PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
Maj 20, 2012, 05:02:13
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
:
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
>
Pectus Excavatum / Pectus Carinatum
>
Ćwiczenia
(Moderatorzy:
Xsantes
,
dabcio
) >
Rehabilitacja malutkich dzieci
Strony: [
1
]
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Rehabilitacja malutkich dzieci (Przeczytany 2856 razy)
asia
Newbie
Reputacja: +0/-0
Rehabilitacja malutkich dzieci
«
:
Marzec 02, 2009, 09:27:06 »
Witam wszystkich
Jestem mamą 11-sto miesięcznego chłopczyka który ma lejkowatą klatkę piersiową. O jego wadzie powiedziała nam pediatra kiedy miał 5 miesięcy i stwierdziła tylko że jeśli będzie mu to bardzo przeszkadzało to jak dorośnie to może sobie zoperować klatkę piersiową. Zaczęłam szperać w internecie i byłam przerażona tym co czeka mojego synka, tym jaki wpływ ma to na psychikę młodych ludzi, chciałam coś zrobić ale nie wiedziałam co. Na szczęście gdzieś natknęłam się na informację że ktoś w dzieciństwie ćwiczył i wada została skorygowana. Uczepiłam się tego i chociaż 99% osób pisało że ćwiczenia nic nie pomagają ja postanowiłam spróbować. Zapisałam synka do lekarza rehabilitanta i pani doktor powiedziała że jeśli zacznie się z dzieckiem odpowiednio wcześnie ćwiczyć, kiedy kości są jeszcze plastyczne to wadę można całkowicie skorygować albo przynajmniej zmniejszyć. Dostaliśmy skierowanie na ćwiczenia rehabilitacyjne i masaże. Ćwiczymy odkąd synek skończył pół roku i są efekty, klatka jest mniej zapadnięta. Obecnie ćwiczymy 3 razy w tygobniu a 2 razy mamy masaż. Wiem że jeszcze długa droga przed nami bo synek rośnie ale mam nadzieję że uda nam się zmniejszyć dołeczek. Lekarka powiedziała że najważniejsze są pierwsze dwa lata. Na rehabilitację chodzimy w ramach funduszu bo pewnie potrwa ona kilka lat i nie było by mnie stać płacić za nią z własnej kieszeni.
Piszę to dlatego że wada ta jest często dziedziczna i może kiedyś Wasze dzieci będą miały taki sam problem a Wy będziecie już wiedzieć że możecie próbować im pomóc, a może zajrzy tutaj jakaś mama i się dowie że jej dziecko nie koniecznie musi czekać operacja.
Szkoda że pediatrzy nie doceniają rehabilitacji i mówią tylko o operacji.
Pozdrawiam wszyskich
Asia, mama Tomka
gosiek289
Newbie
Reputacja: +3/-0
Odp: Rehabilitacja malutkich dzieci
«
Odpowiedz #1 :
Sierpień 11, 2009, 02:59:49 »
mój synek ma PE od urodzenia - obecnie ma 3 latka - i ćwiczy od urodzenia i powoli ćwiczenia dają efekt -a więc powodzenia
www.gosiek289.smyki.pl
ddr
Newbie
Reputacja: +2/-0
«
Odpowiedz #2 :
Sierpień 15, 2009, 03:01:12 »
to jest taki wiek ze mozna ładnie skorygowac klatke cwiczeniami niz potem isc po noz ;(
gosiek289
Newbie
«
Odpowiedz #3 :
Sierpień 16, 2009, 02:42:38 »
ddr
-mam taką nadzieję - bo nie wyobrażam sobie mojego synka podczas tej operacji - mi się udało uniknąć a więc może jemu też się uda ( chociaż moja wada była dużo mniejsza niż u niego)- ale próbować wrto
www.gosiek289.smyki.pl
ddr
Newbie
Reputacja: +2/-0
«
Odpowiedz #4 :
Sierpień 18, 2009, 01:37:25 »
gosiek289
- oczywiscie ze warto probowac jesli masz pieniadze mozesz rowniez kupic "miseczke prozniowa: tzw. pompka ale to chyba jak bedzie troche starczy najlepiej w tej sprawie skontaktowac sie z lekarzem w Poznaniu ktory jako jedyny daje zaswiadczenia w tej sprawie. Jesli nie masz pieniadzy trzeba innymi metodami probowac:)
grzanka 75
Newbie
«
Odpowiedz #5 :
Listopad 28, 2010, 12:50:41 »
Można również pojechać na konsultację do Rabki Zdrój do Instytutu.Moja córka też chodziła na rehabilitację i nic nie zmniejszyło wgłębienia klatki.Jesteśmy świeżo po operacji i jestesmy pełne sił i szybko dochodzimy do siebie.Oczywiście że jest strach przed zabiegiem ale mnie jeszcze bardziej przeraziło to co powiedzieli lekarze."Za młodu dziecko będzie dobrze funkcjonować i nic się dziać nie będzie ,ale może mieć problemy z donoszeniem ciąży np, albo problemy w wieku lat 60 z oddychaniem kiedy to człowiek na starość zaczyna się kurczyć".
Soae
Newbie
Reputacja: +8/-2
«
Odpowiedz #6 :
Grudzień 30, 2010, 01:28:12 »
im bedzie starszy tym jego kosci beda sztywniejsze, wiec dobrze ze juz teraz cwiczycie
jezlei nie uda sie tego wyrownac zupelnie to zanim bedzie mial te 7 lat (kiedy zacznie sie porownywac z inymi dziecmi izacznie mu to przeszkadac) pewnie wymysla jakis tani bezinwazyjny sposob dostepny rowniez w polsce
teraz najlepsza bezinwazyjna metoda jest pewnie rib kompresor (kompresor żeber (?))
skladajacy sie z pompki prozniowej (wyciagajacej mostek) i uprzezy prostujacych wystajace zebra
do tego zestaw cwiczen i efekt jest calkowity po roku uzytkowania
http://ribcompressor.com/Learn%20More.html
http://ribcompressor.com/default.html
tylko ze teraz kosztuje 820$ plus przesylka
za 5 lat powinno staniec (lub wymysla lepsza i tansza wersje)
gosiek289
Newbie
«
Odpowiedz #7 :
Styczeń 22, 2011, 11:10:26 »
dawno tu nie zaglądałam - tak w skrócie - mały ciągle ćwiczy - efekt ćwiczeń jest wspaniały - klatka się polepszyła - jak kiedyś u kardiologa miał uciski na gł. naczynia krw. to teraz jest idealnie
no i wizualnie klatka się polepsza - oby tak dalej było
dziecko jest małe - kości jeszcze są podatne więc ćwiczenia robią swoje
ps. w rabce byliśmy jak mały miał 2 latka - teraz ma ponad 4 - lekarz już chciał z miejsca operować - i dobrze, ze się nie zgodziłam, bo od tego czasu jak zaczął sam intensywnie ćwiczyć to klatka sz. mu się znacznie poprawiła
a więc dziewczyny małych dzieci - nie poddawajcie się, ćwiczcie i to od maleńkiego
www.gosiek289.smyki.pl
cyga4
Newbie
«
Odpowiedz #8 :
Lipiec 17, 2011, 12:52:37 »
Mój synek ma 3 latka z lewej strony zapada mu się klatka i wystają żeberka po obu stronach (z lewej Bardziej). Wogóle jest taki powiedziałabym miekki. Czy pompke u uprząż można stosować u tak małych dzieci?
mammma
Newbie
«
Odpowiedz #9 :
Lipiec 30, 2011, 08:27:50 »
Mój synek ma 3 latka i lejkowatą klatkę.
Wszyscy lekarze po kolei odradzali ćwiczenia - twierdząc, że nic nie dają.
Ortopeda wręcz stwierdził, że to tylko defekt kosmetyczny i nic się z tym nie robi..... Dopiero po wizycie w Karpaczu w Klinice Pulmonologii zalecili rehabilitację oddechową.
Ćwiczymy oddychanie i uczymy się pływać, ale dopiero od miesiąca. Pewnie klatki już nie wyprostujemy, ale może wada się chociaż nie pogłębi
halibana
Newbie
Reputacja: +31/-35
«
Odpowiedz #10 :
Sierpień 09, 2011, 07:04:30 »
Cytat: mammma Lipiec 30, 2011, 08:27:50
Mój synek ma 3 latka i lejkowatą klatkę.
Wszyscy lekarze po kolei odradzali ćwiczenia - twierdząc, że nic nie dają.
Ortopeda wręcz stwierdził, że to tylko defekt kosmetyczny i nic się z tym nie robi..... Dopiero po wizycie w Karpaczu w Klinice Pulmonologii zalecili rehabilitację oddechową.
Ćwiczymy oddychanie i uczymy się pływać, ale dopiero od miesiąca. Pewnie klatki już nie wyprostujemy, ale może wada się chociaż nie pogłębi
widzisz co pisze mama 4letniego chlopaka wyzej a Ty dalej swoje czarnowidzenie.
Podstawa jest swietny rehabilitant ktory dobrze dobierze cwiczenia, cwiczenia takie [U DZIECKA W TYM WIEKU ] plus basen , mogą spowodowac nie tylko ze nic sie juz nie pogorszy a ZE KLATKA znacznei sie polepszy.
Pectusa mial korzeniowski
zacytuje z innego watku
Cytat: sali Luty 14, 2010, 08:35:00
Pectusa nie ma, ale łuki żebrowe są zniekształcone.
x1
Newbie
Reputacja: +2/-1
«
Odpowiedz #11 :
Sierpień 09, 2011, 10:44:45 »
Nie ma żadnych dowodów, że rehabilitacja lub ćwiczenia fizyczne mogą zahamować rozwój wady lub ją wyleczyć.
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
halibana
Newbie
Reputacja: +31/-35
«
Odpowiedz #12 :
Sierpień 09, 2011, 11:14:57 »
Cytat: x1 Sierpień 09, 2011, 10:44:45
Nie ma żadnych dowodów, że rehabilitacja lub ćwiczenia fizyczne mogą zahamować rozwój wady lub ją wyleczyć.
Bron Boze, sa dowody w postaci osób które właśnie dzieki rehabilitacji i cwiczeniom wyrowadzily swoja klatke na taką O.K.
Nie jest udowodnione za to, że takie cwiczenia są generalnie skuteczne .
Wydaje mi sie ze są to poj. przypadki ale przy pewnych uwarunkowaniach u danej osoby, przynosza one porzadany skutek, lecz niestety u wiekszosci sa po prostu zbedne, bo np jak u mojego kolegi, który dorobil sie 6ciopaka, a klatka nic sie nie zmienila [ a nawet bardziej prawdopodobne ze sie jeszcze nieco zapadla bo byl wtedy w wieku gim ]
I jako suma tego wszystkiego uwazam ze skoro mammma decyduje sie na cwiczenia oddechowe i ew. rehabilitacje to powinna wierzyc ze to pomoze i wypatrywac poprawe, chocby dlatego ze podejscie jest wazne,a malemu sie na pewno udziela od Ciebie.
Zupelnie inaczej bedzie cwiczyl jak bedziesz go zachecala wielokrotnie i mowila ze dla niego to dobre, a inaczej jak tylko bys go pilnowala zeby odbebnil.
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 24, 2011, 08:07:15 wysłane przez halibana
»
x1
Newbie
Reputacja: +2/-1
«
Odpowiedz #13 :
Sierpień 09, 2011, 11:42:25 »
Cytat: halibana Sierpień 09, 2011, 11:14:57
Cytat: x1 Sierpień 09, 2011, 10:44:45
Bron Boze, sa dowody w postaci osób które właśnie dzieki rehabilitacji i cwiczeniom wyrowadzily swoja klatke na taką O.K.
Nie jest udowodnione za to, że takie cwiczenia są generalnie skuteczne .
pomiedzy hamowaniem wady, a jej maskowaniem jest zasadnicza roznica
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
mammma
Newbie
«
Odpowiedz #14 :
Wrzesień 02, 2011, 09:52:59 »
mam pytanie jak często należy ćwiczyć aby były efekty?
Mój synek ma 3.5 roku, rehabilitację raz w tygodniu, próbujemy trochę w domu ale z tym jest różnie, bo nie za bardzo chce, zamontowaliśmy kosz i namawiamy do rzucania - podobno to dobrze rozwija klatkę, od września raz w tygodniu lekcje pływania, trochę ćwiczymy na piłce rehabilitacyjnej, ale nie codziennie
.
Czy to wystarczy czy trzeba ćwiczyć codziennie, żeby były efekty?
Strony: [
1
]
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Pectus Excavatum / Pectus Carinatum
-----------------------------
=> Powitalnia