PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
Luty 07, 2012, 05:22:27
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
:
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
>
Pectus Excavatum / Pectus Carinatum
>
Zdjęcia
(Moderatorzy:
Xsantes
,
dabcio
) >
13 lat i kilka pytań
Strony: [
1
]
2
3
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: 13 lat i kilka pytań (Przeczytany 2980 razy)
konzo12
Newbie
Reputacja: +1/-1
13 lat i kilka pytań
«
:
Maj 26, 2010, 12:03:40 »
Mam 13 lat 166 cm wzrostu, ważę 51 kilo a to moje zdjęcia :
http://img532.imageshack.us/i/20100526q.jpg/
http://img231.imageshack.us/i/20100526002.jpg/
http://img63.imageshack.us/i/20100526001.jpg/
Pytania :
1. Czy w tym młodym wieku mogę to wyciągnąć ćwiczeniami ? A jeśli tak to jakimi ?
2. Czy w tym młodym wieku mogę użyć pompki i czy ona pomoże ?
3. Czy jest to duży/średni/mały dołek ?
4. Czy potrzebna jest operacja ?
Z góry dzięki
SlepaStrzala
Newbie
Reputacja: +6/-6
Koksik
Odp: 13 lat i kilka pytań
«
Odpowiedz #1 :
Maj 26, 2010, 04:41:20 »
hym....
1. Raczej nie. Osobiście nie znam nikogo, kto w ogole wyciągnąłby sobie dołek ćwiczeniami. Jedynie Paweł Korzeniowski (ten pływak) ale on miał chyba 7 lat jak zaczął na basen chodzić, więc już (raczej) za późno. Jednak myślę, że ukryć trochę możesz to pod mięśniami. W tym wieku trochę za wcześnie na trening siłowy, ale trening domatora byłby myślę dobry (trening o obciążeniu własnego ciała)
2. Tego nikt Ci nie powie poza lekarzem, bo nikt nie będzie chciał mieć Ciebie na sumieniu :p myślę, ze jest szansa, ale lekarz wie ;]
3. Raczej średni, ale tak usytuowany, że nie kuje w oczy ;]
4. Operacja... oj, skoro Ci nie przeszkadza to raczej nie ;] Lekarz...
konzo12
Newbie
«
Odpowiedz #2 :
Maj 26, 2010, 06:06:01 »
A do jakiego lekarza mógłbym się skierować w okolicach Warszawy może ktoś wie ?
SlepaStrzala
Newbie
Koksik
«
Odpowiedz #3 :
Maj 26, 2010, 06:32:03 »
jedź do Warszawy. Szukaj torakochirurga, oni się tym zajmują (klatkami)
konzo12
Newbie
«
Odpowiedz #4 :
Maj 27, 2010, 12:21:08 »
A wie ktoś może czy te ćwiczenia które opisał
wdl
w temacie
Ćwiczenia mające na celu wypchnięcie dołka.
pomogą ?
Cytat:
Cytat: wdl Marzec 29, 2008, 12:49:16
Mi lekarz zalecił:
- Robienie grzbietów z podnoszeniem nóg, ręce pod brodą, łokcie jak najwyżej. Liczenie do 10 (na oddechu). Powiedział, żeby postarać się dojść do 100 dziennie. Nie jedna seria tylko np. 5x po 20.
- Pompki ale nie takie zwykłe, tylko ręce trochę szerzej niż barki, dłonie wzdłuż osi ciała, klatka do samej ziemi podnosimy się do połowy, żeby nie 'zaciskać klatki'. Starać się pracować tak jakby plecami, a nie przedramieniem. Nie wiem jak to opisać ;P 60 powtórzeń w tym stylu. Następnie Zmienić ułożenie dłoni aby palce były skierowane do siebie (do wewnątrz) i znowu 60x.
- Postawa do podstawa - łopatki ściągnięte, brzuch wciągnięty, głowa wysoko
- Basen, basen, basen... Wyrobić kondycję do przepływania 60 długości bez większego zmęczenia, chodzić 2x w tyg.
- Poza tym sporty, które pomogą utrzymać dobrą postawę, ćwiczenie mięśni pleców - ludzie z wadą mają zazwyczaj słabsze mięśnie pleców i dlatego ćwiczenie mięśni klatki powoduje ściąganie jej do środka.
Powiedziała, że miała chłopaków takich jak ja z szewską klatką i wyszli z tego za pomocą takich ćwiczeń (moje zdjęcia w galerii). Nie są lekkie, nie mają za zadanie wyrobienia mięśni, lecz ich rozciągnięcia.
Ja ćwiczyłem niedługo, trochę lenistwa i teraz złamana ręka
Ale od tego tygodnia biorę się za basen. Ręka wydobrzeje i zaczynam wszystko
konzo12
Newbie
«
Odpowiedz #5 :
Maj 28, 2010, 11:50:51 »
A wie ktoś może jak jest z tą pompką ? Bo mam kilka pytań :
1. Czy nadal trzeba zaświadczenie od lekarza ?
2. Czy nadal trzeba ją brać zza granicy czy można ją już kupić w Polce ?
3. Czy cena się zmieniła na tańszą czy nie ?
SlepaStrzala
Newbie
Koksik
«
Odpowiedz #6 :
Maj 28, 2010, 12:20:27 »
1. tak
2. W Polsce możesz mieć używane, podróbki. Oryginał tylko w Niemczech
3. około 482 EU o ile dobrze pamiętam - wszystko zależy od kursu, jak trafisz na dobry czas, np jak euro będzie kosztowało 3,75 ((jak kiedyś w dobrych momentach) to łatwo policzyć że około 1800 zł
konzo12
Newbie
«
Odpowiedz #7 :
Maj 28, 2010, 12:38:52 »
Chyba trochę za drogo jak na niepewny sposób na wypchnięcie klatki
konzo12
Newbie
«
Odpowiedz #8 :
Maj 29, 2010, 06:08:26 »
Wie ktoś może do jakiego lekarza trzeba jechać najbliżej Warszawy żeby wystawił to zaświadczenie na pompkę ?
halibana
Newbie
Reputacja: +31/-35
«
Odpowiedz #9 :
Czerwiec 03, 2010, 11:57:49 »
Cytat: konzo12 Maj 28, 2010, 12:38:52
Chyba trochę za drogo jak na niepewny sposób na wypchnięcie klatki
wiesz drogo nie drogo, dla kogos kto od starszych w wieku lat 16 dostaje np auto i karte kredytowa zeby sobie je tankowac to nie sadze zeby bylo to dla niego drogo.
Rozni sa ludzie.
Niepewny - hmm sposob nie pewny ale nawet jak efekty nie beda zadowlajace, i bedzie jednak potrzebny NUSS to uprzednie pompowanie klatki podobno bardzo dobrze dziala na wynik operacji i leczenia jako calosci procesu.
No w sumie koszt terapii pompowaniowej to te 2000coś plus twoja praca np rok pompowania czy ile tam trzeba.
Wiec rzeczywiscie dosc duzo.
Ogolnie operacja czy jest bezwzglednie potrzebna nie wiem, moze nie a moze tak. Czasami taki pectus powoduje np bóle kregoslupa. Nie ma reguly do konca.
Konsultuj sie z lekarzami, dowiaduj - masz jeszcze czas. Wiele bym dal by DOWIEDZIEC sie o MOZLIWOSCI ZROBIENIA CZEGOKOLWIEK z pectusem u nas w KRAJU będąc w twoim wieku.
Pozdro
ps.
Te cwiczenia co podawal jakis lekarz - wg mnie mogą 1 na 800 pectusów wyprostowac :d ale na pewno beda dobre dla twojego, zdrowia , postawy i beda hamowaly ewentualne pogłębianie juz posiadanej wady!
«
Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2010, 12:00:13 wysłane przez halibana
»
streetball
Newbie
Reputacja: +18/-0
«
Odpowiedz #10 :
Czerwiec 07, 2010, 09:03:13 »
Jedno Ci powiem widziałem wiele ludzi na forum w wieku 20,30 lat i mówią ze żałują że mając te 15 lat nie zrobili sobie operacji. Także myśl , ja osobiście puki co bym przez jakiś rok : ostro basen i o pompce bym pomyślał , masz jeszcze troche czasu i nie dużą wade, ale myśl o tym. I pamietaj że najgorsze co moze byc to z PE siedzieć w domu
Teraz kiedy patrze w lustro, i przypominam sobie wszystko to co było kiedyś ,jestem z siebie dumny jak Michael Jordan zdobywający 6. pierścień mistrza NBA
PE - Operowany Nuss'em 23.06.2010 Gdańsk
http://www.pectus.pl/index.php/topic,2976.0.html
konzo12
Newbie
«
Odpowiedz #11 :
Czerwiec 08, 2010, 03:13:26 »
A co do tej pompki; do jakiego lekarza trzeba iść po zaświadczenie na pompkę najbliżej Warszawy ?
konzo12
Newbie
«
Odpowiedz #12 :
Czerwiec 15, 2010, 07:39:18 »
Mam pytania co do operacji metodą Ravitcha :
1.Czy z tą opercją wiążą się jakieś powikłania ?
2.Czy jest lepszy efekt kosmetyczny niż metodą Nussa ?
3.Czy jest klinika w Polsce w której można zrobić taką operację, jeśli tak czy refunduje to NFZ a jak nie to jaki koszt wynosiła by taka operacja ?
4.Po jakim czasie się do siebie dochodzi ?
5.W jakim miejscu są blizny, czy są duże i czy da się je usunąć laserowo ?
Z góry dzięki
«
Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2010, 07:43:24 wysłane przez konzo12
»
Grand Canyon
Newbie
Reputacja: +13/-5
«
Odpowiedz #13 :
Czerwiec 16, 2010, 06:59:38 »
Na wszystkie swoje powyższe pytania spokojnie znajdziesz odpowiedzi przeglądając forum ale chciałem Ci uświadomić coś innego, mianowicie - rób wszystko co możesz żeby nie dopuścić do pogłebienia wady. Jesteś w takim wieku, że pompka i ćwiczenia powinny Ci pomóc, koniecznie też zachowuj prawidłową postawę. Twoja wada nie jest taka wielka, ale istnieje ryzyko że to może się zmienić. Piszę tak ponieważ wiem po sobie. Ja miałem do 9-10 roku życia normalną klatkę. Potem zaczął u mnie pojawiać się mały dołek, wystające łuki żebrowe i wada z roku na rok się pogłębiała. Nie dbałem też o prawidłową postawę, efekt jest taki, że teraz mam spore PE. Pozdrawiam i życzę powodzenia w walce
Janirka17
Newbie
Reputacja: +3/-0
«
Odpowiedz #14 :
Czerwiec 16, 2010, 10:39:34 »
Witam
Postaram się troszkę Tobie podpowiedzieć
1: Z tego co się orientuję przy Ravitchu zbyt wielu nie ma. Przy Nussie ryzyko wystąpienia odmy, oraz tego że po wyjęciu płytki klatka może opaść. Ale Ty masz młode, elastyczne jeszcze kości, więc chyba Ci to nie grozi
2: Efekt kosmetyczny lepszy przy Nussie. Mniejsze blizny, poniżej pach 2-3 cm. Przy Ravitichu na długości klatki. Zależy czy Twoja wada jest duża, i jak dużo trzeba wyciąć...złamać..
3: Większośc klinik wykonuje i Nussa i Ravitcha. Nie wiem skąd jesteś, więc nie wiem gdzie było by Ci bliżej. Ale nie o to chodzi za bardzo. Chodzi o dobrego specjalistę. Nussa świetnie robią w Poznaniu. Ravitcha nie wiem. Ja lecę do Rabki końcem września na Ravitcha. Podobno dobre opinie. Nie wybieraj się do Zabrza.
Jeżeli jesteś ubezpieczony (nie chodzi o ubezpieczenie w szkole, zapytaj najlepiej mamy), operacja jest bezpłatna. Jeżeli prywatnie, koszt operacji to ok. 5-6 tys.
4: To zależy od każdego organizmu. Napewno tydzien w szpitalu...Potem parę tygodni w domu. Piszą tutaj że po ok. pół roku wracają do normalnej sprawności fizycznej
5: Przy Ravitchu blizny są duże. Ale po jakimś czasie słabo widoczne. Laserowo się da wszystko usunąć
Na początek najlepiej krem na blizny, potem pomyśl o laserze jeżeli to konieczne...
Ale lekarzem nie jestem, to tylko moje wnioski i informacje. Wybierz się do rodzinnego, poszperaj po forum o dobrych klinikach:
http://www.pectus.pl/index.php/board,11.0.html
Najlepsze informacje jednak są od tych, którzy operację gdzieś tam przebyli
Życzę powodzenia i mam nadzieję że chociaż trochę pomogłam
Pozdrawiam
Strony: [
1
]
2
3
Drukuj
« poprzedni
następny »