PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
Maj 20, 2012, 05:45:14 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Linki sponsorowane
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ćwiczenia pooperacyjne  (Przeczytany 1609 razy)
betusia
Newbie
*

Reputacja: +3/-1

« : Maj 10, 2006, 01:42:48 »

Po operacji PC trzeba ćwiczyć z użyciem kijka. Oto mój poszpitalny zestaw ćwiczeń... Może się komuś przyda.

- poz.wyjściowa - chwyt kijka oburącz na szer.barków
 * unoszenie ramion - wdech, opuszczanie kijka - wydech

-kijek oparty na karku
 *poz.wyjściowa jak wyżej - sktoskłony, najpierw równoimiennie (lewy łokieć do lewego kolana     i prawy łakieć do prawego kolana)
 *ćwiczenia połączone z wydechem w trakcie skrętoskłonu

-chwyt kijka w połowie długości
 *skłon boczny z jednoczesnym unoszeniem kijka - wdech, powrót - wydech

-chwyt kijka (jak wyżej)
 *unoszenie - wdech, opuszczanie(sprężywnowanie do podłoża) - wydech

-pozycja wyjściowa - kijek oparty na barku
*wyrzut kijka w górę z jednoczesnym prostowaniem łokcia - wdech, powrót na bark - wydech

-ćwiczenia oddychania przeponowego - czuli ćwiczenia które wykonuję już codziennie od dawna, na przykład oddychanie z Encykopedią PWNna brzuchu
(trzeba zawsze pamiętać, że przy ćwiczeniach oddechowych wdech wykonujemy zawsze nosem, a wydech ustami!!!)

Poza ćwiczeniami są jeszcze inne zalecenia pooperacyjne...
Nie można ćwiczyć intensywnie, nie można dźwigać ciężkich toreb z książakmi i zakupami, nie można też się wystawiać na słońce, opalać się itp.
Występuje też po op. skłonność do garbienia się (kiedy tak naprawdę powinno się zyskać pewność siebie i wręcz odwrotnie wyprężać się)... Jednak kiedy się zgarbi to wydaje się, że mniej boli - jest to zludzenie - dlatego bardzo dobrym rozwiązaniem jest noszenie pajączka...

monia
Newbie
*

Reputacja: +1/-0

« Odpowiedz #1 : Styczeń 04, 2007, 10:43:55 »

Pozdrowienia Betusia. Dzieki sliczne za obecność na tym forum. Tak jak kiedyś Ty, ja też mam kurza klatkę piersiowa. Mam nadzieję, że kiedyś te ćwiczenia i mi się przydadzą. Ja jestem tu dopiero od wczoraj i chyba to cud, że Was znalazłam. Może kiedyś uda mi się z Tobą porozmawiać Betusia bo mam do Ciebie ogrom pytań. Pozdrawiam.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
perfumy - perfumy męskie - kenia - Dozowniki do mydeł - wypożyczalnia samochodów warszawa