PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
Luty 07, 2012, 04:43:19 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Linki sponsorowane
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: 22 lata, nie wiem co tu moze pomoc i pytania...  (Przeczytany 2462 razy)
maxior24
Newbie
*

Reputacja: +0/-0

Zobacz profil Email
« : Czerwiec 06, 2010, 11:52:17 »

Witam, niedługo kończe 22 lata i coraz bardziej mysle nad podjeciem jakichs kroków w zwiazku z moją klatką piersiową
Mam prawie 22 lata
waga 80,5 kg
wzrost 187cm
Zdjęcia:
normalnie .... http://yfrog.com/1614725557j
na wdechu ....  http://yfrog.com/5n222kgyj
Wkurzają mnie te 2 wystające łuki żebrowe, jedno jest inaczej i drugie. Prawe by uszło w toku ale lewe jest niżej i bardziej wystaje...
Nie byłem jeszcze u zadnego specjalisty, oprocz jednego w wieku 17 lat, który radził siłownie i basen. Mowil cos o operacji ciecia klatki piersiowej pewno chodzilo mu o metode Ravitcha wtedy bylem malo zorientowany na ten temat w gruncie rzeczy postraszyl nic wiecej.Moją wade oceniam na 2 moze 2.5cm no ale jest ;/ Nie mam z tą wadą problemow pod wzgledem fizycznym czy cos w tym stylu chodzi mi o komfort psychiczny i tylko o to..
Wybieram sie do lekarza na konsultacje w te wakaacje zeby mi dokladnie powiedzial na czym stoje.
Czy jezeli operacja to jaką metodą najlepiej dla mnie?
Czy ta operacja jest refundowana w kazdym wieku czy jak to się odbywa?
Z góry dziekuje za informacje i żetelne opinie
Grand Canyon
Newbie
*

Reputacja: +13/-5

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 06, 2010, 05:05:15 »

Metoda - oczywiście Nuss. Jest tylko problem z łukami żebrowymi - chirurdzy nie bardzo chcą sie za nie zabierać i możesz być niezadowolony jeżeli po operacji dalej będą widoczne. Operacja w Polsce jest w pełni refundowana w każdym wieku, lecz jeżeli dysponujesz dużą kasą to lecisz do Berlina do prof. Scharschmidta i po dołku i odstających łukach nie zostaje ani śladu Uśmiech. Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2010, 05:08:48 wysłane przez Grand Canyon » Zapisane
maxior24
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 06, 2010, 10:49:01 »

Te łuki żebrowe są na wysokości gdzie klatka powinna się normalnie znajdować, przy metodzie nussa sprawdzaja wysokość do najwyzszego miejsca na zebrach i tak zaginają tę tytanową płytkę, jezeli wypchnie mi to moj mostek do wysokosci tych zeber to naprawde było by swietnie, kwestia tego czy mój wiek nie jest zbyt duzym problemem? Ile by trwał powrót do normalnego funkcjonowania, tzn studia, praca ect. ? Nie martwi mnie ból który podobno jest spory ale kwestia własnie tego jak trzeba uwazać i zachowywac sie z tą tytanową płytką w sobie ? Jezeli Nuss to gdzie ? Poznań tylko ?
Jak dużą kasą trzeba dysponować na ten Berlin ?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2010, 10:53:13 wysłane przez maxior24 » Zapisane
bezPC
Newbie
*

Reputacja: +6/-4

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 07, 2010, 01:11:10 »

O jakim wieku mowisz? Jestes jeszcze mlody Uśmiech Masz cale zycie przed soba. W tak mlodym wieku powrot do formy bedzie szybki. To znaczy bedziesz mogl isc do szkoly 2-3 tygodnie po operacji.
Ja mialem moja operacje w wieku 32 lat. Moja plytke bede mial wyjeta za 28 miesiecy. Ja musze nosic przez 3 lata, a Ty ze jestes jeszcze mlody to gora dwa lata.
Bolu nie ma wcale duzego. Jezeli w szpitalu podaja Tobie nieodpowiednia ilosc plynow/tabletek przeciwbolowych to wtedy bedzie niewygodnie, ale za zwyczaj jest spoko.
A co do ceny lozka w Berlinie to za ta operacje kupisz sobie nowiutkie full wypas Audi A3.
W Polsce chyba Poznan jest najlepszy (z tego co tutaj czytam).

Pozdrawiam,
Rafal
Grand Canyon
Newbie
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 07, 2010, 11:12:18 »

Ja ide do Poznania na operację mając lat 31 a wadę mam naprawdę sporą. Aby zmniejszyć ból po operacji Nussa zaleca się przynajmniej przez kilka miesięcy przed zabiegiem ćwiczyć z pompką Klobego.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2010, 11:15:44 wysłane przez Grand Canyon » Zapisane
maxior24
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 07, 2010, 12:54:12 »

A który szpital dokładnie w tym Poznaniu ? Jak się dowiedzieć co jest potrzebne do umówienia się na wizytę ?(podobno czeka się nawet  2 miesiące więc chcial bym jak najszybciej) Jakie badania są potrzebne bo raczej lekarz rodzinny mi tego nie powie...
BezPC a Ty gdzie byłeś operowany ?
a czy siłownia jest zabroniona przez cały okres noszenia tej płytki? Czy ona mocno ogranicza twoje możliwosci fizyczne sprzed czasu gdy jej nie miales?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2010, 01:01:23 wysłane przez maxior24 » Zapisane
bezPC
Newbie
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 08, 2010, 04:12:25 »

Poczytaj sobie wykaz szpitali i klinik, tam sie dokladnie dowiesz co i gdzie w Poznaniu.
Badania na operacje to EKG serca i przeswietlenie CT calego torso. Przed sama operacja badania krwi itd. Ja polecam jeszcze zrobic sobie test na alergie do metali.
Ja mialem operacje w Berlinie. Najlepsza decyzja w moim zyciu Uśmiech
Silownia nie jest zabroniona przez caly okres. Najgorsze sa pierwsze 3 miesiace bo tylko wtedy jest mozliwosc ze plytka sie przekreci. Zreszta nie bedziesz w stanie nic podnosic na silowni przez pierwsze kilka miesiecy. Rolki papieru toaletowego beda sie wydawaly ciezarami Uśmiech Na silownie powinienes isc jak najszybciej po operacji ale tylko na delikatne kardio. Najlepszy jest rowerek i ruchoma bieznia. Nie mowie o bieganiu ale o spacerku na tej biezni.
Ruch ogromnie pomaga aby wrocic do stanu przed operacja. Powinienes zaczac chodzic po korytarzu w drugi dzien po operacji.
Plytka ograniczala moje mozliwosci fizyczne tylko przez pierwsze kilka miesiecy. W dwa miesiace po operacji musialem wspinac sie na 30 metrowe wieze telefoniczne Uśmiech Zamiast normalnych 5 minut wspinaczki, robilem to w 20 minut.
Nie powiem, na poczatku jest ciezko ale wszystko mozna przetrwac.

Pozdrawiam,
Rafal
bezPC
Newbie
*

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 08, 2010, 04:17:23 »

Zapomnialem jeszcze dopisac ze basen jest zalecany jak najszybciej po operacji.
W tydzien po operacji powinienes siedziec przez godzine w basenie. Nie mowie o plywaniu tylko o spacerach po dnie i kilku latwych cwiczeniach.
bezPC
Newbie
*

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 08, 2010, 06:06:16 »

Aby zmniejszyć ból po operacji Nussa zaleca się przynajmniej przez kilka miesięcy przed zabiegiem ćwiczyć z pompką Klobego.

Kto tak zaleca? To jest jakis mit. Bolu nie mozna okreslic wiec nie wiem kto tak Tobie powiedzial.
Pompka to jest wyrzucenie pieniedzy. Jezeli ktos ma wade gleboka to pompka nic nie pomoze, tylko operacja. A jezeli ktos ma mala wade to niech wyda te pieniadze na dobre wakacje zamiast sie meczyc z pompka latami.
Wiem ze na tym forum jest wielu zwolennikow pompki. Ile czasu minie zanim sie obudza i sami stwierdza ze sa w tym samym punkcie gdzie zaczynali.
Jezeli ktos juz sie nastawi na pompke to za wszelka cene nie kupujcie pompek zrobionych w "garazu". One moze wygladaja podobnie ale nie sa bezpieczne. Mozna nimi sobie krzywde wyrzadzic zamiast poprawic PE.

Do tego posta pewnie dopisze 10 osob i zostane ukrzyzowany za moje poglady na temat pompki. Ale niestety taka jest prawda.
SlepaStrzala
Newbie
*

Reputacja: +6/-6

Koksik

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 08, 2010, 12:39:35 »

Że tak w sumie zmienię temat wątku, ale; Co z tą pompką? Mógłbyś mi powiedizec? Bo wlasnie szykuję się do kupna, ponad połowa nazbierana, myslę, że starsi dołożą resztę i już bym kupował. Tylko mówisz, że męczy się z nią latami? Czy może nie jest tak, że po roku używania juz klatka jest ok, a nawet po paru miesiącach używania klatka zostaje na cały dzień prosta ?;/
Grand Canyon
Newbie
*

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 08, 2010, 06:39:12 »

Aby zmniejszyć ból po operacji Nussa zaleca się przynajmniej przez kilka miesięcy przed zabiegiem ćwiczyć z pompką Klobego.

Kto tak zaleca? To jest jakis mit. Bolu nie mozna okreslic wiec nie wiem kto tak Tobie powiedzial.
Pompka to jest wyrzucenie pieniedzy. Jezeli ktos ma wade gleboka to pompka nic nie pomoze, tylko operacja. A jezeli ktos ma mala wade to niech wyda te pieniadze na dobre wakacje zamiast sie meczyc z pompka latami.
Wiem ze na tym forum jest wielu zwolennikow pompki. Ile czasu minie zanim sie obudza i sami stwierdza ze sa w tym samym punkcie gdzie zaczynali.
Jezeli ktos juz sie nastawi na pompke to za wszelka cene nie kupujcie pompek zrobionych w "garazu". One moze wygladaja podobnie ale nie sa bezpieczne. Mozna nimi sobie krzywde wyrzadzic zamiast poprawic PE.

Do tego posta pewnie dopisze 10 osob i zostane ukrzyzowany za moje poglady na temat pompki. Ale niestety taka jest prawda.

To jest logiczne samo w sobie - jeżeli przez kilka miesięcy stosując pompkę, powiedzmy 2h dziennie, stopniowo podnosisz mostek i żebra o kilka centymetrów w górę to twoja klatka staje się bardziej elastyczna. Przygotowujesz w ten sposób klatkę do pozycji po włożeniu płytki Nussa. Jest to szczególnie zalecane u osób dorosłych, gdzie skostnienie klatki jest większe niż u dzieci.  Wiele osób potwierdza to, że młode osoby szybciej dochodzą do siebie po Nussie i odczuwają mniejszy ból niż dorośli. Chirurg obracając płytkę Nussa dosłownie w jednej chwili "wyrywa" twoją klatkę do nowego położenia można łatwo więc sobie wyobrazić, że konsekwencją tego będzie silny ból. Logiczne jest zatem to, że jeżeli klatka będzie bardziej elastyczna mniejszy też będzie ból bo napór mostka i żeber będzie tym samym zmniejszony ze względu na to, że wiele godzin klatka utrzymywana była w tym położeniu wcześniej za pomocą pompki. Ponadto wiele osób relacjonuje, że pompka może nie zniwelowała całkowicie ich wady lecz zmniejszyła ją chociażby nieznacznie, co już jest profitem przed operacją. Nigdzie nie napisałem, że pompka zlikwiduje całkowicie wadę i że należy ją stosować latami. Wyjątkiem jest przypadek jej twórcy - Eckharta Klobe - który zastosował ją radykalnie i połamał sobie żebra. Miał szczęście, że zrosły sie w prawidłowej pozycji.

Nie wprowadzaj ludzi w błąd co do pompki skoro jej nie stosowałeś. To, co napisałem powyżej potwierdza chirurg doc. dr hab. Marek Orkiszewski - żeby nie było że sobie tworzę nowe teorie jako laik Uśmiech.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2010, 06:46:39 wysłane przez Grand Canyon » Zapisane
SlepaStrzala
Newbie
*

Koksik

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 08, 2010, 07:19:02 »

no dobra mistrzu ;d tylko powiedz mi jeszcze, czy jak np bd nosił to 6 h dziennie, albo zostawiał na całą noc, to mam szanse, że klatka podskoczy chociaż o centymetr? (moja wada to około 2,3 - 2,5 cm)
Grand Canyon
Newbie
*

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 08, 2010, 07:28:50 »

no dobra mistrzu ;d tylko powiedz mi jeszcze, czy jak np bd nosił to 6 h dziennie, albo zostawiał na całą noc, to mam szanse, że klatka podskoczy chociaż o centymetr? (moja wada to około 2,3 - 2,5 cm)

Może być tak, że wada się zmniejszy o ten centymetr albo wcale. Nie zdołasz spać z pompką przez całą noc mistrzu Uśmiech.
SlepaStrzala
Newbie
*

Koksik

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 08, 2010, 08:15:23 »

czemu? Ponoć boli tylko na początku, później przy którymś tam użyciu już mniej, i da się żyć Język A ja mam dobry sen Uśmiech
Gdzieś też np. czytałem, że gość założył pompke (chyba nwet na tym forum :d) jednego dnia, a następnego wstając nadal miał klatkę prostą. Przez całą noc (ofc juz bez pompki), czyli gdzieś pewnie z 8h. To dużo.
Czytałem też (:d) , że kiedy mamy na sobie pompkę, to możemy czy nawet powinniśmy ćwiczyć klatkę (wyciskanie itp) przez co mięśnie przystosowywują się do nowego położenia. To prawda?
Grand Canyon
Newbie
*

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 08, 2010, 08:34:43 »

czemu? Ponoć boli tylko na początku, później przy którymś tam użyciu już mniej, i da się żyć Język A ja mam dobry sen Uśmiech
Gdzieś też np. czytałem, że gość założył pompke (chyba nwet na tym forum :d) jednego dnia, a następnego wstając nadal miał klatkę prostą. Przez całą noc (ofc juz bez pompki), czyli gdzieś pewnie z 8h. To dużo.
Czytałem też (:d) , że kiedy mamy na sobie pompkę, to możemy czy nawet powinniśmy ćwiczyć klatkę (wyciskanie itp) przez co mięśnie przystosowywują się do nowego położenia. To prawda?

To prawda bolało tylko na początku. Ja mam już ponad 30 lat, sporą wadę i dopompowałem klatkę do wizjera dopiero po 2 miesiącach. Niektórym klatka zostaje w prostym położeniu przez długi czas po ściągnięciu miseczki, innym krócej. Nie wiem czy dałoby sie radę chodzić w tym non stop tak długi czas - pewnie wytworzyłyby się krwiaki itp. Nie wyobrażam sobie spać z tym - nie boli ale jest niewygodne. Co do tych ćwiczeń to podobno prawda - poczytaj o tym na stronie http://klatka.info.pl/ tam jest wszystko wyjaśnione, nawet jest instrukcja użytkowania do ściągnięcia.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
motorowery romet lezaczek fisher price mentis lezaczek fisher price fewest corned beefdachy - suplementy - kenia wakacje - Noże kuchenne - tanie rozmowy z uk