PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
Maj 20, 2012, 04:31:45
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
:
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
PECTUS, pectus excavatum, pectus carrinatum
>
Pectus Excavatum / Pectus Carinatum
>
Zdjęcia
(Moderatorzy:
Xsantes
,
dabcio
) >
A to Ja :D
Strony: [
1
]
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: A to Ja :D (Przeczytany 4005 razy)
Adrian_listek
Global Moderator
Newbie
Reputacja: +4/-4
«
:
Sierpień 02, 2004, 11:08:01 »
E 19 lat
yanush
Administrator
Newbie
Reputacja: +9/-0
«
Odpowiedz #1 :
Sierpień 03, 2004, 12:08:30 »
W porównaniu z moją klatą sprzed operacji Tobie poprostu nic nie dolega
Ja na Twoim miejscu bym tego nie ruszał, tylko podrywał dziewczyny póki lato w pełni
pozdrówka
PE, zoperowany metodą Nuss'a. Po wyjęciu płytki.
Adrian_listek
Global Moderator
Newbie
«
Odpowiedz #2 :
Sierpień 03, 2004, 12:26:48 »
ruszac tego nie mam zamiaru a dziewczyne juz mam od ponad 2 miesiecy i nie mam zamiaru puszczac
E 19 lat
yanush
Administrator
Newbie
«
Odpowiedz #3 :
Sierpień 03, 2004, 12:46:07 »
No tak masz racje, to lepiej się nie puszczaj
wats
Newbie
Reputacja: +0/-0
«
Odpowiedz #4 :
Sierpień 04, 2004, 01:53:32 »
Jestem tego samego zdania co yanush. a dokladniej ze nic ci w sumie niedolega
PS. Powodzenia na nowej drodze zycia :mrgreen:
eszcze żaden pies nie obsikał jadącego samochodu.
Adrian_listek
Global Moderator
Newbie
«
Odpowiedz #5 :
Sierpień 05, 2004, 02:54:03 »
dzieki wszystkim
E 19 lat
Adrian_listek
Global Moderator
Newbie
«
Odpowiedz #6 :
Sierpień 07, 2004, 12:44:58 »
moj post upadł
to ci pech
E 19 lat
olbik
Administrator
Newbie
Reputacja: +1/-0
«
Odpowiedz #7 :
Sierpień 11, 2004, 10:06:38 »
Ok, skoro nic jeszcze nie pisalem w tym watku, to sie wypowiem - a przy okazji podtrzymam watek przy zyciu
Listek - super, ze dolek Ci w niczym nie przeszkadza. Stanowisz swietny przyklad dla innych, pokazujac, ze odpowiednie nastawienie do tej sprawy czyni zycie latwiejszym i przyjemniejszym.
Moim zdaniem to jest najzdrowsze podejscie do PE, ale zarazem kazdej innej wady - zaakceptowanie siebie takim, jakim sie jest. W sytuacji, kiedy ktos zapyta albo zwroci uwage, nie powinno sie traktowac tego jako jakis osobisty atak albo zlosliwosc (oczywiscie wszystko zalezy od kontekstu), ale w 99% jest to naturalna ciekawosc ludzi. Wowczas wystarczy krotka zwiezla odpowiedz, co to jest itp.
A najlepsza odpowiedz na pytanie typu "Co jest z twoja klatka nie tak" niech bedzie taka: "Hmm, a co jest z twoja nie tak?" ;-)
Pozdro,
Obik
Adrian_listek
Global Moderator
Newbie
«
Odpowiedz #8 :
Sierpień 11, 2004, 10:40:36 »
Jak by ktos sie spytał powiedziałbym cos takiego
Cytat: "Ja"
Lejkowata klatka piersiowa (łac. pectus excavatum) jest wrodzoną, złożoną anomalią rozwojową polegającą na uwypukleniu trzonu mostka w kierunku kręgosłupa z jednoczesnym uwypukleniem do przodu wyrostka mieczykowatego współistniejącym z zaburzeniem wzrostu okolicznych chrząstek.
Objawy:
-lejkowate zapadnięcie klatki piersiowej - mostek wciśnięty do środka,
-klatka piersiowa spłaszczona i poszerzona,
-zwiększenie kifozy piersiowej (plecy okrągłe) lub boczne skrzywienie kręgosłupa,
-osłabienie mięśni grzbietu,
-upośledzenie pojemności życiowej płuc, niewydolność oddechowo - krążeniowa.
Wada ta w ogólnej populacji (wg. różnych statystyk) występuje w ok. 2%, przy czym chirurgicznego leczenia wymaga jedynie 0,5% chorych. Lejkowata klatka występuje mniej więcej dwukrotnie częściej u chłopców niż u dziewcząt.
Przyczyny powstawania:
-wrodzone zaburzenia kostnienia,
-krzywica,
-zaburzenia rozwojowe mięśni klatki piersiowej i przepony,
-nieproporcjonalny rozrost chrząstek żebrowych,
-wynik innej choroby (np. przebyta astma, syndrom Marfana)
-lejkowata klatka piersiowa jest często dziedziczona.
Najistotniejszym objawem w przeważającej części chorych są względy natury kosmetycznej. Niewielkiego stopnia zniekształcenie może przez wiele lat nie dawać żadnych objawów klinicznych. W przypadkach znacznych deformacji obserwuje się ograniczenie wydolności krążeniowo-oddechowej. Zmiany płucno-sercowe rozstrzygają o ciężkości choroby.
Niektóre z objawów lejkowatej klatki można wyeliminować (lub zminimalizować) poprzez systematyczne ćwiczenia korekcyjne.
Wątpliwości i różnice zdań dotyczące ustalenia wskazań do chirurgicznego leczenia omawianej wady trwają do dnia dzisiejszego. Celem operacji powinno być zniesienie objawów klinicznych, poprawa ortopedyczna i kosmetyczna zniekształcenia, zapobieganie psychologicznym następstwom wady.
Stosowanie dotychczasowych metod operacyjnych łączyło się z dość rozległym zabiegiem operacyjnym przedniej ściany klatki piersiowej. Wszystkie bowiem zakładały wycięcie lub przecięcie przymostkowych zdeformowanych odcinków żeber oraz uniesienie mostka – często po jego klinowym nacięciu i przełamaniu. Różne modyfikacje dążyły do odpowiedniej stabilizacji przedniej ściany klatki piersiowej i utrzymania jej uniesienia. Opracowane w ostatnich latach metody małoinwazyjnych operacji przynoszą bardzo dobre rezultaty w krótkim czasie przy niewielkim obciążeniu okołooperacyjnym pacjenta.
Inne nazwy:
-szewska klatka piersiowa, zapadnięta klatka piersiowa, wklęsła klatka piersiowa
-ang.: funnel chest, sunken chest
-lac.: pectus excavatum
heheheh żartuje
:twisted:
E 19 lat
Anonymous
Gość
«
Odpowiedz #9 :
Październik 06, 2004, 05:32:45 »
:roll: :!: :mrgreen:
Anonymous
Gość
«
Odpowiedz #10 :
Październik 06, 2004, 05:46:39 »
Witajcie!
Wszedłem na to forum i zauważyłem że, nie jestem sam i nie tylko mnie dotyka ten problem. A problem w moim przypadku jest duży bardzo chciałbym poddać się operacji metodą Nussa i na dzień dzisiejszy uważam to za jedyne wyjście. Bardzo bym prosił kogoś z was może są tacy któży mają już za sobą operację, aby podzielili się ze mną swoim doświadczeniem i pomogli mi w podięciu decyzji, będe bardzo wdzięczny! Pozdrawiam!!!
Grzesiek.
yanush
Administrator
Newbie
«
Odpowiedz #11 :
Październik 08, 2004, 12:00:20 »
Cześć Grzesiek
Cieszymy się, że tu zajrzałeś. Przejrzyj na początek dokładnie forum. Szczególnie poczytaj opisy, pytania i relacje ludzi z działu Galeria oraz Pectus Excavatum i Operacja. Tam ten temat był już poruszany. Jak będziesz miał jakieś pytania to wal śmiało, tylko proszę żebyś na przyszłość trzymał sie odpowiednich działów w zależności od tego o co pytasz. Zarejestruj sie też na forum, zajmie to chwilę, a nie będziesz tylko kolejnym gościem na forum.
pozdrawiam
Janusz
adam
Reputacja: +2/-0
«
Odpowiedz #12 :
Październik 08, 2004, 05:19:57 »
Witaj Grzesiek. Rzeczywiście nie jesteś sam. Ja również radzę się zarejestrować, a potem zaglądać jak najczęściej na forum i zabierać głos. Razem zawsze raźniej! Może to nie jest AA, ale też jest fajnie
E, już 20 lat
Strony: [
1
]
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
Pectus Excavatum / Pectus Carinatum
-----------------------------