Ogólnie osób z PC jest mniej niż z PE (widać nawet na tym forum). Wada ta, przynajmniej w moim przypadku, objawia się wysunientym mostkiem i dziurami pod piersiami. Moje dziureczki są na tyle duże, że nie mogę nosić normalnych staników, jedynym wyjściem są sportowe topy, ale też nie wszystkie ( tylko z szeroką gumką). Za to wysunięty mostek jest dostrzegalny gdy stoję bokiem do lustra. Bardzo lubię leżeć na brzuchu, jednak nie mogę robić tego za długo, ponieważ zaczynaja mnie boleś kości. Jeżeli chodzi o dolegliwości ze strony układu oddechowego to nigdy nie zwracałam na to uwagi. Od małego uganiam się za jakąś piłką, jednak wyselekcjonowałam tryz rodzaje - futbolówka, tenisowa i siatkowa. Ale od jakiegoś czasu moje możliwości zmniejszyły się z dwóch powodów: 1. kontuzja barku ( prawie półtoraroczny odwyk

) 2. trudności ze złapaniem porządnego oddechu. Od tego momentu narodziła się myśl o operacji. Przeczytałam wiele książek i artykułow w internecie, również angielskojęzyczne. Ale stety i niestety najwięcej jest o PE. Wysyłałam e-maile do lekarzy, którzy nie raczyli mnie odpowiedziami. Teraz juz nie bardzo wiem gdzie mam szukać informacji. Jak może mi któś coś poradzić to odrazu WIELKIE DZIA !!!