PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
Maj 20, 2012, 05:20:40
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
:
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
>
Pectus Excavatum / Pectus Carinatum
>
Operacja
(Moderatorzy:
Xsantes
,
dabcio
) >
Operacja juz po
Strony:
1
[
2
]
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Operacja juz po (Przeczytany 4544 razy)
tamarind17
Newbie
Reputacja: +2/-0
Odp: Operacja juz po
«
Odpowiedz #15 :
Październik 25, 2009, 07:20:10 »
no zdjecia super oby u mnie wygladalo podobnie po operacji
mam nadzieje ze z poczatkiem marca bede wstanie juz do szkoly isc
pozdrawiam
martek
Newbie
Reputacja: +0/-0
«
Odpowiedz #16 :
Październik 25, 2009, 09:43:08 »
no to ciekawe panowie bo lekarz w dcchp chciał operacje zrobic mi mniej więcej 11 listopad żebym jak najmniej zawalił szkoły. Powiedział, że jak jestem rozsądny to tydzień po mogę spokojnie się udać do budy. Ja się wolałem ustawic na tydzien przed przerwą świąteczną, żeby miec te 3 tygodnie wolnego, bo rożnie może byc
widzę, że efekty dobre operacji, pozdrowienia
bek
Newbie
Reputacja: +3/-1
«
Odpowiedz #17 :
Październik 25, 2009, 10:59:54 »
Cytat: martek Październik 25, 2009, 09:43:08
no to ciekawe panowie bo lekarz w dcchp chciał operacje zrobic mi mniej więcej 11 listopad żebym jak najmniej zawalił szkoły. Powiedział, że jak jestem rozsądny to tydzień po mogę spokojnie się udać do budy. Ja się wolałem ustawic na tydzien przed przerwą świąteczną, żeby miec te 3 tygodnie wolnego, bo rożnie może byc
widzę, że efekty dobre operacji, pozdrowienia
Wiesz, zależy jaką masz wadę ; - ) Ja miałem bardzo duże wgłębienie i dwie płytki. Założeniem było, żebym poszedł 3 - 4 tygodnie od operacji do szkoły. 5 dzien po operacji czułem się świetnie i zostałem wypisany do domu. Schudłem niemiłosiernie bo aż 10kg, nie miałem apetytu na nic, jadłem tylko owoce. Jednak zrobiłem bardzo duży błąd bo cały czas leżałem, zamiast się ruszać robić zalecane ćwiczenia... I aż w końcu z 10 dni po operacji starałem wychodzić się na dwór, kończyło się to zadyszką po paru metrach ! Jak wróciłem do domu to miałem puls chyba z 180. Na kontroli okazało się ze mam ten płyn, odrazu morfina i wysysanie.. za pierwszym razem zleciało jakieś 1,5 litra... NIE POLECAM NIKOMU TEGO, jest to okrutne ; / Teraz juz staram sobie tego nie przypominac bo az ciarki mi przechodza... Po tym płynie, gdy juz mi zlecial czułem się fantastycznie, mogłem przejść pare kilometrów jak wcześniej przed operacja bez problemu.
Jescze żałuje tylko jednego! Że nie zrobiłem sobie zdjęcia mojego wgłębienia, bo naprawdę było okrutne ! Od 3 lat nie przebierałem się zdejmując koszulkę na wf, nie pokazywałem tego publicznie. Tata patrząc na to robił zkwaszoną minę, nie dziwię mu się. Pozatym wczesniej moi rodzice nie akceptowali czegoś takiego jak operacja, nawet ja nie byłem pewny. Stało się to dość przypadkiem kiedy miałem zaparcie i udałem się do szpitala na badania i tam akurat jakiś lekarz badał mi brzuch i zauwazył wadę, odrazu powiedział, że takie coś sie operuje i dał namiary na lekarzy itp. W sumie to dzięki niemu miałem tą operację.
Pozdrawiam i jak co piszcie : PP
martek
Newbie
«
Odpowiedz #18 :
Październik 26, 2009, 07:22:30 »
ja mam mieć 1 płytkę, a wgłębienie na całej długości klaty, w dołku z 3cm.. cholera..to juz 1.5 miesiaca i pod nóż..
tamarind17
Newbie
Reputacja: +2/-0
«
Odpowiedz #19 :
Październik 26, 2009, 11:01:40 »
martek ja też mam mieć 1 płytkę i się dziwie, mam wadę 3,8cm w dodatku dosyć rozległą, ale jestem dobrej myśli
bek mam pytanko: jak minęły Tobie wakacje? pierwsze lato z "normalna" klata, było lepiej? :>
bek
Newbie
«
Odpowiedz #20 :
Październik 27, 2009, 03:51:14 »
Cytat: tamarind17 Październik 26, 2009, 11:01:40
bek mam pytanko: jak minęły Tobie wakacje? pierwsze lato z "normalna" klata, było lepiej? :>
hah no a jak , z radością zdejmowałem koszulkę nad morzem/ na basenie / nad jeziorem okularki i lans ^^
bek
Newbie
«
Odpowiedz #21 :
Listopad 08, 2011, 05:39:02 »
hello again : ) nie zaglądałem już tu dawno bo nie było potrzeby, ale teraz jak wiadomo nadchodzi czas wyjęcia płytek. Operacje miałem w marcu 2009 roku, więc już jade z nimi 2.5 roku ponad i klatka jest w świetnym stanie. Teraz pytanie mam do tych, którzy przeszli już to wyciąganie, nie chce mi się szczerze przeglądać innych tematów, dlatego skorzystam z okazji i zapytam się w tym.
- Jaki ból po wyjęciu ?
- Ile się leży w szpitalu po wyjęciu?
- Są podlączane jakieś mocniejsze znieczulenia do kręgosłupa coś takiego jak przy zakładaniu ?
- Czy wada może się cofnąć ?
Czekam na odpowiedzi, ew jakieś pytania dla początkujących chętnie udziele pomocy.
Pozdrawiam.
halibana
Newbie
Reputacja: +31/-35
«
Odpowiedz #22 :
Listopad 15, 2011, 12:25:07 »
Szkoda ze nie dales zdjecia sprzed, ale widzialem zdjecia po ...
Jesli to prawda, ze miales taki pectus jak na tej miniaturce to prawdopodobne,ze
twoj pectus jest jednym z najlepiej naprawionych ever. Na twojej klatce nie widac zadnego sladu po nim .
Normalnie oczy przecieram, powodzenia przy wyciaganiu. pozdro
maniacus
Newbie
«
Odpowiedz #23 :
Listopad 23, 2011, 08:40:45 »
ja tez mam płytkę ( a nawet dwie;P hihihi) rozmawiałem z lekarzem podobno wyciaganie nie jest bolesne. ewentualnie troche rana moze szczypać ale to normalne. 2-5 dni i wychodzisz do domu
wklejam fote na serva to wam potem wysle.. see you ;*
byłem pectusem ale juz nim nie jestem!!
bek
Newbie
«
Odpowiedz #24 :
Luty 21, 2012, 01:23:20 »
Witajcie. Tak więc operacja 23 kwietnia w Poznaniu
będzie ktoś akurat tego dnia/w tych dniach? chętnie z kimś pogadam tam bo wieje nudą tak leżeć samemu, a konsola/kom też sie nudzi
. Te terminy w Poznaniu są tak zapchane, że masakra... jak byłem jakoś w
styczniu 2011!
to powiedziano mi, że mam dzwonić jakoś w grudniu 2011r... i zapisali mnie na 23 kwieciec 2012! i tylko ten dzień jest wolny i muszę być obowiązkowo, zdrowy itp.. tutaj już chyba terminy są pozajmowane na 2 lata, ciężko strasznie, ale ciesze się, że już mam umówione.
Nie wiem tak jakoś teraz bardziej sie boje, niz przy wkladaniu, przy wkladaniu w ogole sie nie przejmowalem niczym... a teraz? boje sie, ze cos bedzie nie tak przy wyciagnieciu, ze klata z powrotem sie wdusi ;d a nie chcialbym tego,bo teraz z płytkami wyglada fajnie, nawet bardzo : )
nie wiem czy tylko ja tak mam, ale z wiekiem jakos bardzo sie boje niz majac przy operacje te 14 lat czy tam 15 i 0 przejecia, pozniej jeszcze te komplikacje po operacji to juz kompletnie mialem dosyc bolu/lezenia w szpitalu.
Teraz klata wyglada caly czas ok jak ktos chce teraz foty to niech pisze
mam 191cm
przy operacji 185.. ciekawe jaki to ma wplyw.
Strony:
1
[
2
]
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Pectus Excavatum / Pectus Carinatum