PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
Maj 20, 2012, 05:20:10 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Linki sponsorowane
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Operacja juz po  (Przeczytany 4544 razy)
bek
Newbie
*

Reputacja: +3/-1

Zobacz profil Email
« : Marzec 27, 2009, 02:43:42 »

Witam, pierwszą wizyte w Poznaniu miałem coś w lutym~~ Dr. Adamczyk powiedzał , że wada jest bardzo duża i że mogą być nawet 3 płytki.. A po operacji doktor powiedział , że klatka poprawi sie do około 70%. Za operacją czekałem rok, 4 marca przyjeli mnie do szpitala. UBrałem się w piżame i do pokoju, zjadłem coś bo mogłem tylko do godziny 13~~ potem tylko woda, sok, jogurt. Około 15 szedłem porozmawiać z lekarzem jednak dowiedziałem sie dopiero , że doktora Adamczyka juz nie ma! A to był doktor Pawlak. Widział mnie pierwszy raz i także powiedział, że wada jest bardzo duża asymetryczna. Ale naszczęscie powiedział, że będą 2 płytki co mnie bardzo ucieszyło. Potem spotkanie z anastazjologiem podpisanie na znieczulenie.. Cały dzien jakoś przeleciał.. dostałem tabletke na sen i noc także spokojnie przespałem. Rano około 11 zabrali mnie już na blok operacyjny oczywiście przed te wszystkie znieczulenia itp.. Po obudzeniu pielegniarki zabrały mnie na sale po operacyjną, leżałem tam jeden dzien, oczywiscie najgorszy był dren i wymioty. Spędziłem w szpitalu 5 dni i wszystko było dobrze więc mnie wypisali, klatka jest niesamowita nie widac, już żadnej dziury jakiej miałem, a miałem bardzo głęboką jednak nie mam zdjęc;/. Teraz jestem 3 tygodnie po operacji nie biore antybiotyków nie ma takiej potrzeby, ale jednak boli jescze. Najbardziej to jak chodze prawy bark, a jak leże to po prawej stronie. I tutaj mam pytanie do was, po jakim czasie tak już można stwierdzić , że przestanie boleć? I także 6 mam iść do szkoły i troche obawiam się, że nie wytrzymam albo coś ; //
Mam 15 lat i czekam na odpowiedzi! \Mrugnięcie
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2009, 02:46:46 wysłane przez bek » Zapisane
dabcio
Moderator
Newbie

Reputacja: +10/-3

gg:9078533 gg:9078533
Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Marzec 27, 2009, 02:47:46 »

Ciężko stwierdzić. Każdy inaczej to znosi. Ja myślę, że ciut za wcześnie jeszcze na szkołę. Porozmawiaj z rodzicami o tym.

Operowany 14 maja 2008 metodą Nuss'a w CZD.
http://www.pectus.pl/index.php/topic,788.0.html
1 luty 2011 wyjęcie płytki w CZD.
Szczęśliwy posiadacz prostej klaty! Uśmiech
bek
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #2 : Marzec 27, 2009, 02:51:43 »

W sumie to dostałem zwolnienie od lekarza , 6 jade do kontroli , lecz wątpie, abym dłużej został w domu, a wy byliście dłużej? jescze tyle spr do nadrobienia przez ten miesiąc.. ; /
dabcio
Moderator
Newbie

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Marzec 27, 2009, 02:52:41 »

Ja byłem operowany 14 maja (byłem wtedy w 2 klasie LO) to po operacji już w szkole się nie stawiłem. Na szczęście miałem wszystko zaliczone.

bek
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Marzec 27, 2009, 03:26:02 »

Jeżeli macie jakieś pytania to chętnie odpowiem.

Ja natomiast mam także pare.

- Czy wam też po zjedzeniu czegoś sie odbijało? przedtem to rzadziej mi sie odbijało niż teraz.
- Czy jak więcej leże, niż siedze to może to mieć jakieś skutki? czy lepiej siedziec i wiecej chodzic po domu.
- CZY JAK sie kładliście do łóżka to mieliście tak jakby przyspieszone oddychanie? bo narazie jak stoje to oddycham chyba przeponą jak leże to bardziej płucami< wy jak mieliście?
- Jak poruszacie się to co was najbardziej boli?
- Jak mieliście w sprawie szkoły, pytanie sczególnie to 17 roku życia.

/dziekuje i pozdrawiam
dabcio
Moderator
Newbie

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #5 : Marzec 27, 2009, 05:11:17 »

1) Nic takiego nie miałem
2) Mama mi powtarzała, że lepiej jest jak najwięcej chodzić. Leż wtedy kiedy musisz.
3) Nie miałem takiego problemu
4) Aktualnie to mnie nic nie boli Mrugnięcie Na początku problem był oczywiście z kładzeniem się i wstawaniem, a także kichaniem.
5) Na pewno musisz zanieść zaświadczenie że byłeś operowany do szkoły.
Przed przyjściem do szkoły poinforum wszystkich że jesteś po operacji. W szkole unikaj tłoku, bo to nigdy nic nie wiadomo. Nie ładuj dużo książek do plecaka. Najlepiej noś same zeszyty.

Jak coś mi sie przypomni to dopisze.

bek
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Marzec 28, 2009, 09:03:36 »

Dzięki Dabbcio, teraz z nadzieją czekam na komentarze / pytania i odpowiedzi innych użytkowników
bek
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 16, 2009, 09:19:04 »

Dawno nie pisałem bo nie miałem czasu ; p

Byłem u kontroli 6 i okazało sie , że mam płyn w jamie o płucnej czy jakoś... odrazu na łóżko i Dr. Pawlak zakładał Dren. Uczucie jest bardzo nie przyjemne bo nie idzie oddychać i można sie łatwo duśić. Z prawej strony wyleciało mi ogólnie 2.5 litra, więc sporo. Z prawej strony miałem nakłucie i wyleciało tego 800 ml. Miałem mieć jescze raz taką samą ilośc lecz lekarz wypuścił mnie do domu i teraz mam 20 znowu wizyte. Głupio, że akurat mi się to trafiło ale odrazu czuję ulgę. Przedtem nie mogłem chodzić, tzn. przeszedłem 20 metrów i ledwo oddyhchałem , teraz spokojnie pare kilometrów moge zrobić.
Pozdro.
bek
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 07, 2009, 12:24:52 »

teraz to co tu pisałem mnie smieszy xdd ale wtedy to bylo okropne ; qq Wiec do wszystkich ktorzy po operacji nie przejmujcie sie za pare miesiecy bedziecie to tylko nie milo wspominac..
polikos18
Newbie
*

Reputacja: +1/-1

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 07, 2009, 09:47:37 »

czesc,jestem 1,5 miesiąca po operacji.Po jakim czasie zacząłes sam wstawac z łóżka,chodzi mi o to że sie nie podpierasz itp. A i jak jest u Ciebie ze śmianiem się,bo ja jeszcze nie moge tak niepohamowanie  sie smiac.
bek
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 07, 2009, 01:24:49 »

czesc,jestem 1,5 miesiąca po operacji.Po jakim czasie zacząłes sam wstawac z łóżka,chodzi mi o to że sie nie podpierasz itp. A i jak jest u Ciebie ze śmianiem się,bo ja jeszcze nie moge tak niepohamowanie  sie smiac.

Ze smiechem tez byl u mnie problem i to duzy, czesto tata mnie rozmieszal a jak sie smialem wydawalo mi sie ze te plytki robia mi sie takie bardzo gorace i bylo to nie przyjemne... Ale tutaj kwestia czasu , mysle ze po 2 - 3 miesiącach bedzuesz juz w miare normalnie funkcjonował. Pamietam jak mama musiala mnie podnosic zawsze z lozka ; dd Ale proboj co dziennie sam az dasz rade i juz nie bedzie problemu. Wiesz ale i tez wszystkiego nie zrobisz nawet 6 miesiecy czy wiecej po. Nie proboj sie podciagac robic koziolkow... bo ja nawet 6 miesiecy po nie moge.
bek
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Październik 20, 2009, 11:40:29 »

Jestem już prawie 8 miesięcy po operacji! Nawet nie wiem kiedy to tak szybko zleciało... Czuje się wybornie, płytki w ogóle mi na codzień nie przeszkadzają. W szkole na wf pobiłem swoje rekordy życiowe na 60m , 1km... Płytki w niczym mi nie przeszkadzają. Wydaje mi się, że mam lepszą kondycje i wolnej o wiele się męcze. Wszystko jest w porządku, więc jeśli masz dziure w klacie to nie zastanawiaj się tylko rób operacje ; ) Niczym nie zagraża ! /tylko ci pomoże... Ja miałem bardzo duże wgłębienie w dodatku asymetryczne , niestety nie mam zdjęcia ale klatka była podobna do tej ! nawet chyba gorsza...

http://nasze-choroby.pl/image.php?id=1104&r=3

A teraz? Jeżeli ktoś chce jakiekolwiek zdjęcie to pisać ; ))
martek
Newbie
*

Reputacja: +0/-0

« Odpowiedz #12 : Październik 24, 2009, 10:40:42 »

mozesz dodac jakies fotki bo ciekaw jestem a sam mam nussa we wrocku w polowie grudnia  Mrugnięcie
tamarind17
Newbie
*

Reputacja: +2/-0

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Październik 24, 2009, 09:22:52 »

też bym chciał fotki zobaczyć bo mam w styczniu we wrocku operacje Język

i mam pytanie:
po jakim czasie mogłeś iść do pracy/szkoły? I czy było ciężko na początku
bek
Newbie
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Październik 25, 2009, 12:41:20 »

Jak obiecałem zdjęcie ; - )
http://i38.tinypic.com/34zgf1g.jpg

http://i34.tinypic.com/2e6ango.jpg

Jest równutko tylko jak widać pod prawym sutkiem mam lekkie wgłębienie, ale to mi zupełnie nie przeszkadza. Z taką wadą jak miałem jestem zupełnie zadowolony i nie wiedziałem, że to będzie , aż taki efekt.

też bym chciał fotki zobaczyć bo mam w styczniu we wrocku operacje Język

i mam pytanie:
po jakim czasie mogłeś iść do pracy/szkoły? I czy było ciężko na początku

Do szkoły poszedłem 2 miesiące po operacji.. poszedłbym wcześniej , ale niestety miałem płyn w płucach i przez to 1 miesiąc do przodu.
Było cięzko owszem,,, tutaj nie będę okłamywał.. Najgorzej ze spaniem itp.. Ale radzę Ci nie przejmować się tym i być pewnym swego, pozdrawiam ; - )
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
kurier polska - dzianiny - holztreppe - jakub pyżalski - jakub pyżalski