyznaczony
i lekrze nie powiedzieli Ci,że to nie ma sensu
to idź pod nóż kolego. Na wakacje masz termin więc wszystko jest ładnie zaplanowane.
Tylko pozazdrościć! A klatka sama w sobie...widać,że coś jest..gdybyś ćwiczył od jakiegoś czasu można by się zastanawiać nad operację...(według mnie - człowieka,który sam nie wie co tak naprawdę zrobić z sobą:) )
Czytałem,że przed operacją warto poćwiczyć biegi itd
by powiększyć sobie płuca...Na Twoim miejscu doczytałbym,popytałbym czy tak jest naprawdę i potrenował trochę
somnium
Newbie
«
Odpowiedz #2 :
Grudzień 31, 2010, 05:42:30 »
Termin sam przełożyłem z marca na wakacje, bo w marcu nie mogę sobie na to pozwolić...
Lekarz pytał czy chcę, sam był małomówny
Chciałem..
Gdyby tylko był czas na ćwiczenie... no i motywacja
Czasem ćwiczę sam coś w domu...
A może ktoś inny wypowie się na ten temat, czy trzeba przed operacją ćwiczyć etc. ??
karllll
Newbie
«
Odpowiedz #3 :
Grudzień 31, 2010, 07:05:30 »
Chyba nikt sie już nie wypowie w sylwestra
Proponuję napić się dzisaij...i zapomnieć o wszystkim:) tym bardziej o tej nocy,która nas czeka
Szczęśliwego Nowego Roku!:)
Kriter
Newbie
Reputacja: +10/-7
«
Odpowiedz #4 :
Styczeń 01, 2011, 09:26:46 »
Ile ludzi tyle zdań. Ten co się zoperował będzie Ci mówił żebyś się operował, ten co żyje z pectusem będzie racjonalizował i mówił, że da się żyć i walczyć z PE nieinwazyjknie. Decyzja należy do Ciebie. Poczytaj opinie ludzi. Pomyśl czy cchesz się kroić czy masz na to czas, wolę walki, czy raczej wolisz używać pompki i wzmacniać mięśnie. Powim Ci tylko, że młodość to najlepszy czas na takie sprawy. Jak już wpadniesz w tryby życia to trudna sprawa. Myślę, że Twojego pectusa byśw yciągnął pompką.
somnium
Newbie
«
Odpowiedz #5 :
Styczeń 01, 2011, 12:21:38 »
Dzięki, każda opinia się liczy. Ta pozytywna i ta negatywna
Myślałem o pompce, ale jak jej koszt jest tak duży jak dla mnie to raczej nie zainwestuję.. Poza tym nie wiadomo czy w 100% mi pomoże...
Czytam wszystko na tym forum, ale to prawda każdy pisze co innego i mam mętlik
Już powoli wpadłem w to "życie" (studia, praca) i nie bardzo mogę sobie pozwolić na długie zwolnienie. Ale czytałem, że przeważnie tydzień w szpitalu, więc oby nie dłużej.. Lata szybko lecą, to prawda, więc najlepiej jak najszybciej, z drugiej strony czekam z nadzieją, że może coś odkryją dla naszych pectusów, coś bezbolesnego i w 100% skutecznego
Falbanka weteranka
Newbie
«
Odpowiedz #6 :
Kwiecień 04, 2011, 05:15:49 »
Poczułam się zaproszona...
Somnium, obejrzałam Twoje fotki i przeczytałam uważnie informacje. Nie jesteś już nastolatkiem. Teraz operacje są (mam nadzieję) mniej eksperymentalne niż za moich czasów. Twój dołek nie wydaje mi się bardzo duży. Czy masz kłopoty z sercem? Sama klatka jest nieźle wysklepiona. Czy jedynym argumentem "za operacją" byłyby względy psychiczne? Jestem zwolennikiem operacji u dużo młodszych, bo potem w procesie wzrostu pewne rzeczy jeszcze mogą się na nowo ułożyć. I nie wchodzi w grę przewrażliwienie na punkcie swojego wyglądu z okresu dojrzewania. Czytam u Was, że sam zabieg to krótki etap, potem kilka miesięcy bólu i z reguły jest OK, chyba, że efekt estetyczny się komuś nie podoba. Moje doświadczenia są skrajnie inne, bo i metoda operacji inna i klatka bardziej zdeformowana. Za moich czasów zaliczyłam klika lat bardzo intensywnej indywidualnej rehabilitacji. Byłam wręcz młodą kulturystką dużo silniejszą od chłopaków. Ze względów psychicznych nie żałuję operacji, bo zrobiłam absolutnie wszystko co mogłam. Zyskałam kilka prawdziwych przyjaźni na kilkadziesiąt już lat. Ale na tym koniec zysków, bo bóle pooperacyjne ciągną się do dziś. Efektu kosmetycznego nie uzyskałam wcale, a rekonstrukcja funkcjonowania klatki nie udała się. Tak nie musi być u Ciebie. Ja twierdzę, że dopiero operacja zrobiła ze mnie osobę niepełnosprawną, przedtem byłam tylko zdeformowana. Pojemność klatki pozostała taka sama, niewydolność oddechowa z nietolerancją wysiłku nie zmieniła się. Jeszcze masz trochę czasu, pomyśl czy w Twoim przypadku masz obiektywne powody do ponoszenia jakiegokolwiek ryzyka? Młody człowiek zwraca uwagę na wygląd, ale z czasem to przestaje być aż tak ważne...
No to teraz Ci "pomogłam"...
somnium
Newbie
«
Odpowiedz #7 :
Kwiecień 04, 2011, 05:49:57 »
Super! Dziękuję za wpis
Jak wspominałem każdy wpis pomaga. Tak samo ten mi pomógł
Mam wątpliwości jednak to zrobię póki JESZCZE młody jestem
Choć przyznaję, że trochę przegapiłem, bo powinien zrobić to kilka lat wcześniej, ale to chyba też wina rodziców, niedopatrzenie, również lekarzy; dzisiejsza obojętność służby zdrowia..
Również podchodzę do tego tak, że warto wyczerpać wszystkie możliwe sposoby, by za kilka lat sobie nie zarzucić, że mogłem to zrobić a nie zrobiłem...
Jak wspomniałem w Twoim temacie mam problem z kośćmi (to rodzinne), więc już miałem zabieg na nogi, niestety nieudany, ale próbowałem - to się liczy! No i całe szczęści, ze nie jestem niepełnosprawny przez lekarzy.. Tak samo mam nadzieję, ze technika z tą płytką w klacie nie jest ryzykowna (tak większość pisze), więc poddaję się by spróbować, później będę żałować
Tak robię to ze względów psychicznych, czyli oczekuję efektu czysto kosmetycznego, czyli takiego jak każdy zdrowy człowiek ma! Chyba mam do tego prawo
Nie mam stwierdzonych zaburzeń w funkcjonowaniu narządów, choć odczuwam czasem kłucia w sercu, lecz lekarz tego nie przyjął jako powód, więc chyba nie przez ten dołek
karllll
Newbie
«
Odpowiedz #8 :
Kwiecień 04, 2011, 07:46:39 »
a ile Ty masz lat chłopcze?
Tak z ciekawości bo szukać nie chce po postach i tematach..sry
somnium
Newbie
«
Odpowiedz #9 :
Lipiec 09, 2011, 11:55:42 »
ODŚWIEŻAM mój temat
Dzisiaj się obudziłem i stwierdziłem, że zrobię nowe zdjęcia!
Mam wrażenie, że powiększyła mi się wada przez ten rok, od zrobienia tamtych zdjęć. Możecie porównać i się wypowiedzieć?
Nie wiem co z operacją? Ale chyba to dobre rozwiązanie? Choć mam chwile zwątpienia, a operacja już niebawem..
Pomóżcie, doradźcie
Zrobiłem 5 zdjęć: 2 pierwsze to w normalnej pozycji, 2 kolejne to nabrane powietrze i wypchanie optymalne klatki, a ostatnie foto to lekko zgarbiony
http://imageshack.us/g/684/normalnie.jpg/
tomi89
Newbie
Reputacja: +2/-0
«
Odpowiedz #10 :
Lipiec 09, 2011, 12:51:52 »
Moim zdaniem:
Jeżeli masz czas i szanse to operuj. Zresztą chyba już masz termin co nie??? To jest raczej bezinwazyjne i co najwyżej j Ci się PE wróci choć nie sądzę żeby przy takiej wadzie to nastąpiło.
Powodzenia na tej operacji
streetball
Newbie
Reputacja: +19/-0
«
Odpowiedz #11 :
Lipiec 09, 2011, 11:54:22 »
Patrząc na te zdj , wydaje mi się że możesz mieć wręcz idealny efekt po nuss'ie
PE - Operowany Nuss'em 23.06.2010 Gdańsk
http://www.pectus.pl/index.php/topic,2976.0.html
somnium
Newbie
«
Odpowiedz #12 :
Lipiec 10, 2011, 08:47:24 »
tomi89
Tak, mam termin, ale mam też obawy
Twoje słowa, że co najwyżej może powrócić PE wcale mnie nie przekonują, żeby dać się pokroić
Jak już to zrobić to porządnie, żeby nigdy nie wróciło!
streetball
Ty za to mnie zachęciłeś i pocieszyłeś, że efekt będzie zadowalający
Dzięki!
Strony: [
1
]
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------