PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
Maj 20, 2012, 05:53:32 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Linki sponsorowane
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: POMPKA - start  (Przeczytany 7088 razy)
Pixel
Newbie
*

Reputacja: +0/-0

Zobacz profil Email
« : Maj 15, 2009, 10:17:23 »

Wtam

Zajrzalem na te forum pierwszy raz jakiś czas temu i tak sobie przeglądam te wątki. W tamtym roku (albo dwa) omało co bym się nie zoperował ale zrezygnowałem co się zbiegło akurat w czasie kiedy wynikła afera z rzekomym molestowaniem przez pewnego lakarza 3 dzieciaków. Dowiedziałem się o tym z tego forum co później nie w prost potwierdziła pielęgniarka, która do mnie dzwonila się zapytać dlaczego się nie pojawiłem (było też o tym w gazetach). Jedno mnie tylko dziwi dlaczego wszystkie posty na ten temat znikły z tego forum ... No ale ja nie o tym.

Kupiłem sobię pompkę z nadzieją, że cos mi ona pomoże. Mam zamiar opisywać swoje postępy na tym forum, żeby pomóc w podięciu decyzji tym co się zastanawiają nad jej kupnem.

Załatwianie zacząłęm od wizyty u dr Orkiszewskiego, który z tego co mi wiadomo może jako jedyny w Polsce wystawić zaświadczenie potrzebne przy kupnie pompki. Wizyta była w Poznaniu. Lekarz naprawdę konkretny i odpowiada na wszystkie pytania jakie przyjdą do głowy a nawet jeśli w tym momencie, żadne nie przyjdzie do głowy to i tak pewnie się dowie tego o co mogłoby się zapytać bo naprawdę lekarz porusza wszystkie tematy zwiazane z tą pompką od jej zastosowania budowę po budowę układu kostnego, jak to wszystko funkcjonuje i co od czego zależy.  Duży uśmiech

Po zdobyciu odpowiedniej wiedzy i zapału, kórego dostałem po wizycie przyszedł czas na zorganizowanie kasy  Język No i od wczoraj jestem posiadaczem tej "cudownej" pompki  Duży uśmiech

Sam kontakt z dr Klobe (producentem pompki) przebiegał drogą mail'owa. Szybko i konkretnie. Odpowidzi na maila dostawalłem prawie odrazu.

Zestaw składa się z :

-pompki
-instrukcji w jezyku polskim
-miarki
-no i zapasowych elementów

Moją wadę dr Orkiszewski ocenił na małą (2cm). Jaka jest dla mnie to zależy od nastawienia raz mi to zwisa a raz przeszkadza w pojściu na basen.

Tutaj sami możecie ocenić:

http://img200.imageshack.us/img200/5769/start1.jpg
http://img268.imageshack.us/img268/3571/start2.jpg
http://img199.imageshack.us/img199/4602/start3.jpg
http://img196.imageshack.us/img196/5387/start4.jpg

Dzsiaj 1 raz założyłem pompkę na 15 min i napompowałem tak do połowy jej możliwości. Położyłem sie na łózku tak jak pisało w instrukcji ale nie miałem jakis zawrtotów głowy ani innych dziwnych dolegliwości. Tylko jak pompowałem to czułem jak mi sie klatka podnosi. Po napompowaniu wstałem i zacząłem chodzić po domu. Przy każdej nawet drobnej czynności jak picie herbaty czułem jak mostek i mięśnie mi pracują, wtedy czułem taki delikatny ból(może nawet nie ból ale coś w tym stylu taki słaby). Po 15 min ściągnąłem ją i klatka opadła może po 15 min do pierwotnego kształtu, nie wiem dokładnie i le to trwało ale nie było odrazu. Zdjęc narazie nie umieszczam bo nie ma to sensu.

Następne zdjęcia postaram się umieścić po tygodniu, później po miesiącu, po 3 itd w miarę możliwości.
Jak znaję trochę czasu to opisze co mi powiedział dr Orkiszewski i jakie ma się perspektywy.

Pixel
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Maj 24, 2009, 07:57:01 »

Minął tydzień jak używam pompki. Oto zdjęcia

Zaraz po ściagnieciu:

http://img37.imageshack.us/img37/9139/dsc00272e.jpg
http://img35.imageshack.us/img35/1953/dsc00273e.jpg
http://img33.imageshack.us/img33/781/dsc00274zjk.jpg
http://img32.imageshack.us/img32/7137/dsc00275n.jpg
http://img20.imageshack.us/img20/3907/dsc00276y.jpg

i godzina po:

http://img37.imageshack.us/img37/8188/dsc00277z.jpg

Przez 1 4 dni używąłem jej po 15 min pożniej po h. Efekt utrzymuje się jakieś kilka godzin ale powoli klatka wraca do swojego poprzedniego kształtu ale już chyba nie tego co na początku przynajmniej takie mam wrażenie. Puki co narazie ciężko coś powiedzieć. W trakcie noszenia pompki ćwicze. I tu jest problem że jak ćwiczy się intensywniej to skóra sięszybko poci i pompka się ślizga wpuszczając powietrze  Niezdecydowany . Bo tak jak mówił dr Orkiszewski pąpka ma za zadanie wypchać kości a my mamy za zadanie ćwiczyć, żeby mięsnie się przystosowały do nowej pozycji żeber i zaczęły je utrzymywać a nie wciągać na swoje poprzednie miejsce.
wdl
Newbie
*

Reputacja: +6/-2

« Odpowiedz #2 : Maj 28, 2009, 11:54:26 »

Witam,
Zaraz po zdjęciu klatka jest idealna. Godzinę po także rewelacyjnie to wygląda, ale nie można zapominać, że Twoja wada jest nieduża. Życzę wytrwałości w ćwiczeniach i sukcesów. No i czekamy na następną relację Uśmiech
Radeq1988
Newbie
*

Reputacja: +1/-3

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Maj 29, 2009, 01:10:57 »

WOW, jestem w szoku, z tego co widać na zdjęciach to efekt po pompowaniu 100% . Wada nie duża, ale jednak lejek jest ewidentny,
taki stan jak widać na zdjęciach utrzymuje się długo ? czy to jednak syzyfowa praca ?
Kriter
Newbie
*

Reputacja: +10/-7

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Maj 29, 2009, 01:01:52 »

Radek

Stosuję pompkę już prawie 3 msc i powiem jedno- nie żałuję ani grosza wydanego na ten wynalazek.
Sprawdź moje posty ze zdjęciami, niedługo dorzucę nowe foty.
Pixel
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Maj 29, 2009, 10:42:54 »

Nie jest to syzyfowa praca. Zakładam ją codziennie po 2h i efekt sie utrzymuje przez calą dobę tylko, że w miarę czasu klatka się zapada lekko ale makxymalnie tak do połowy tego z czym zaczynałem więc jak dla mnie super biorąc pod uwagę, że to dopiero 2 tydzień. Zgodnie z zaleceniami lekarzy ćwicze w trakcie przez pierwsze 30min-1h(narazie nie jakoś intensywnie)  i czuje, że mięsnie wokół mostka pracują. Nawet po niewielu lekkich powtorzeniach na początku miałem takie lekkie zakwasy  Duży uśmiech. No i odrazu też nie zaczynałem ćwiczyć tylko łaziłem po domu i robiłem co się dało, żeby przyzwyczaić mięśnie ( pokój nigdy nie był tak często sprzątany  Spoko ).  Pozatym bardzo ważny jest oddech jak nie najważniejszy. Ja zanim zacząłem się interesować pompką zauważyłem u siebie, że oddycham "brzuchem" a nie klatką. Probówałem ćwiczyć oddech i przynajmniej w moich oczach to pomagało ale niewiele bo jednak chrząstki ciężko ruszyć z miejsca. Teraz widząc efekty zacząłem przywiązywać do tego większą wagę i w każdej chwili próbuje panować nad oddechem i "nauczyć" się oddychać na nowo tak jak powinno się to robić  Język .
Jak kupowałem pompkę to moim celem przedewszystkim było chociaż zmniejszenie tej wady tak z połowę. Teraz jak widze efekty to połowa już nie wystarcza  Chichot . Ciekawe jaki to będzie miało efekt w dłużdzej perspektywie czasu.
Peterus
Newbie
*

Reputacja: +0/-2

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 21, 2009, 01:38:50 »

Hey Pixel efekty masz rewelacyjne. Podaj ile masz lat, wzrost i wagę bo to przede wszystkim ma tutaj chyba największe znaczenie. Bardzo mnie to interesuje bo mam podobną jęśli nie identyczną budowę klatki jak ty. Może moja jest trochę bardziej widoczna, ale to wynika chyba z tego, że jestem osobą bardzo szczupłą , chyba nawet za bardzo. Dlatego pytam o wzrost i wagę. Możesz podać jeszcze ile masz w pasie i w klacie na wysokości mostka (ogólnie jakiej jesteś postury). Życzę powodzenia w lepszym życiu z pompką  Duży uśmiech.   
Peterus
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Październik 25, 2009, 07:36:00 »

Pixel podaj swó numer gg.
Mój numer gg: 13832725; e-mail: donker4@gmail.com
Pixel
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Listopad 02, 2009, 11:53:07 »

Cześć, trochę czasu tu nie zaglądałem bo było mizerne zainteresowanie tym postem. Dzisiaj już nie mam siły pisać co i jak ale w najbliższych dniach postaram się opisać co się zmieniło od pierwszego użycia. Jednak już teraz mogę powiedzieć, że przynajmniej w moim przypadku lepiej działa noszenie pompki co 2 / 3 dni a to dlatego, że jak nosiłem ją codziennie i to czasem dość długo to klatka traciła sztywność i efekt był taki, że jak jeden dzień jej nie nosiłem to miałem wrażenie, że wada się nawet powiększa. Dlatego zacząłem ją nosić średnio co 2 / 3 dni i to przynajmniej w moim odczuciu przynosiło lepszy efekt. Zresztą najważniejsze chyba jest oddychanie. Zanim ktoś zacznie ją stosować powinien ćwiczyć oddech. Ja po zdjęciu pompki idę pobiegać i staram się oddychać całą klatą tak jak się powinno ale przez to straciłem na masie Język i ogólnie schudłem bo wiadomo, że bieganie budowaniu masy nie pomaga Język . Mam dopiero teraz zamiar iść na siłkę. Ale tak ogólnie pompka pomaga i jestem z niej zadowolony. Jak ją kupowałem to chciałem przynajmniej w połowie zlikwidować wadę ale apetyt rośnie w miarę jedzenia Chichot.
kilimandzaro
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Listopad 03, 2009, 12:19:21 »

Ile kosztuje ta pompka? Od jakiego wieku można ją stosować?
Kriter
Newbie
*

Reputacja: +10/-7

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Listopad 13, 2009, 09:51:44 »

Co do wieku od ktorego mozna z niej korzystac to wydaje mi sie, ze powinno sie to skonsultowac z lekarzem. Sa male pompki, gdzie widac ze nawet 10 latek moglby ja nosic. W tej chwili pompka to wydatek około 2500 pln
Pixel
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Listopad 16, 2009, 03:08:28 »

Jestem tego samego zdania co kolega wyżej. Najpierw trzeba skontaktować się z lekarzem. Na wakacjach dałem za nią ok 2400 z haraczem dla banku. Chciałem wrzucić fotki ale niestety Windows 7 nie akceptuje moich sterowników do komórki wiec trzeba będzie poczekać Chichot
Peterus
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Listopad 19, 2009, 11:32:16 »

Pixel podaj swój numer gg. Ciężko się z tobą skontaktować przez to forum a chciałbym mieć do ciebie jakiś kontakt.
Peterus
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Listopad 26, 2009, 12:17:30 »

Jeśli chodzi o utratę sztywności w klatce to podobno jest to efektem mikropęknięć i jest to szczególnie odczuwalne na początku kuracji. Potem powinno to wrócić do normy. Problem jest taki, że zdaje się używasz jej już ok pół roku. Ja na twoim miejscu skontaktowałbym się w tej spawie lekarzem i pił dużo mleka. Każdy wie że mleko to wapń, a to kolei oznacza mocne kości, które zwiększają sztywność klatki piersiowej.
Pixel
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Grudzień 07, 2009, 09:57:33 »

tak przez te mikropekniecia poszedlem na ostry dyzur bo myslalem ze mam polamane rzebra Język teraz uzywam srednio raz na tydz i jest tak mniej wiecej poprawa o polowe i dalej nie idzie ale dla mnie to i tak duzo niedlugo zamieszcze foty. a co do gg sorki zadko bywam na gg ale niedlugo sie odezwe :]
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
szafy - skup telefonów - jaki kredyt hipoteczny - katalog stron - Pogoda Wiżajny