PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
Luty 07, 2012, 05:25:50 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Linki sponsorowane
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: 13 lat i kilka pytań  (Przeczytany 2981 razy)
Grand Canyon
Newbie
*

Reputacja: +13/-5

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 17, 2010, 06:31:58 »

1: Z tego co się orientuję przy Ravitchu zbyt wielu nie ma. Przy Nussie ryzyko wystąpienia odmy, oraz tego że po wyjęciu płytki klatka może opaść. Ale Ty masz młode, elastyczne jeszcze kości, więc chyba Ci to nie grozi Uśmiech

Ryzyko nawrotu wady jest WIĘKSZE PO RAVITCHU, szczególnie w tak młodym wieku.
Janirka17
Newbie
*

Reputacja: +3/-0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 17, 2010, 10:07:41 »

Proszę Pana proszę mnie nie straszyć...! Bo właśnie będę Ravitchem naprawiana Język:)
Grand Canyon
Newbie
*

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 17, 2010, 11:34:25 »

Ja nie straszę, takie są po prostu fakty. Czy anestezjolog straszy mówiąc, że istnieje jakieś tam prawdopodobieństwo zatrzymania akcji serca podczas narkozy? Chichot
Janirka17
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 18, 2010, 09:36:07 »

No to prawda Uśmiech ale zawsze trzeba być dobrej mysli...! Uśmiech
konzo12
Newbie
*

Reputacja: +1/-1

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 18, 2010, 12:30:32 »

A w jaki sposób wada może się nawrócić ??
Grand Canyon
Newbie
*

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 18, 2010, 03:30:51 »

Po wyciągnięciu płytki, która stawia opór, mostek i żebra mogą zechcieć wrócić na swoją starą pozycję. Może to się zdarzyć nie od razu tylko po dłuższym czasie (kilka, kilkanaście miesięcy). Najlepiej jakby zdały relację osoby po nieudanym Ravitchu. Wiem, że były takie na forum. Z resztą po Nussie też może być nawrót wady.
konzo12
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 18, 2010, 04:01:30 »

Tylko, że przy Nussie jest wstawiana płytka. A w Ravitchu wycinane są przymostkowe chrzęste części żeber (zazwyczaj od 3 do Spoko. Więc pytam się w jaki sposób wada może się nawrócić w sposobie operacji metodą Ravitcha ?
Grand Canyon
Newbie
*

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 18, 2010, 04:44:46 »

Gdyby cokolwiek chciało sie Tobie poszukać w necie o Ravitchu lub poczytać forum wiedziałbyś, że w Ravitchu także wstawiają płytkę na okres 6 - 12 m-cy. Owszem są modyfikacje Ravitcha jednoetapowe - bez płytki - jednak ryzyko nawrotu wady jest wtedy jeszcze większe. Z drugiej strony podejrzewam, że Ravitch bez płytki stosowany jest przy mniejszych deformacjach.
streetball
Newbie
*

Reputacja: +18/-0

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 18, 2010, 11:17:00 »

Też myślałem nad Ravitchem a ide we wtorek na NUSS.
Przede wszystkim Ravitch przy szybkim wzroscie czyli w naszym wieku ja mam 15 lat może klata sie zapaść po operacji.
Ravitch jest lepszy dla starszych

Teraz kiedy patrze w lustro, i przypominam sobie wszystko to co było kiedyś ,jestem z siebie dumny jak Michael Jordan zdobywający 6. pierścień mistrza NBA Uśmiech

PE - Operowany Nuss'em 23.06.2010 Gdańsk
http://www.pectus.pl/index.php/topic,2976.0.html
Janirka17
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 20, 2010, 11:14:28 »

Przy Ravitchu nie wstawiają płytki proszę Pana...chyba że jest to zmodyfikowany Ravitch.../// przy zwykłym, nie ma płytek...
a to prawda że Ravitch jest dla starszych...czytając o nim, można sobie różne rzeczy pomyśleć...wycinanie, łamanie fuuuj...! Mnie zostały jeszcze 3 miesiące do operacji....okrutnie się boję...!
A za kolegę wyżej trzymam kciuki! Uśmiech
Janirka17
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 20, 2010, 11:20:41 »

Nie chciałam być oczywiście nie miła Panie Grand Canyon... Uśmiech z tego co wiem, to przy Ravitchu nie ma płytek...ale jest pręt jeżeli wada jest dość głęboka...
A Pan jest po operacji jaką metodą?
Pozdrawiam
Grand Canyon
Newbie
*

« Odpowiedz #26 : Czerwiec 21, 2010, 04:49:10 »

Nie jesteś w żaden sposób niemiła. Powiem więcej - masz rację. Dotarłem do oryginalnego artykułu Ravitcha z 1949 r. z którego wynika, że nie stosował on płytki stabilizującej tylko same szwy. Przyznaję się więc do błędu - operacja Ravitcha z płytką jest modyfikacją oryginalnej metody, nie odwrotnie. Odpowiedzmy sobie jednak na pytanie - po co ktoś zmodyfikował tak wspaniałą, bo jednoetapową, metodę. Pewnie po to, że było po niej zbyt dużo nawrotów wady. Obecnie, mówiać o operacji Ravitcha, potocznie rozumie się jej wariant z płytką.

Ja jestem przed operacją metodą Nussa pomimo mojego wieku (31 lat) i znacznej wady. Też myślałem na początku, że tylko Ravitch. Dwóch chirurgów i analiza różnych źródeł wybiła mi ten pomysł z głowy. Przyznaje jednak, że ryzyko powikłań jest większy przy Nussie i trzeba się bardziej namęczyć, no ale efekt lepszy i mniejsze ryzyko nawrotu. Chce być człowiek piękny to trzeba pocierpieć Uśmiech.

Nie mów mi per Pan bo się czuje bardzo staro Uśmiech

Dla dociekliwych oryignalny artykuł Ravitcha:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1514034/pdf/annsurg01349-0017.pdf
konzo12
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 21, 2010, 07:09:53 »

Czyli jak wybierać się na operację to tylko i jedynie Nuss ?
konzo12
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #28 : Lipiec 04, 2010, 08:30:47 »

Od około tygodnia mam taki uścisk na klatkę piersiową i płuca i jest mi ciężko oddychać, taki uścisk trwa 10-15 minut. Co mam zrobić w tej sytuacji ??
Janirka17
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #29 : Lipiec 06, 2010, 10:56:33 »

Do Pana Grand Canyon: Per Pan z racji grzeczności Uśmiech))

A co do Konzo12...
wydaje mi się że u Ciebie lepiej zastosować Nussa, tak jak wspomniałam masz młode kości które Ci się dopiero kształtują....
A co do tego ucisku...też to mam...jakby ktoś mi usiadł na klatkę...Trochę chamskie uczucie...Po prostu wybierz się do lekarza...Nie do Ortopedy, bo Ci to są niezorientowani w temacie, od razu wybierz się do Torakochirurga...Ci są tylko i wyłącznie od klatek...
I powiem Ci szczerze...od razu wybieraj się na operację, poczytaj trochę po forach, i dowiedz się czym to pachnie, przygotuj się psychicznie i nie słuchaj lekarzy którzy Ci powiedzą żebyś ćwiczył i się polepszy. Ja od 1 podstawówki ćwiczyłam non stop przez parę lat, i NIC! Uśmiech
Porozmawiaj z rodzicami jeżeli się boją, pokaż im to forum, niech się dowiedzą jakie niesie ze sobą konsekwencje Pectus...Bo tu chodzi o zdrowie, a nie o "widzi mi się..."
Pozdrawiam !;)
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
tworzenie stron wrocław linlaif jubiler Hotel Władysławowo Beton UjazdSkuteczne katalogowanie stron - www gry - karty magnetyczne - wyspy kanaryjskie czerwiec 2012 - dentysta szczecin