PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
Luty 07, 2012, 04:57:55 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Linki sponsorowane
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Lublin  (Przeczytany 1346 razy)
Asymetrian
Newbie
*

Reputacja: +0/-0

« : Maj 29, 2010, 07:39:32 »

Witam szykuje się do operacji i mam klika pytań w sprawie kliniki w Lublinie.
1.Czy jest tam "dostępna" metoda ravitchera?
2.Miał już ktoś tam operacje?
3.Orientuje się ktoś jak tam sytuacja z kolejkami?
SlepaStrzala
Newbie
*

Reputacja: +6/-6

Koksik

« Odpowiedz #1 : Maj 29, 2010, 09:20:24 »

Witam, jestem z Lublina, trochę się dowiadywałem .

1. Z tego co wiem, tylko Nussa
2. A to pytaj dalej Język
3. Jak masz znajomości to dobrze, ale mój dobry znajomy chciał iść tam po nóż, to nawet ciężko było skonsultować się z lekarzem. Lublin to ogólnie, ciężka pod tym względem placówka.
Asymetrian
Newbie
*

Reputacja: +0/-0

« Odpowiedz #2 : Maj 30, 2010, 12:00:16 »

A może mi ktoś powiedzieć gdzie mogę przejść operacje metoda ravitchera, bez większych kolejek. Zdecydowałem się na tą metodę ponieważ nie chce kłaść sie dwa razy na stół.
bezPC
Newbie
*

Reputacja: +6/-4

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 02, 2010, 04:25:08 »

Asymetrian,

To jest metoda Ravitch (a) a nie Ravitchera Uśmiech A po drugie to i tak bedziesz musial miec druga operacje aby wyciagnac plytke po Ravitchu.
SlepaStrzala
Newbie
*

Reputacja: +6/-6

Koksik

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 02, 2010, 11:40:34 »

przecież płytki to Nuss, a Ravitch z tego co mi wiadomo, to częściowe łamanie żeber, czy cuś. Dokładnie nie wiem, ale przecież po Ravitchu nie idzie się jeszcze raz na stół...
bezPC
Newbie
*

Reputacja: +6/-4

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 02, 2010, 01:08:07 »

Po Ravitchu nie masz takiej samej plytki jak po Nussie ale masz taki pret ktory trzyma zebra w jednej pozycji. Tak jak ktos tutaj napisal, ten pret powinno sie wyjac 6-12 miesiecy po pierwszej operacji.
Tyle jest informacji na internecie ale nikomu sie nie chce czytac.
Grand Canyon
Newbie
*

Reputacja: +13/-5

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 04, 2010, 10:21:22 »

Po Ravitchu nie masz takiej samej plytki jak po Nussie ale masz taki pret ktory trzyma zebra w jednej pozycji. Tak jak ktos tutaj napisal, ten pret powinno sie wyjac 6-12 miesiecy po pierwszej operacji.
Tyle jest informacji na internecie ale nikomu sie nie chce czytac.

Dokładnie tak, chociaż są operacje Ravitcha jednoetapowe - bez płytki - malinka taką miała przecież niedawno. To pewnie zależy od wielkości wady, tak czy inaczej, operacja Ravitcha daje większe prawdopodobieństwo jej nawrotu i zwiększa sie ono szczególnie w przypadkach w których nie stosuje się płytki stabilizującej.
halibana
Newbie
*

Reputacja: +31/-35

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 05, 2010, 01:24:06 »

Dokladnie tak.

U mnie ravitch nawet nie wchodzil w gre, ale gdybym mial wybor tez bym sie nie zdecydowal.

Raz to blizny.
Dwa wieksze ryzyko nawrotu.

A plusem jest tylko mniejszy bol i krotszy pobyt w szpitalu.

Wiec jesli przypadek kwalifikuje sie na obie METODY  trzeba sobie odpowiedziec na pytanie :

- czy warto isc na skroty, na ravitcha i w zamian za mniejszy bol  miec  brzydsze blizny i wieszke ryzyko nawrotu

- czy lepiej wycierpiec swoje i miec wieksza nadzieje ze efekt pooperacyjny zostanie na zawsze twoim bratem

Moze troche generalizuje i uogólniam - ale po przeczytaniu dosc wielu informacji, dalej tak to bym rozpatrywal.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
przeprowadzki Jaworzno Dentysta Poznań coast-runners action game przeprowadzki Jaworzno podgarnerandki internetowe darmowe - autogaz samochodowy - strony www toruń - biuro rachunkowe bydgoszcz - komputery