PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
Maj 22, 2012, 04:05:08
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
:
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
>
Pectus Excavatum / Pectus Carinatum
>
Zdjęcia
(Moderatorzy:
Xsantes
,
dabcio
) >
Czy to jest PE? Można coś z tym zrobić?
Strony: [
1
]
2
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Czy to jest PE? Można coś z tym zrobić? (Przeczytany 2771 razy)
karllll
Newbie
Reputacja: +1/-0
Czy to jest PE? Można coś z tym zrobić?
«
:
Grudzień 29, 2010, 12:55:10 »
Hej!
Mam 21 lat i chyba tego cholernego PE...Klata z jednej strony wkęsła i krzywa... Napewno coś mam bo zarówno znajomi mi mówili,że coś mam zapadniętą klatkę jak i sama pani lekarz z przychodni zaznaczyła mi,że mam STRASZNIE niesymetryczną kaltkę i dodała,że moje plecy to 2 różne połówki...ale oczywiście nie poleciła mi bym gdzieś z tym poszedł(do ortopedy czy coś takiego) więc pytam się WAS. Mam nadzieję,że coś mi poradzicie.
Zdjęcia:
http://img835.imageshack.us/img835/695/beznazwy1so.jpg
http://img502.imageshack.us/img502/9962/beznazwy3yg.jpg
http://img408.imageshack.us/img408/7010/beznazwy4h.jpg
http://img263.imageshack.us/img263/4442/beznazwy23.jpg
http://img20.imageshack.us/img20/6618/klata1.jpg
http://img408.imageshack.us/img408/3451/beznazwy11a.jpg
Według was jest szansa by tę asymetryczną klatkę wyprostować? Ćwiczę od kilku lat ale dość amatorsko
...pompki...wyciskanie...teraz zaczałem brzuszki...(nawet na barkach mam rozstępy od rozpiętek) ale żadnych rezultatów- jak krzywo było tak i jest.
Co o tym sądzicie? Ta krzywizna jest spowodowana PE bo moje żebra na mojej prawej stronie są zapadnięte i wybrzuszone w prawo tak?Czy tylko ja to widzę?
karllll
Newbie
Odp: Czy to jest PE? Można coś z tym zrobić?
«
Odpowiedz #1 :
Grudzień 29, 2010, 01:02:15 »
Ogółem widzę,że tutaj większość ma zapadnięte klatki...TYLKO...natomiast większych krzywizn całego torsu brak. Nie wiem dokładnie jak głęboko jest zapadnięta klatka ale krzywa jest i to bardzo. Będę wdzięczny za jakiekolwiek komentarze, opinie itd.
Grand Canyon
Newbie
Reputacja: +13/-5
«
Odpowiedz #2 :
Grudzień 29, 2010, 01:09:46 »
Co my możemy Ci poradzić, tylko operacja Ci ją wyprostuje. Jeżeli ta wada bardzo Ci przeszkadza to poddaj się jej jak najszybciej bo im będziesz starszy tym gorzej będziesz zabieg przechodził a i efekty mogą być niesatysfakcjonujące.
karllll
Newbie
«
Odpowiedz #3 :
Grudzień 29, 2010, 01:56:57 »
Przeczytałem, jeden z Twoich wcześniejszych postów w którym napisałeś,że niechętnie chirurdzy zajmują się żebrami. Według WAS ja mam problem z klatką czy z żebrami?Bo ja sam nie wiem... Zastanawiam się czy w takim razie mi potrzebna jest operacja Nussa ( bo tej drugiej z łamaniem żeber nigdy bym się nie podjął) czy jakaś inna ta niechętnie robiona z prostowaniem żeber(ma ona jakąś nazwę?).
Chodzi o to,że mi cholera nikt nigdy nic nie mówił...starzy non stop "co ty mówisz...ładna klata", porąbana pani doktor tylko zaznaczyła,że coś mam (deformacja klatki i jakąś skoliozę odc TH )i już...tylko znajomi i to od niedawna mówią,że mam DZIWNĄ klatkę.
Klatka jest dość zapadnięta by dało się ją wybrzuszyć? Jakieś opinie ogółem wasze były by mile widziane jeszcze...Jak to w waszych oczach wygląda?
Nuss czy coś innego?
Mieszkam niedaleko Warszawy i zastanawiam się czy zna ktoś może ogarniętego ortopedę,który by mi coś powiedział gdzie iść z tym co i jak zrobić.
Grand Canyon
Newbie
«
Odpowiedz #4 :
Grudzień 29, 2010, 04:55:29 »
Wg mnie masz problem z zapadniętą klatką. Łuki żebrowe po zabiegu albo ładnie się schowają albo i nie. Ja miałem dużą wadę i operacje niedawno w wieku 31 lat. Mi się łuki niestety nie schowały, ale to nie jest reguła. Z resztą za granicą by je nacieli i po klopocie. Idz na konsultacje nie do ortopedy a do torakochirurga i oczywiście idź na Nussa jakby co.
karllll
Newbie
«
Odpowiedz #5 :
Grudzień 29, 2010, 05:15:58 »
Wielkie dzięki! Zastanawiam się jak pogodzić studia z taką operacją...raczej na wakacje ciężko będzie znaleźć jakiekolwiek terminy...ale nieważne. Krzywe ciało wygląda nieciekawie i warto to zmienić chyba(jak czytam o tych powrotach po nieudanej operacji to zaczynam się zastanawiać).
A Ty masz może fotki przed i po operacji? Czytałem,że Nussa miałeś ale to był tylko taki offtopic chyba. 31 lat i można?
Wszystko się udało? Jest duża szansa,że po Nussie stan nie tylko wróci do stanu poprzedniego ale nawet jeszcze bardziej pogorszy?
Grand Canyon
Newbie
«
Odpowiedz #6 :
Grudzień 29, 2010, 09:12:00 »
Mi się wydaje, że z terminami nie jest tak źle, może nawet byś ustawił na wakacje operację w Poznaniu, gdzie się czeka najdłużej. Na moje oko Twoja wada nie jest aż taka duża by się bać słabego efektu końcowego, moja niestety taka była i nie udało się poprawić klatki na 100%, pomyśle o wstawieniu fotek jak dojdę trochę do siebie (po operacji schudłem z 7kg). Operację można zrobić w każdym wieku, niektórzy odradzają Nussa u osób starszych i sugerują Ravitcha. Sam się zastanawiam patrząc na swój efekt czy Ravitchem by mi to lepiej zrobili, ale widziałem wiele fotek po Ravitchu i mam wątpliwości. Raczej podjąłem słuszną decyzję chociaż miałem komplikacje w postaci gromadzącego się płynu w opłucnych i przez to leżałem dodatkowe 2 tygodnie w szpitalu w wielkim bólu. Samą operację przeszedłem nieźle i chodziłem wcześniej niż 11 lat młodszy ode mnie sąsiad, który miał mniejszą wade.
Nie słyszałem aby po Nussie stan klatki się pogorszył, takie przypadki były opisywane po Ravitchu. Oczywiście prawdopodobieństwo, że wada powróci jakieś tam jest, każdy podejmuje ryzyko, jednak po Nussie nie jest ono duże. Poza tym jak chcesz się zabezpieczyć na ile się da to bierzesz 20 tys. euro i lecisz robić operację do Berlina
somnium
Newbie
Reputacja: +6/-0
«
Odpowiedz #7 :
Grudzień 29, 2010, 10:23:10 »
Co do terminu operacji to w Poznaniu nie jest tak kolorowo..
Ja byłem na pierwszej wizycie w marcu tego roku i termin operacji mam na koniec marca 2011, więc równo rok czekania. Jednak chciałem przełożyć na wakacje, bo też nie mogę wykreślić miesiąca z życia i dopiero na połowę sierpnia są terminy, ala to dla osób, które w tym roku (2010) były na konsultacji w Poznaniu...
Tak trochę zmienię temat, bo kolega napisał o płynie w opłucnej? Czy to każdy po Nussie ma ten płyn?? Bo mi się nie uśmiecha dłużej leżeć w szpitalu..
karllll
Newbie
«
Odpowiedz #8 :
Grudzień 29, 2010, 10:48:35 »
Cytat: Grand Canyon Grudzień 29, 2010, 09:12:00
Mi się wydaje, że z terminami nie jest tak źle, może nawet byś ustawił na wakacje operację w Poznaniu, gdzie się czeka najdłużej. Na moje oko Twoja wada nie jest aż taka duża by się bać słabego efektu końcowego, moja niestety taka była i nie udało się poprawić klatki na 100%, pomyśle o wstawieniu fotek jak dojdę trochę do siebie (po operacji schudłem z 7kg). Operację można zrobić w każdym wieku, niektórzy odradzają Nussa u osób starszych i sugerują Ravitcha. Sam się zastanawiam patrząc na swój efekt czy Ravitchem by mi to lepiej zrobili, ale widziałem wiele fotek po Ravitchu i mam wątpliwości. Raczej podjąłem słuszną decyzję chociaż miałem komplikacje w postaci gromadzącego się płynu w opłucnych i przez to leżałem dodatkowe 2 tygodnie w szpitalu w wielkim bólu. Samą operację przeszedłem nieźle i chodziłem wcześniej niż 11 lat młodszy ode mnie sąsiad, który miał mniejszą wade.
Nie słyszałem aby po Nussie stan klatki się pogorszył, takie przypadki były opisywane po Ravitchu. Oczywiście prawdopodobieństwo, że wada powróci jakieś tam jest, każdy podejmuje ryzyko, jednak po Nussie nie jest ono duże. Poza tym jak chcesz się zabezpieczyć na ile się da to bierzesz 20 tys. euro i lecisz robić operację do Berlina
Ok poczekam na zdjęcia.
Nieważne jak wyszło ważne,że się podjąłeś tego.Najgorzej jest się męczyć tym,wmawiać sobie,że może nie jest aż tak źle, a później znowu rozmyślać,że ta przypadłość jednak jest i się dołować tym. Ja może i bym chciał uwypuklić się ale jak pomyślę ile z tym jest bawienia...Dlatego winszuję osobom,które mimo wszystko się zdecydowały na taki zabieg.Zauważyłem,że moja metoda noszenia czarnych ubiorów raczej się nie sprawdza.
A Ty schudłeś tylko 7kg? Nie ma się czym przejmować. Znalazłem film na youtubie gdzie facet nagrywał się przed operacją i po operacji(dzień miesiac, pół roku, rok) I "wrócił do gry",wiec wystarczy spokojnie przeczekać ten okres. A ja sam akurat nie umiem przytyć bo jakimś ektomorfikiem jestem...taa...i zastanawim się jak miałbym odbudować masę.
I widzę właśnie,że jak się operować to tylko w Poznaniu. W Warszawie nie ma żadnych osób,którym można zaufać? I czy ja musiałbym jechać do Poznania na jakieś zapisy czy mógłbym to zrobić w Wawie a tam pojechać tylko pod nóż?
somnium orientujesz się może?
Kurcze,aż do Poznania by się umówić....
PS
I ta moja przypadłość...Jak patrzę w lustro to nie widzę tego....chyba że z boku patrzę. To kochani znajomi mi to uświadomili i kiedyś lekarka w podstawówce(bo powiedział łądną masz klatkę ale dmuchaj balony - fajna panna
)
Grand Canyon
Newbie
«
Odpowiedz #9 :
Grudzień 30, 2010, 12:13:22 »
Cytat: somnium Grudzień 29, 2010, 10:23:10
Tak trochę zmienię temat, bo kolega napisał o płynie w opłucnej? Czy to każdy po Nussie ma ten płyn?? Bo mi się nie uśmiecha dłużej leżeć w szpitalu..
Płyn po operacji jest zawsze w małych ilościach i po czasie sam się wchłania. Jeżeli gromadzą się go większe ilości trzeba ściągać, ja miałem dodatkowo stan zapalny. Te 2 tygodnie w szpitalu wspominam gorzej niż tydzień po samej operacji. Gdzieś czytałem, że tego typu powikłanie wystepuje w 5-7% przypadków. Teraz tylko modle się o to żeby płytka sie nie przesunęła, podwyższone ryzyko jest do 6 miesięcy po zabiegu (też w granicach 5-7%).
somnium
Newbie
Reputacja: +6/-0
«
Odpowiedz #10 :
Grudzień 30, 2010, 12:32:06 »
Znając moje szczęście to pewnie będą mi ściągać ten płyn.. A to niby jakąś ogromną igłą!! Chyba nie chcę tego wiedzieć
karllll
ja też miałem obawy itd.. Nie wiedziałem co to za wada dopóki życzliwi koledzy ci nie wypomną... Raz lekarka rodzinna w wieku 16 lat mi powiedziała, że mam coś nie tak i dała mi na zabiegi skierowanie do sanatorium.. Wtedy byłem młody i głupi i nie skorzystałem z tego, a ona to w zasadzie olała, bo nie powiedziała co to jest itd.. Dziś wiem, że klatka lejkowata i jedyna metoda (w którą osobiście wierzę) jest operacja!
Przeszukałem wiele stron i napotkałem pectus.pl ! Świetna sprawa! Stąd się dowiedziałem , że Poznań jest najlepszy! Sam do Poznania mam około 350km, ale jak najlepszy to tylko tam się dać kroić! Najgorzej mam z tym ,że musze tam być na rano o 8, a nie wiem jak się tam dostanę.. Czy ktoś może wracał po operacji samochodem o własnych siłach (jako kierowca)? Czy to w ogóle możliwe??
Wracając do tematu to musisz zadzwonić do Poznania, bo to dr Pawlak ustala czy nadajesz się do przyjuęcia na operację w poznaniu. inny szpital nie może o tym zadecydować.. Teraz problem kolejny, bo na konsultacje dlugo się czeka.. Ale jak zadzwonisz na początku stycznia (bo przeważnie są świeże zapisy) to bedziesz miał konsultacje luty lub marzec.. Ja dzwoniąc w styczniu miałem na 1 marca. Tam na konsultacji jak Cię zakwalifikują do operacji to dopiero pod koniec roku w grudniu będziesz mógł telefonicznie ustalić termin operacji. Przeważnie jest to równo rok od pierwszej wizyty, czyli wypadłoby na marzec 2012 DOPIERO!- można by rzec! Ale ja to przeszedłem i tak szybko ten czas leci, że myślę czasami by się rozmysleć, a z drugiej strony tyle zachodu na marne i dalej życie z dołem! Przesunąłem tylko termin na wakacje i jadę! Postanowione!
Trzymam kciuki, że też będziesz silny i uda Ci się tam dostać i tam zoperować...
We Wrocławiu są krótkie terminy, ale opinie są różne.. Nie wiem skąd jesteś, więc nie wiem gdzie Ci bliżej..
A jak jest z wyciągnięciem płytek?? Czy ten zabieg tez jest bolesny?? Może ktoś odpowie lub opisze
z góry dzięki... no i sorry za off top..
Grand Canyon
Newbie
«
Odpowiedz #11 :
Grudzień 30, 2010, 12:39:26 »
Cytat: somnium Grudzień 30, 2010, 12:32:06
Czy ktoś może wracał po operacji samochodem o własnych siłach (jako kierowca)? Czy to w ogóle możliwe??
To niemożliwe. Po operacji jestem prawie 2 miesiące a dopiero się przymierzam żeby wsiąść za kółko.
karllll
Newbie
«
Odpowiedz #12 :
Grudzień 30, 2010, 04:34:47 »
Cytat: somnium Grudzień 30, 2010, 12:32:06
Wracając do tematu to musisz zadzwonić do Poznania, bo to dr Pawlak ustala czy nadajesz się do przyjuęcia na operację w poznaniu. inny szpital nie może o tym zadecydować.. Teraz problem kolejny, bo na konsultacje dlugo się czeka.. Ale jak zadzwonisz na początku stycznia (bo przeważnie są świeże zapisy) to bedziesz miał konsultacje luty lub marzec.. Ja dzwoniąc w styczniu miałem na 1 marca. Tam na konsultacji jak Cię zakwalifikują do operacji to dopiero pod koniec roku w grudniu będziesz mógł telefonicznie ustalić termin operacji. Przeważnie jest to równo rok od pierwszej wizyty, czyli wypadłoby na marzec 2012 DOPIERO!- można by rzec! Ale ja to przeszedłem i tak szybko ten czas leci, że myślę czasami by się rozmysleć, a z drugiej strony tyle zachodu na marne i dalej życie z dołem! Przesunąłem tylko termin na wakacje i jadę! Postanowione!
Trzymam kciuki, że też będziesz silny i uda Ci się tam dostać i tam zoperować...
We Wrocławiu są krótkie terminy, ale opinie są różne.. Nie wiem skąd jesteś, więc nie wiem gdzie Ci bliżej..
Hmm...czyli zoperowałbym się i miałbym kilka miesięcy ładną klatkę...a potem koniec świata..chyba warto się tego podjąć:) Jak umierać to w jakimś stylu
Dobra więc ot tak z miejsca mam zadzownić do Poznania (masz może numer do pana Pawlaka?) i zapisać się na wizyte tak? Bez wcześniejszej wizyty u takrochirurga bądź ortopedy? Ot tak z miejsca?Ja sam jestem powiedzmy,że z Warszawy
też koło 300km będę miał do miejsca gdzie dają ludziom nadzieję
Z tym dołem się zgadzam...najgorsze jest jak idzie lato...zakładasz koszulkę,która nie ma prawa pasować i dobrze lezeć...i widzisz te wystające żebra ..ah...itd
Osobiście życzę Ci powodzenia
Czyatełm relację pewnej panny z taiej wizyty
na tym forum i wyglądało to całkiem "sympatycznie".
W tym roku muszę coś z tym zrobić! Dzięki ogółem wam za odzew
karllll
Newbie
«
Odpowiedz #13 :
Grudzień 30, 2010, 04:39:07 »
Cytat: Grand Canyon Grudzień 30, 2010, 12:13:22
Teraz tylko modle się o to żeby płytka sie nie przesunęła, podwyższone ryzyko jest do 6 miesięcy po zabiegu (też w granicach 5-7%).
Wszyscy z nas co mają PE są "szczęśliwcami",ale o przesuwaniu płytek chyba jeszcze nikt nic nie pisał na tym forum. Większość pisze,żę od razu leci pływać,grac w kosza...więc się nie przejmuj
i stosuj do zaleceń lekarzy a będzie dobrze
Musi być i już!
Grand Canyon
Newbie
«
Odpowiedz #14 :
Grudzień 30, 2010, 08:30:24 »
Cytat: karllll Grudzień 30, 2010, 04:39:07
Wszyscy z nas co mają PE są "szczęśliwcami",ale o przesuwaniu płytek chyba jeszcze nikt nic nie pisał na tym forum.
Przeszukaj dokładniej forum
Strony: [
1
]
2
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Pectus Excavatum / Pectus Carinatum