PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
Luty 07, 2012, 04:40:09 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Linki sponsorowane
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Niepewny :PP  (Przeczytany 3696 razy)
Druidek

Reputacja: +0/-0

Zobacz profil Email
« : Lipiec 06, 2006, 11:33:45 »

Siemka ...
 Moze i to juz bylo ale dobra jestem nowy ....
To tak najpierw powiem tak...rodzice mowa ze jak bylem maly to nie bralem witamyny D albo D1 nie wiem i dlatego mam taka klate...to na poczatek..no to tak najpierw to mi przeszkadza ze mam ja wgniecona w ogole tzn. dolek mam i mam nizej niz zebra.....po drugie moze jestem chudy .:PP Teraz tak jakie ćw mi poradzicie??(nie mysle o operacji nawet bo jak widzialem co tu wy macie to ja mam "prawie dobra klate" taa... prawie robi wielka roznice...no ale tak oo mam 14 lat xD przypomnialo mi sie moze to wazne jest ;] fotki dodam pozniej bo teraz nie wiem z jakiej perspektywy zrobic...Dobra to raczej tylko jak co to piszcie ......Pozdrawiam i z gory thanks ;]

[ Dodano: Czw Lip 06, 2006 11:49 pm ]
No nic nie moge edytowac to dam tu zdjecia ..

Okey teraz radzcie...na silke to raczej jeszcze za wczesnie ale mowcie czy to sie powiekszy czy co?? :PP
betusia
Newbie
*

Reputacja: +3/-1

« Odpowiedz #1 : Lipiec 07, 2006, 02:50:17 »

Klatka jakby nie patrzeć zapadnięta - chociaż oprócz niej na uwagę zasługują wystające żeberka.
Zwykle zdjęcia mają to do siebie, że spłaszczają.
Wiem, ze to jest rada którą może sobie kazdy sam sobie dać - ale myślę, że warto wybrać się do specjalisty i do kogoś kto ma do czynienia z klatkami o oceni na żywo stan rzeczy.
Ja bym się na Twoim miejscu operowała - młody jesteś więc łatwo to zniesiesz.
Ćwiczenia na PE - masz w dziale ćwiczenia razem ze zdjęciami i warto, żebyś  ćwiczył, chodził na basen itp - bo chudzizna z Ciebie.
A co do witaminy D....  to że nie brałeś witaminy D wcale nie musi być przyczyną posiadania wady...
Zwykle przyczyna tkwi w genach - poobserwuj klatki rodziców, dziadków i zobacz czy mają płaskie czy coś nie tak....
Choć i to nie jest regułą - czasami może się okazać, że gen odpowiedzialny za to masz po dalekim przodku.... U mnie na przykład w rodzinie same ładne klatki były - a mnie przyszło przechodzić przez operacje...
Ogólnie nieźle u Ciebie to wygląda - ale z racji Twojego wieku rzeczywiście może się powiększyć - ale nie musi. Jeszcze raz polecam udać się do torakochirurga, albo do ortopedy.
Pozdr.
  Spoko

DiamentZeSkazą

« Odpowiedz #2 : Lipiec 07, 2006, 07:17:50 »

Cytat: "betusia"
na uwagę zasługują wystające żeberka

:?:  :?:  :?: A to niby dlaczego  :?:  :!:
Nie rozumiem niektórych osób wypisujęcych takie bzdury, ale nieważne.
Wada PE polega m.in. na tym, że mostek jest przemieszczony do środka - taki jest rozkład wypadkowej sił, kiedy wypcha się mostek do normalnego poziomu to wystające żebra tak jak w konkretnym przypadku pytającego wracają do normy.
Owszem często w parze z zapadniętym mostkiem idą zdeformowane i wystające łuki żebrowe, ale to zupełnie inna sprawa i nie ma najmniejszego związku z autorem postu!
Poprostu żebra WYDAJĄ sie wystające, bo mostek jest zapadniety - bez filozofowania na siłę.
Po raz enty pytam GDZIE SĄ ADMINISTRATORZY Co?

woje przeznaczenie jest jak studnia: rozumni obmywają w niej twarze, prostacy – nogi.
betusia
Newbie
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 07, 2006, 08:28:49 »

DiamentZeSkazą, dobrze poprawię się - powinnam napisać - moim zdaniem na uwagę zasługuja żeberka Mrugnięcie Mam prawo wyrazić swoje zdanie, nawet jeśli coś mi się wydaje.
Cytat: "DiamentZeSkazą"

:?: :?: :?: A to niby dlaczego :?: :!:

Bo tak jak napisałaś - wydają sie wystające - a moim zdaniem nawet się nie wydają  - tylko są takie rzeczywiście - przyznajmniej na zdjęciu  Język

taki jest rozkład wypadkowej sił, kiedy wypcha się mostek do normalnego poziomu to wystające żebra tak jak w konkretnym przypadku pytającego wracają do normy.

Otoż to - o wypadkowej sił - każdy kto mial fizyke w 6 klasie wie i żadna to filozofia też nie jest wielka...
"kiedy wypcha się mostek" - no właśnie to jest sedno sprawy autora tematu...
"Wypchanie" nie jest prostą sprawą - bo może się na przykład wiązać z koszmarnie bolseną operacją, której z tego co mi wiadomo DiamentZeSkazą, nie przeszłaś.
Z tego co mi wiadomo lekarzem tez nie jesteś i bardzo malutko powiedziałaś na forum o sobie - zamiast tego krytykując i obrażając na każdym kroku w sposób mało kulturalnym powiedziałabym robiąc tak zwany dym...

A wracjąc do Ciebie Druidek - jesteś jeszcze bardzo młody - dlatego decyzja o ewentualnej operacji pewnie jest dla Ciebie niewyobrażalnie daleka, ale musisz się liczyć z tym, że wada może sie powiększyć...

DiamentZeSkazą

« Odpowiedz #4 : Lipiec 07, 2006, 09:48:40 »

"Wypchanie" nie jest prostą sprawą - bo może się na przykład wiązać z koszmarnie bolseną operacją, której z tego co mi wiadomo DiamentZeSkazą, nie przeszłaś. Z tego co mi wiadomo lekarzem tez nie jesteś.

:lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  
Twoja wiedza jest coraz bardziej powalająca  Chichot Zaczynasz sie gubić w swoich domysłach; pewnie znowu sobie uroiłaś, że jesteś taka sprytna i zaraz Ci odpiszę, " a właśnie, że tak".
Cóż pomarzyć dobra rzecz, a świat fantazji to zdaje sie Twój świat.
Temat nie jest o mnie, a ja nie jestem osobą tak zakompleksioną i niedowartosciowaną, zeby na kazdym kroku pisac o sobie.
A tak swoją drogą, z tego co wiem,  to Ty też nie przeszłaś "koszmarnie bolesnej operacji" bo Ravitch w porównaniu z Nussem jest zwykłą kpiną, po co więc udawać bohatera?  :|
Ps. A tak z ciekawości, to skąd czerpiesz "wiedzę" na mój temat, bo skoro uwazasz, ze moja wiedza medyczna nie jest wystarczająca, to po co prosisz mnie na privie o porady i przepraszasz za głupote na forum?
Na prawdę nie rozumiem tego i bardzo mi Cię żal, że chociaz tutaj próbujesz zabłysnąć, choć tak nieudolnie.
Pozdrawiam i żegnam, pa.

woje przeznaczenie jest jak studnia: rozumni obmywają w niej twarze, prostacy – nogi.
betusia
Newbie
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 08, 2006, 12:48:30 »

DiamentZeSkazą, kultura wymaga, że jak masz coś do powiedzenia na MÓJ temat to piszesz na priv - a nie zaśmiecasz temat Druidekowi czy komukolwiek innemu jak to masz w zwyczaju swoimi bzdurnymi krytykami - które nikomu nie pomagają Język  Prywatne wiadomości nie są do publicznego ujawniania - co powyżej uczyniłaś - szkoda jeszcze, że nie wkleiłaś tutaj mojej wiadomości Mrugnięcie
Nie wiem na jakiej podstawie porównujesz ból i nazywasz ból przy którejkolwiek z metod kpiną. Rzeczywiście miałam Ravitcha - i nigdy w życiu większego fizycznego bólu nie doświadczyłam. Myślę, że operacja klatki bez względu na to jaką metodą jest robiona jest bardzo bolesna. Znam takich co dramatyzują kiedy się skaleczą i mają tak niski próg bólowy i płaczą z bólu, który może się dla kogoś wydawać kpiną - jednak ktoś kto tak określa okazuje swój brak zrozumienia. Niektórzy nie znają podstawowej zasady obowiązującej miedzy ludźmi - że nie których rzeczy się po prostu nie mówi (czy nie pisze). A już na pewno nie wyśmiewa się kogoś z tego powodu, że kogoś cos boli.
Nigdzie nie próbuje zabłysnąć - co to w ogóle za bzdurne wnioski są - pozostawie to bez kometarza, bo od początku wiedziałam, że coś z Toba jest nie tak. Co z tego, że temat jest nie o Tobie - nawet wskazane byłoby gdybyś napisała - bo naprawdę stylizujesz swoje wypowiedzi - i krytykując na kazdym kroku używając pejoratywnych określeń - zamiast udzielić jakiekolwiek porządnej rady. Zbędne zamieszanie  i tyle - brak mi słów na takie zachowanie zwane trollowaniem - w tak delikatnej sprawie jaką są wady klatek.
PS. Znam Cię z innego forum i wiem o Tobie więcej niż Ci się wydaje.
Cieszę się, że żegnasz - będzie spokój przynajmniej.  Język

DiamentZeSkazą

« Odpowiedz #6 : Lipiec 08, 2006, 04:37:10 »

PS. Znam Cię z innego forum i wiem o Tobie więcej niż Ci się wydaje.

Znowu pudło. To jedyne forum na, którym się wypowiadam, z racji wykonywanej pracy mam mało czasu na internet, chociaż nie przeczę, że czasem zaglądam na inne forma i chyba na szczściu widziałam Taki avatar jak mój  :lol:
Nie kombinuj tyle, bo to też Ci nie wychodzi.  :mrgreen: Napisz jeszcze coś wesołego na mój temat, chociaż to,  że znasz mnie z innego forum nic już nie pobije, ale  w Twoim przypadku.... :lol:   :lol: Próbuj dalej !!!  Chichot

betusia
Newbie
*

« Odpowiedz #7 : Lipiec 08, 2006, 10:27:18 »

DiamentZeSkazą, widzisz - niewiele o mnie wiesz - bo akurat tega,  znam Cię z innego forum jestem pewna. Nie będę Ci tłumaczyć skąd - bo pewnie tego nie zrozumiesz.
Natomiast wypowiadałaś się o klatkach piersiowych i choćby z tego powodu sprawa jest dla mnie jasna.
I jeszcze jedno - Twoje dwie wypowiedzi (jak większość Twoich atakujących wypowiedzi) w ogóle nie powinny mieć miejsca na tym forum. To, że masz ochotę ujawniać na każdym kroku agrsywną naturę - naprawdę nikogo nie obchodzi. Jak równiez to, że twierdzisz, że jesteś nie jesteś osobą zakompleksioną i niedowartościowaną - a jednak na każdym kroku udawawadniasz, że jest to nieprawdą.
Wielu z nas miało, lub ma mnijeszy czy większy problem z klatką piersiową i zapewne nie nikt nie ma tu ochoty czytać agrsesywnych wypowiedzi pełnych kpiny. Może jesteś taka z natury - trudno mi to ocenić - natomiast robienie sobie żartów z tego forum jest naprawdę nie na miejscu. Jakbyś miała trochę ogłady i kultury osobistej to pisałabyś takie rzeczy na PW.  :roll: Ja już na Twoje postu odpowidać nie będę - ponieważ moim zdaniem w większości jest to bełkot i trolling tak zwany  :roll:

Sjergiej

« Odpowiedz #8 : Lipiec 08, 2006, 10:37:58 »

Troszke zapadnieta ale mysle ze moglbys pochodzic na jakies cwiczenia korekcyjne i po roku moze wiecej (masz jeszce sporo czasu) zadecydowalbys ostatecznie. Musisz sprawdzic czy ci sie bedzie zapadala klata z wiekiem. Jesli bedziesz duzo cwiczyl i duzo plywal to bycmoze klata sie poprawi. Przejdz sie do ortopedy albo popros rodzicow zeby skonsultowali sie z jakims torakochirurgiem. 3maj się!

DiamentZeSkazą, piszesz "Temat nie jest o mnie, a ja nie jestem osobą tak zakompleksioną i niedowartosciowaną, zeby na kazdym kroku pisac o sobie." nastepnie "To jedyne forum na, którym się wypowiadam, z racji wykonywanej pracy mam mało czasu na internet, chociaż nie przeczę...." itd. Glupoty jakie wypisujesz, czasem sa wieksze niz 'zyciowe' porady betusi. Gdybym to ja byl moderatorem tego forum dalbym wam  ostrzezenie i za nastepna wiadomosc nie na temat po prostu zbanowal.
betusia
Newbie
*

« Odpowiedz #9 : Lipiec 08, 2006, 11:20:47 »

Cytat: "Sjergiej"
Musisz sprawdzic czy ci sie bedzie zapadala klata z wiekiem.

Właśnie nie wiem czy musi - im wcześniej się to zrobi tym mniej boli i uzyskuje się lepsze efekty... Widomo, że raczej nikt nie chce dobrowolnie poddawać się cierpieniu i pozwolić sie kroić na stole operacyjnym - ale może czasami lepiej zareagować wcześniej.

Po mojej operacji spotkałam się takimi komentarzami w szpitalu - dlaczego dopiero teraz?
Gdyby mnie, albo mojej mamie ktoś w wieku 14 lat powiedział - że mam deformacje i że to się operuje to już dawno miałabym to za sobą... I szczerze mówiąc gdyby w przyszłości moja córka, albo syn oddziedziczyli taka przypadłość to namawiałabym na operacje w miare wcześnie... Im wcześniej sie zrobi tym wczęsniej dziecko zapomni i ból jest mniejszy niż później kiedy kości nie są już tak elastyczne...

Cytat: "Sjergiej"
ze moglbys pochodzic na jakies cwiczenia korekcyjne i

No właśnie - na pewno masz jakąś przychodnie do której możesz chodzić na takie ćwiczenia, poza tym jak masz jakis basen, albo jeziorko -  to warto też w celach korekcyjnych popływać...
A do lekarza to swoją drogą - tutaj zawsze dobrze jest skonsultować się z kimś kto się na tym dobrze zna. Zdjecie nigdy nie oddaje rzeczywistego stanu rzeczy. Czasami coś wyolbrzymia, a czasami spłaszcza dlatego tutaj możemy tylko pobieżnie ocenić...Druidek, a masz z powodu wady jakieś fizyczne dolegliwości? Szybciej się męczysz niż inni na przykład?

DiamentZeSkazą

« Odpowiedz #10 : Lipiec 08, 2006, 11:47:32 »

bo akurat tega, znam Cię z innego forum jestem pewna. Nie będę Ci tłumaczyć skąd - bo pewnie tego nie zrozumiesz.

Owszem nie rozumiem, bo nie wypowiadam się gdzie indziej, dlatego tez kiedy mnie prosiłaś na privie o pomoc i ja Ci odpowiedziałam to zastrzegłam, żebys nie powielała moich wypowiedzi na innych forach, gdyż już mi się to zdarzało, nie Twoja to jednak sprawa. Już kiedyś Ci napisałam, że nic nie ośmiesza człowieka bardziej niż domniemane przypuszczenia więc albo znowu nie dotarło, albo robienie z siebie pośmiewiska to Twoja specjalność.
Mnóstwo osób do mnie pisze a ja niestety nie mam czasu, aby każdemu odpowiedać osobno więc często posługuję się gotowymi wcześniej już napisanymi tekstami, stąd te same odpowiedzi na róznych forach, wiem o tym.
Co do ostrzezeń, to nie będą konieczne. dla mnie to forum to juz skończona "przygoda", jego poziom od pewnego czasu jest przerażający.
Pozwolisz jednak Sergirj, że właśnie do Ciebie będę odsyłać wszytskie osoby wprowadzone w błąd głupotą innych forumowiczów. Może sam wytłumaczysz matce sześciolatka, że fizyczne deformacje nie idą w parze z opóźnieniem rozwoju umyałowgo, bo ona czytając posty Betusi jest o tym przekonana. Tracę swój wolny czas tłumacząc jej, ze kurza klatka nie idzie w parze z ptasim móżdżkiem, a kiedy już udaje mi się ją do tego przekonać, ona czyta kolejnego madrego posta i jest od poczatku.
Przekonaj osoby, które juz mają wszytskie badania, ale są bliskie rezygnacji z zabiegu po tym co tutaj przeczytały w ostatnich miącach, a ja juz Ci się to wszytsko uda, to wtedy napisz, że to co robię to głupota. I jeszcze jedno, wypowiadanie się na forum, a jego przeglądanie to dwie różne rzeczy.
To tyle, miałam bardzo ciężką noc w pracy, a musze jeszcze odpisać na kilka maili.
Ps. Wiesz betusia, jakby mnie cała rodzina włącznie z matką powtarzała, ze jestem głupia, to dałoby mi to do myślenia. Pozdrawiam i żegnam.
Aha nie mam także nic przeciwko temu, żeby wszystkie moje posty zostały stąd usunięte. zastanawiąjacy jest także fakt, że od kilku miesięcy przestały tutaj wypowiadć się osoby, które była na forum od samego poczatku i zanały się na rzeczy.

betusia
Newbie
*

« Odpowiedz #11 : Lipiec 08, 2006, 12:06:57 »

To tyle, miałam bardzo ciężką noc w pracy, a musze jeszcze odpisać na kilka maili.

A kogo to obchodzi? I kto tu się ośmiesza? :lol:  :lol:
fizyczne deformacje nie idą w parze z opóźnieniem rozwoju umyałowgo, bo ona czytając posty Betusi jest o tym przekonana.
 :roll:
Przesadziłaś i tym samym pokazałaś wszystkim, ża tak naprawde jesteś zwykłym trollem i właśnie przez takie wypowiedzi zaniżyłaś poziom forum, a te wiele osób bliskich rezygnacji to chyba w Twojej głowie się pojawiły...
Druidek, przykro mi, że ktoś robi sobie śmietnik z Twojego tematu.
Ale DiamentZeSkazą, zapewnia, że odchodzi, więc ten problem minie miejmy nadzieję.  Spoko

Druidek Twoja klatka nie jest zła jak sam zuważyłeś w porównaniu z innymi., ale w tym wypadku nie ma co się porównywać z innymi... Z wadą trzeba walczyć - po co później masz mieć wyrzuty sumienia, że nie zrobiłeś w pore wszystkiego by mieć ładną klatkę... Niektórzy walczą "domowymi sposobami" - ćwiczą, pływają itp... a inni decydują się na bardziej inwazyjny operacyjny sposób... Jedna decyzja o ewenwtualnej operacji musi być dokładnie przemyślana i osoba która się jej poddaje powinna być moim zdaniem przekonana że jej chce...

Druidek

Zobacz profil Email
hmm
« Odpowiedz #12 : Lipiec 08, 2006, 03:14:40 »

Wiadomo szybciej sie mecze a tak to raczej nic klata mi przeszkadza i tyle a to ze zrobiliscie smietnik z mojego tematu to najmniej mnie to obchodzi to nie moje forum chcialem tylko sie dowiedziec czy da sie to jakos zwalczyc i czy to PE mam no ale nic musze isc do lekarze ale najpierw mamie powiedziec -.- ciekawe jak.....
betusia
Newbie
*

« Odpowiedz #13 : Lipiec 08, 2006, 03:40:25 »

Cytat: "Druidek"
najpierw mamie powiedziec -.- ciekawe jak.....

A to Twoja mama nie ogladała nigdy Twojej klatki?

Cytat: "Druidek"
Wiadomo szybciej sie mecze

To bardzo  niedobrze - trzeba Ci zrobić badania Mrugnięcie

pletwa
Newbie
*

Reputacja: +0/-1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Lipiec 18, 2006, 12:07:28 »

Witam Druidek pompki rób  Uśmiech
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
nieturni sejm przechwa rejsy morskie Zębatka 3PC 23T niebieskakredyt na wyjazd - green coffee beans - projektowanie stron www łódź - artykuły - wycieczki na cypr