PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
Maj 22, 2012, 02:57:08 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Linki sponsorowane
Strony: 1 ... 5 6 [7]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pompka WŁASNEGO WYKONANIA!  (Przeczytany 13280 razy)
saito
Newbie
*

Reputacja: +6/-5

« Odpowiedz #90 : Kwiecień 23, 2011, 11:22:27 »

Witam. Po długiej przerwie uaktualniam temat. Ostatni raz na sobie miałem pompkę jakieś 7 miesięcy temu:) od tego czasu w mojej ocenie klatka prezentuje sie całkiem ładnie i nic "złego" sie z nią nie dzieje:) Cały czas ostro cwicze, zachowuje zasady "dobrej" postawy i nic mi sie nie pogarsza.

Foto z aktualnego stanu:)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cab5b77e0d6706cc.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d520a4abe28be350.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1a572d94800199cb.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3fd10f4acf378ef1.html

Jak sie to prezentuje?
Pozdrawiam Saito.
awesome
Newbie
*

Reputacja: +2/-0

« Odpowiedz #91 : Kwiecień 23, 2011, 02:08:05 »

Spoko, nie ma do czego się przyczepić.
somnium
Newbie
*

Reputacja: +6/-0

« Odpowiedz #92 : Kwiecień 23, 2011, 04:45:58 »

Jest OK ! Uśmiech
adas94
Newbie
*

Reputacja: +1/-0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #93 : Kwiecień 24, 2011, 08:14:09 »

Super!
00
Newbie
*

Reputacja: +4/-0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #94 : Kwiecień 27, 2011, 06:16:17 »

Moim zdaniem jest świetnie! Teraz to tylko ćwiczyć Mrugnięcie Ten przypadek chyba potwierdza, że w niektórych przypadkach pompka jest skuteczna.

Mam natomiast parę pytań odnośnie tego jak stosowałeś pompkę oraz jak zachowywała się klatka.

Jak wyglądało stosowanie pompki? Chodzi mi o takie sprawy:
  • jak długo miałeś pompkę na sobie na sobie przy jednej aplikacji?
  • ile razy dziennie starałeś się stosować sprzęt?
  • czy klatka często wracała do stanu pierwotnego? jeśli tak to po jakim czasie od ostatniej aplikacji?
  • czy pamiętasz może po jakim czasie stosowania (i jakiej systematyczności?) klatka utrzymywała się w prawidłowej pozycji znacznie dłużej niż na początku terapii?

Wydaje mi się, że nie tylko ja będę wdzięczny za odpowiedzi Mrugnięcie

Pozdrawiam i sztywności klatki życzę Mrugnięcie
saito
Newbie
*

« Odpowiedz #95 : Maj 09, 2011, 10:22:11 »

No wiec odpowiadam na pytania:
         zakładałem ją na 15-45 min, starałem sie zeby mostek utrzymywałsie cały czas na górze. W sumie czas utrzymywania sie w pozycji "wyciągnięty" był różny teoretycznie zalezał od tego co sie robiło w danym dniu, a w nocy jak sie spało (gdy na plecach było wszystko ok, jak sie połozyłem na brzuchu to była spora różnica) wiec to kiedy zakładałem pompkę było zależne tylko od poziomu mostka. Casem to wypadało 2 razy na dzień, z czasem co 2 dni. Nie podchodziłem do tego schematycznie.

Co do całego czasu kuracji - trwałą chyna 6 miesięcy. Po tym czasie zaczęła mi trochę skóra niedomagać a mianowicie, robiły mi sie małe czerwone plamki wyssanej krwi pod górne warstwy skory. Uznałem ze skóra jest juz zmęczona i czas przestać. Oboawiałem sie o to ze klatka mi wróci i będzie tak ja wcześniej... Wtedy jeszcze bardziej skupiłem sie na cwiczeniach oddechowych zeby rozciągać klate i wypychać mostek, mostek nie był na stałym poziomie raz nizej, raz wyzej... np gdy spałem na brzuchu budziłem sie z małym dołkiem, ale w trakcie dnia wracał do góry. Więc jego poziom sie wahał, lecz w ogólnym rozrachunku został tak jak widać na zdjęciach.

Inne moje spostrzeżenie to ze mostek cały czas ma wahania swojej wysokości, pewnie zwracam na to uwagę tylko dlatego ze orientuje sie w tym temacie, a zwykły śmiertelnik w ogóle nie pomyślał by o tym... (oczywiście chodzi mi o spanie i róznego rodzaju prace, stylu zycia itd) i pewnie ludzie z normalną klatą tez tak mają.

Pozdrawiam Saito.
00
Newbie
*

Reputacja: +4/-0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #96 : Maj 23, 2011, 09:50:50 »

Saito, jakie ćwiczenia oddechowe stosowałeś (dalej stosujesz?) mógłbyś odpisać w temacie "support"?
saito
Newbie
*

« Odpowiedz #97 : Lipiec 18, 2011, 02:08:45 »

Witam. Wystąpiła moja mała nieobecność na forum Mrugnięcie

Ćwiczenia oddechowe jakie stosowałem, to zwyczajne głębokie wdechy, przy których cały czas mialem napięty brzuch - IMO całkiem dobrze to działa na łuki zebrowe i oczywiście wypychanie mostka. Proces ten jest podobny do tego jaki mimowolnie dzieje sie u pływaków czy kolarzy itd... mają oni płuca o pojemności 7-8L, co u przeciętnego człowieka oscyluje w przedziale 4,5-5L Ponoć Ian Thorpe ma 11L Szok..... Oczywiste jest to ze proces powiekszania pojemności płuc, za czym idzie tez w parze obwód klatki piersiowej jest bardzo wolny, niemniej jednak myśle ze warto to stosować bo napewno nie zaszkodzi, a jeśli nie pomoze to przynajmniej pocwiczymy sobie płucka. A w naszym przypadku także wypychnie mostek, co mocno ułatwia stosowanie pompki.
Obecnie praktycznie juz tego nie stosuje, ponieważ pełne oddechy wykonuje podczas treningów i myśle ze to wystarczy, a poza tym gdy dochodzi do tego wysiłek fizyczny to klatka sama sie poszerza.

Kolejnym zabiegiem który sam wymyślilem i stosowałem to utrzymywanie powietrza w płucach.
Przyjmijmy ze pojemność moich płuc to 7,5L. Podczas normalnego oddychania przy wydechu niech będzie w płusach 1L powietrza a przy wdechu 3L, ja natomiast starałem sie oddychać w taki sposób ze przy wydechu było 5L powietrza, a wdechu 7L, (jest to trudne, ponieważ trzeba sie mocno skupic, bez skupienia po kilku oddechach zapominałem o tym  Niezdecydowany ) Dobrze wychodzi mi to podczas jazdy np samochodem, lub w innych czynnościach gdzie jestem w jednej pozycji i mam troche wolnego czasu - również gdy kieruje. Po choćby 15 minutach takiego oddychania mozna wyczuć różnicę. A fajny efekt zauwazyłem gdy robiłem to przez 2 godziny Uśmiech
W tym cwiczeniu jest problem z systematycznością i kontrolą naturalnego procesu jakim jest oddychanie, aczkolwiek jest to wykonalne, i myśle ze zgdyby wprowadzićcykliczność i systematyczność np 2 razy dziennie po 30min, to efekty były by widoczne, szczegolnie przy równoczesnym stosowaniu pompki.

Pozdrawiam i szerokości w klacie!!
adas94
Newbie
*

Reputacja: +1/-0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #98 : Listopad 15, 2011, 10:03:38 »

dawno się nie odzywałeś w tym temacie, może gdzie indziej ale nie śledziłem, więc chciałem się zapytać czy używałem pompki w ostatnim okresie a jak nie ,czy klatka została w prawidłowej sytuacji?
kylline
Newbie
*

Reputacja: +0/-0

« Odpowiedz #99 : Grudzień 06, 2011, 07:01:11 »

ja wiem jak taka pompke zrobic...
juz wczesniej myslalem jak ja moge wykonac i juz wiem Chichot
a poza tym to efekty super!!! tylko nie ladnie ze nie chcesz powiedziec jak to zrobiles ;/
ta guma to sylikon? bo ja tak mysle wlasnie.
nie wiem czy tak to robiles, ale opisze moj pomysl Uśmiech
robie forme na ta miseczke --->wlewam tam sylikon na spodzie kladac wizjer z plastiku jakiegos grubego-->
przewiercam w wizjerze otwor potem trzeba go nagwintowac, i wkrecic do tego rurke z gwintem---> zostaje tylko zamontowac gruszke i to tyle..
dobrze to opisalem? Chichot
« Ostatnia zmiana: Grudzień 06, 2011, 10:42:32 wysłane przez kylline » Zapisane
motórzysta
Newbie
*

« Odpowiedz #100 : Grudzień 06, 2011, 07:35:44 »

Na moją logikę dobrze ;] A skąd wziąć gruszkę? W domu szukalem i nic, taka się nada http://allegro.pl/oryginalna-pompka-do-spuszczania-paliwa-firmowa-i1931591827.html ?
kylline
Newbie
*

« Odpowiedz #101 : Grudzień 07, 2011, 09:57:24 »

nie dlugo zaczynam sam robic taka pompke Uśmiech
teraz mysle jak zrobic forme na miseczke ;]
zobaczymy czy mi sie uda..
a co do tej gruszki to wlasnie taka zamierzam kupic :]
motórzysta
Newbie
*

« Odpowiedz #102 : Grudzień 08, 2011, 04:11:22 »

Gruszkę już zamówilem, miska najpóźniej będzie skończona w sobotę ;]
Strony: 1 ... 5 6 [7]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Rower SEDONA CITY W 2011 Giant - Curriculum Vitae - allplayer download - doradztwo personalne - tworzenie stron szczecin