Hej

postaram sie pomóc.
1. Zalezy gdzie i u kogo zdecydujesz sie na operację. W Polsce m.in. w Poznaniu, Warszawie operacje robi się metodą Ravitcha, gdzie wycinają, łamią chrząstki (tak mi się wydaje.) W kazdym razie blizna jest pionowa lub (tak jak w Warszawie) pozioma pod biustem (tak robia w przypadku kobiet, niewiem czy też mezczyzn). Ja miałam robioną operacje 16go czerwca w Berlinie, gdzie prof zastosował opracowaną przez siebie metode, mam włożoną płytę, nacięcia są niżej pod pachami także super.
2. Przy klatce kurzej nie stosują płyt (płyty są przy Nussie i klatkach lejkowatych) ale w moim przypadku jest płyta.
3. Niewiem jak to jest przy Ravitchu, ale ja moge cwiczyć sporty kontaktowe po 8 tyg, teraz już moge chodzić na basen, rower itd.
4. Tutaj nie mam pojecia.. Jestem teraz 3 tyg po operacji i mysle ze jeszcze bede musiala poczekać..
5. W moim przypadku płyta będzie wyciągnięta po 2 latach. BezPC będzie miał wyciągniętą po chyba 3 latach. Mysle ze op wyciagnięcia będzie już o wiele lżejszą operacją i rekonwalescencja będzie krótsza.
Odpowiedziałam na swoim przypadku, mam nadzieje ze troche rozjaśniłam sprawe