PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
Luty 10, 2012, 06:00:30
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
:
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
>
Pectus Excavatum / Pectus Carinatum
>
Zdjęcia
(Moderatorzy:
Xsantes
,
dabcio
) >
25lat, po operacji zapadnięcie ok. 2,5cm
Strony: [
1
]
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: 25lat, po operacji zapadnięcie ok. 2,5cm (Przeczytany 1803 razy)
rafaello
Newbie
Reputacja: +0/-0
25lat, po operacji zapadnięcie ok. 2,5cm
«
:
Sierpień 18, 2010, 01:21:12 »
witam, chcialbym sie przywitac ale jednoczesnie umiescic zdjecia, dlatego pisze w tym dziale: mam 25 lat, operacje miałem kilka lat temu w Rabce u dr Buchwalda, moja wada była bardzo duża, było to wgłębienie jakby punktowe w jednym miejscu głównie najbardziej chociaż ściągało wgłębienie całej klatki też
po operacji klatka była płaska, jednak powoli zaczynała się zapadać znowu, teraz już przestała i jest ciągle ok. 2,5cm zapadnięta
dołączam tu swoje zdjęcia - aż 12 żeby był dokładny wgląd z różnych kątów
prosze mi powiedziec... co ja moge z tym zrobić, żeby zredukować jeszcze wgłębienie? nie chcę drugiej operacji a chciałbym jakoś chociaż to zminimalizować...
czy pompki mogą pomóc to zakryć? czy jakieś inne ćwiczenia? siłownia odpada, oraz ćwiczenia ze sprzętem w domu... jedynie w grę wchodzą ćwiczenia z wagą własnego ciała... jestem bardzo szczupły - mam 55 kg na 175cm wzrostu, czy coś da się z tym zrobić? czy ktoś zna się na odżywkach takich dla sportowców? czy jak kupię kreatynę i będę dużo jadł produktów z białkiem, to ona pomoże rozwinąć mi mięśnie przy ćwiczeniu pompek?
FOTKI WYWALIŁ SERWIS NA KTÓRYM UMIEŚCIŁEM, JAKBY CO, MOGĘ WYSŁAĆ
«
Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2011, 11:04:04 wysłane przez rafaello
»
animo
Newbie
Odp: 25lat, po operacji zapadnięcie ok. 2,5cm
«
Odpowiedz #1 :
Sierpień 18, 2010, 04:30:39 »
jestem tu nowy... ale juz od jakiegos roku dosc systematycznie zagladam na forum jako gosc.
powiem na swoim przykladzie co mysle od wakacji codziennie staram sie cwiczyc tj pompki brzuszki podciaganie sie i ogolne cwiczenia rozciagajace i cwiczenia oddechowe i sadze ze to daje efekty.. na poczatku wakacji wazylem 55kg przy wzroscie 180 cm w ciagu miesiaca przytylem do 65 kg jadlem to co zwykle tylko w duzo wiekszych ilosciach np nie 1 talerz zupy tylko np 6-8 i udalo sie przytyc pierwsze 5 kg przytylem dosc szybko gorzej bylo z tymi nastepnymi 5 bo przez 2 tyg nie moglem wogole nabrac masy.. teraz wygladam moim zdaniem duzo lepiej niz przed wakacjiami... rob pompki z rozstawieniem rak szerokim waskim na stolkach i jakie Ci jeszcze przyjda do glowy ja robie dziennie po 10 pompek kazdego rodzaju jaki mi przyjdzie do glowy i do tego po kazdej serii nabieram max powietrza w pluca i staram sie wytrzymac tak pare sekund i robie to z rana i wieczorem. dosc chaotycznie napisalem hehe ale mam nadzieje ze sie zrozumiesz;p najwazniejsze jest to ze cwiczenia pomagaja moze nie jakos strasznie bardzo ale na pewno daja wiecej niz uzalanie sie nad soba:) moge dac zdjecie po miesiacu cwiczen niestety nie wiem gdzie mam zdjecia przed cwiczenia ale jesli ktos by chcial moge poszukac:P
pozdrawiam:)
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2010, 04:33:41 wysłane przez animo
»
Drax
Newbie
Reputacja: +6/-0
«
Odpowiedz #2 :
Sierpień 18, 2010, 05:25:04 »
Jeśli nie masz do dyspozycji sprzętu z siłowni to pompki są najlepszym rozwiązaniem na klatę.
Po twoich zdjęciach widać że dołek masz od samej góry mostka.
Tak jak kolega wyżej napisał, rób pompki z różnym rozstawem rąk. Im mniejszy odstęp między dłońmi tym bardziej angażujesz mięśnie środkowe [te znajdujące się na wysokości mostka][najbardziej polecane by zakryć dołek]. Im bardziej szerzej będziesz rozkładał dłonie tym będą pracować mięśnie znajdujące się na przeciw mostka.
Na górną część mostka polecam pompki robione na skosie. Nogi na górze, ręce do dołu. np. Nogi kładziesz na pufę, łóżko, a ręce kładziesz na podłodze. i tak samo robisz z różnym rozkładem rąk.
Pamiętaj żeby nóg nie rozkładać szerzej niż szerokość barków. Ćwiczenia wykonuj bardzo dokładnie, bo nie liczy się ilość, tylko dokładność z jaką to wykonujesz.
Polecam robić po 4 seryjki z każdym sposobem pompek.
np.
4 serie - pompki poziome z wąskim rozstawem dłoni
4 serie - pompki poziome z szerokim rozstawem dłoni
4 serie - pompki na skosie z wąskim rozstawem dłoni
4 serie - pompki na skosie z szerokim rozstawem dłoni
*ilość wykonywanych pompek w ciągu serii zależy od twojej siły.
! Pamiętaj! Jeśli zależy ci na nabraniu masy, nie ćwicz pompek codziennie. Mięśnie rosną podczas odpoczynku, gdy mięśnie się regenerują po treningu. Spożywaj dużo białka w posiłkach. Przy twojej wadze postaraj się spożyć od 88g to 110 gram białka w ciągu dnia.
Polecam ćwiczyć 2 razy w tygodniu. Jeśli na początku będzie Ci za ciężko robić wszystkie serie, to rób tylko te z wąskim rozstawem rąk [to one działają na mięśnie znajdujące się przy dołku].
Nie jestem żadnym ekspertem w dziedzinie kulturystki, jeśli ktoś się na tym zna, lub chce mnie poprawić to proszę się wypowiedzieć.
Ja obecnie ćwiczę dopiero od 2 miesięcy systematycznie na siłowni, czyli trochę ponad 6 miesięcy po operacji. Wcześniej 2 miesiące ćwiczyłem podnoszenie sztangi, ale z małymi ciężarami i pompki. Od 2 miesięcy biorę kreatynę, dextrozę, aminokwasy, białko serwatkowe, i HMB. Moja waga wzrosła z 74 kg do 82 kg. Pod koniec sierpnia stawie swoje zdjęcia.
Pozdrawiam i życzę determinacji w treningach i szybkiego nabrania masy.
PS: Jeśli chodzi o odżywki, to najpierw poćwicz z 2-3 miesiące bez nich. Później możesz zaopatrzyć się w
* kreatyne
* dextroxę [ułatwia wchłanianie kreatyny],
* aminokwasy np. BCAA
* Jakieś białko serwatkowe [patrz aby miało 80% białka], aby uzupełnić dietę w białko. [np. Ostrowia lub Łowickie]
Uważam że to wystarczy, z innymi środkami nie mam doświadczenia, uważam że co za dużo chemii to niezdrowo te są w miare "naturalne".
Jest jeszcze HMB, ale nie wiem co o nim sądzić. Niby pomaga w jakimś stopniu szybszej odbudowie mięśni, ale głównym jego działaniem jest to aby czerpać energię z tkanki tłuszczowej, więc działa odchudzająco. Więc w twojej sytuacji radził by przytyć.
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2010, 05:43:56 wysłane przez Drax
»
PE Operowany Nuss'em 17.12.2009
rafaello
Newbie
«
Odpowiedz #3 :
Sierpień 19, 2010, 03:02:02 »
dziękuję za odpowiedź. mam kilka pytan
1) czy te wszystkie 4 różne serie to jednego dnia, np. w poniedziałek i potem te same 4 różne innego, np. czwartek - w tym sensie dwa razy w tyg?
2) maksymalnie potrafię zrobić ok. 20 pompek - czy jedna seria powinna tyle ich obejmować, czy zmniejszyć ilość, żeby potem mieć siłę na kolejne serie?
3) jaki odstęp czasu pomiędzy kolejnymi seriami?
Drax
Newbie
«
Odpowiedz #4 :
Sierpień 19, 2010, 05:32:31 »
1) Jednego dnia robisz wszystkie serie [na początku wiadomo może być ciężko, więc możesz robić tylko te z wąskim rozstawem rąk. Jak już nabierzesz trochę siły, to będziesz robić wszystkie serie.]
2) Proponował bym tak:
1 seria - 10 pompek
2 seria - 12 pompek
3 seria - 15 pompek
4 seria - 17 pompek
*odstęp między seriami w granicy 2,5 min do 4 min.
3) Odstęp między różnym sposobem wykonywania pompek 5 - 7 min.
rafaello
Newbie
«
Odpowiedz #5 :
Sierpień 19, 2010, 07:24:53 »
dzięki za odpowiedź. chciałbym Ci jeszcze jedno pytanie zadać, o którym zapomniałem wcześniej - dlaczego kreatynę zaczyna się brać dopiero po 2 m-cach od rozpoczęcia ćwiczeń?
Grand Canyon
Newbie
Reputacja: +13/-5
«
Odpowiedz #6 :
Sierpień 19, 2010, 08:02:24 »
Typowy nawrót po Ravitchu.... Naprawdę bardzo Ci współczuje z tego powodu i myślę, że jedyna szansą na normalną klatkę dla Ciebie jest Nuss. Nie chcę Cię dołować, ale uważam, że ćwiczenia niewiele dadzą. To tylko moja skromna opinia. A tak w ogóle miałeś Ravitcha z płytką czy bez? Pozdrawiam.
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 19, 2010, 08:04:39 wysłane przez Grand Canyon
»
rafaello
Newbie
«
Odpowiedz #7 :
Sierpień 19, 2010, 08:29:03 »
też sobie współczuję... powiem ci, że nie mam siły na kolejną operację, boję się, że będzie bolało i dodam sobie dwie kolejne blizny po bokach, a też nie wiem, jaki będzie efekt - czy nawet jeśli wypchnie, to czy będzie ładny kształt miała czy po prostu płaska czy jak... dodatkowo narkoza ma skutki uboczne dla organizmu... rok po operacji zacząłem nosić okulary - kto wie czy to nie narkoza się do tego przyczyniła - nie chcę znowu osłabiać organizmu...
miałem robione bez płytki, dosyć szybko powróciło, ale nie aż tak głęboko jak miałem przed operacją, co było totalną tragedią. orientujesz się, dlaczego to tak wraca?
Drax
Newbie
«
Odpowiedz #8 :
Sierpień 19, 2010, 08:31:39 »
Lata ćwiczeń dadzą dopiero efekty. Operacja metodą Nussa nie jest tak ciężka jak Ravitcha. Przed operacją czytając wypowiedzi niektórych, bałem się jej. Samą operację przeszedłem bardzo łagodnie. Sam się zdziwiłem, że tak lekko było. Ból był znośny i zaraz po powrocie do domu odstawiłem tabletki przeciwbólowe. A teraz z płytką normalnie funkcjonuję. Czuję , że dałbym teraz radę nawet stanąć na rękach.
A co do ćwiczeń "na sucho" przed rozpoczęciem brania suplementów. To nie opłaca się ich brać na początku. Ponieważ wraz z rozpoczęciem ćwiczeń można otrzymać nawet spore efekty "na sucho". Dopiero gdy nastąpi tak zwany zastój[mięśnie nie będą już rosnąć], nie będzie dalszych efektów, to można zacząć brać odżywki.
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 19, 2010, 08:33:36 wysłane przez Drax
»
Grand Canyon
Newbie
Reputacja: +13/-5
«
Odpowiedz #9 :
Sierpień 19, 2010, 08:52:23 »
Cytat: rafaello Sierpień 19, 2010, 08:29:03
też sobie współczuję... powiem ci, że nie mam siły na kolejną operację, boję się, że będzie bolało i dodam sobie dwie kolejne blizny po bokach, a też nie wiem, jaki będzie efekt - czy nawet jeśli wypchnie, to czy będzie ładny kształt miała czy po prostu płaska czy jak... dodatkowo narkoza ma skutki uboczne dla organizmu... rok po operacji zacząłem nosić okulary - kto wie czy to nie narkoza się do tego przyczyniła - nie chcę znowu osłabiać organizmu...
miałem robione bez płytki, dosyć szybko powróciło, ale nie aż tak głęboko jak miałem przed operacją, co było totalną tragedią. orientujesz się, dlaczego to tak wraca?
To, że zacząłeś nosić okulary nie ma żadnego związku z narkozą. Miałeś robione bez płytki - jak dla mnie to skandal żeby operować w tych czasach tak przestarzałą metodą. Kliknij w mój nick i poczytaj moje posty - trochę pisałem o tym, że Ravitch niesie z sobą duże ryzyko nawrotu, a już bez płytki to kompletne nieporozumienie. Życzę Ci żebyś wraz z czasem nabrał siły i odwagi do Nussa.
thorn
Newbie
«
Odpowiedz #10 :
Sierpień 21, 2010, 10:11:47 »
hej
po pierwsze zwiększ masę, po drugie zwiększ masę i po trzecie zwiększ masę.. innymi słowy dieta - znajdziesz w necie różne diety, z tym nie powinno być problemu plus do tego odzywka białkowa lub gainer.
Ćwiczenia domowe są ok, ale uważam ze szybko się tobie znudzą, bo po pierwsze zawsze będzie wykonywał to samo a po drugie w domu jest milion innych rzeczy do zrobienia. Siłownia plus przez pierwsze miesiące trener który pokaże jak wykonywać cwicznia na jakich partiach się skupić itd. Oczywiście to kosztuje ale jeśli chcesz poważnie podejść do rzeczy to jest jedyna opcja..
Ja również miałem operacje ravitch i nie specjalnie bylem zadowolony z efektów. Zacząłem ćwiczyć, najpierw pod okiem trenera później sam, doszła do tego odpowiednia dieta i w ciągu 4 lat przybyło mi ponad 20 kg i jestem zadowolony z mojego wyglądu. Efekty nie przyjdą szybko, ale im szybciej zaczniesz tym szybciej będziesz zadowolony. pzdr
Strony: [
1
]
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Pectus Excavatum / Pectus Carinatum
-----------------------------
=> Powitalnia