Siema, dość długo mnie na tym forum nie było, ale postaram się odpowiedzieć na twoje pytanie.
Zacznę od tego,że operację miałem na początku stycznia 2010, pierwszy raz na basanie byłem jakieś 3 tyg. po operacji( lekarz stwierdził,że mogę zacząć pływać, bo blizny już sie zagoiły,oraz pomorze mi to szybciej wrócić do pełnej sprawności).
3 miesiące po operacji(marzec2010) poszedłem pierwszy raz na siłownie(oczywiście za zgodą lekarza), na początku było ciężko(miałem mniej siły niż przed operacją), ale teraz jak już trenuje regularnie 3 razy w tyg. to jest ok.
Jeżeli chodzi o sporty kontaktowe to na wf zacząłem trenować w połowie kwietnia.(na początku bałem się, ale myślę,że to jest sprawa psychiki każdej osoby, zresztą to samo mówił mi lekarz, że jedni bez problemów zaczną skakać,grać,trenować 2 miesiące po operacji, a inni w ogóle)
Teraz jestem 6 miesięcy po operacji i mam zamiar wrócić do treningów piłki nożnej.(o klatę już się nie przejmuję, bo nie czuję,że mam coś w sobie i już nie pamiętam co przechodziłem 6 miesięcy temu, jedyny problem to kondycja, bo wiadomo, że jak się nie trenowało 6 miesięcy to będzie ciężko)
Pozdrawiam, jak chcesz jeszcze coś wiedzieć to postaram się odpowiedzieć.

i życzę powrotu do zdrowia