PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
Maj 22, 2012, 03:16:46 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Linki sponsorowane
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Operacja PC -pytania  (Przeczytany 1376 razy)
Gregor193
Newbie
*

Reputacja: +0/-1

Zobacz profil Email
« : Czerwiec 29, 2010, 10:23:19 »

Witam . Zagladalem na to forum co jakis czas ale nie widze nowych tematow a przedewszystkim nie ma tego co ja chcem wiedziec .
Dobra to przechodze do rzeczy otokilka moich pytan przedewszystkim do osob po operacji lub do tych co maja dobre informacje a nie domysly :

1. Na czym polega operacja kurzej klatki (wycinanie ,łamanie) , jakie sa naciecia i gdzie?
2. Czy sa wkladane jakies plytki ,druty i na jak dlugo?
3. po jakim czasie od operacji mozna zaczac chodzic na silownie (chodzi mi o male ciezary na poczatek i czy pozniej juz mozna cwiczyc tak jak przed operacja) ,czy mozna cwiczyc sporty kontaktowe gdyz cwicze taekwondo i czy cos moglo by sie przesunac w klatce.
4.Po jakim czasie po operacji mozna zaczac biegac?
5.Ile czasu trzeba czekac (jezeli wkladaja cos) na wyjecie zelastwa z klatki od operacji ,i jaki czas po wyjeciu mozna zaczac cwiczyc?

Narazie to tylko tyle moze jeszce bede chcial o cos zapytac jak juz na te pytania dostane odpowiedzi .

CHODZI MI O OPERACJE KURZEJ KLATKI CZYLI WYSTAJACY MOSTEK- pisze to poniewaz duzo razy spotkalem sie z myleniem kurzej klatki z lejkowata .
Aniaaaxdd
Gość
« Odpowiedz #1 : Lipiec 07, 2010, 01:21:12 »

Hej  Mrugnięcie postaram sie pomóc.
1. Zalezy gdzie i u kogo zdecydujesz sie na operację. W Polsce m.in. w Poznaniu, Warszawie operacje robi się metodą Ravitcha, gdzie wycinają, łamią chrząstki (tak mi się wydaje.) W kazdym razie blizna jest pionowa lub (tak jak w Warszawie) pozioma pod biustem (tak robia w przypadku kobiet, niewiem czy też mezczyzn). Ja miałam robioną operacje 16go czerwca w Berlinie, gdzie prof zastosował opracowaną przez siebie metode, mam włożoną płytę, nacięcia są niżej pod pachami także super.
2. Przy klatce kurzej nie stosują płyt (płyty są przy Nussie i klatkach lejkowatych) ale w moim przypadku jest płyta.
3. Niewiem jak to jest przy Ravitchu, ale ja moge cwiczyć sporty kontaktowe po 8 tyg, teraz już moge chodzić na basen, rower itd.
4. Tutaj nie mam pojecia.. Jestem teraz 3 tyg po operacji i mysle ze jeszcze bede musiala poczekać..
5. W moim przypadku płyta będzie wyciągnięta po 2 latach. BezPC będzie miał wyciągniętą po chyba 3 latach. Mysle ze op wyciagnięcia będzie już o wiele lżejszą operacją i rekonwalescencja będzie krótsza.

Odpowiedziałam na swoim przypadku, mam nadzieje ze troche rozjaśniłam sprawe  Mrugnięcie
halibana
Newbie
*

Reputacja: +31/-35

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 25, 2011, 03:16:36 »

Jak bylem w szpitalu ze swoim PE , chlopak z PC byl na wyciagnieciu plytki.   [ POZNAN ! ]

1. na to wyglada ze on MIAL plyte, a klatka umodelowana, i tak samo przytwierdzona do plytki byla zeby nabrala ksztaltu wlasciwego.

czy mial cos lamane ? nie pamietam.  Pokazywal mi klatke, mial dalej lekko wystajaca ALE W GRANICACH SPOKOJNEJ PRZYZWOITOSCI ze nikt by sie na basenie nie lampił itd, leciutko wystajacy mostek,  a mowil ze przed operacja  [ dr Adamczak ]   mial  bardzo wyrzucony mostek jak kura centralnie.

2. Nosil plytke 3 lata

3. i 4. po jakichs 2 meisiacach zaczal z tego co pamietam trenowac i grac normalnie w unihokeja [ o ile nie przekrecam faktow ] , tylko normalnie w klubie

5.  to jest wlasnie bardzo indywidualne, tak samo po 1 op.   niektorzy  po 5 tygodniach a niektorzy po pol roku albo i troche wiecej

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
ściągnij - hotele Wrocław - gsm - Challenges 4 sprawdziany - jakub pyżalski